SuperBlog

Regăsește-te în povești

Books are the plain, and the train, and the road. They are the destination and the journey. They are home.

Anna Quindlen

Atunci când m-am apucat de citit a fost un chin. Spun asta pentru că mi se păreau greoaie și urâte cărțile din lecturile obligatorii din vacanțele de vară, unele dintre ele poate chiar necesitând o actualizare. Însă așa, mai cu frumosul, mai cu de-a sila, le-am citit.

Din această categorie, prima carte citită cu poftă a fost De veghe în lanul de secară. Cred că eram prin clasa a VI-a, deja trebuia să am totuși niște cărți citite în bagajul de cunoștințe, însă abia acum am simțit că apetitul mi-a fost gâdilat pentru dragul de lectură.

Însă o carte care m-a impresionat pe de-a-ntregul, la o vârstă fragedă, a fost cadoul pe care mami mi l-a făcut undeva prin clasa a III-a, o carte personalizată cu un câine detectiv, care îmi integra și mie numele, eu fiind ajutorul detectivului.

sursă foto: super-blog.eu

Dacă stau acum să mă gândesc, nu cred că pe atunci realizam ce treaptă reprezintă această carte cadou spre dezvoltarea pasiunii mele pentru citit. Din acel moment, chiar dacă nu-mi mai regăseam neapărat numele printre rândurile cărților, resimțeam totuși fiecare emoție alături de personaje.

Pentru faptul că părinții mei nu m-au obligat niciodată să citesc, nu am simțit niciodată acest lucru ca fiind o pedeapsă. Întotdeauna am avut la îndemână cărți interesante, poate doar nu neapărat cu subiecte care să mă pasioneze, dar am fost lăsată mereu să-mi aleg singură cărțile iar acest lucru a dus la dezvoltarea pasiunii pentru citit.

Cu drag o ascultam pe mama în copilărie atunci când îmi citea povești pentru copii, eventual își schimba și vocea de îndată ce în text apărea un dialog, ca să facă totul mai interesant. Atunci o priveam cu drag în timp ce picta parcă povestea acelei cărți și mă atrăgea din ce în ce mai tare, pe atunci, mai ales spre lumea basmelor.

sursa foto: super-blog.eu

Punând acum cap la cap toate aceste aspecte, aș vrea să împărtășesc alături de voi ce beneficii am găsit eu în citit:

  1. Cititul ajută la creșterea creativității, a nivelului de atenție, a curiozității pentru unul sau mai multe subiecte, a nivelului de focusare și de angajare în responsabilități.
  2. Stimularea limbajului și a comunicării, dezvoltându-se vocabularul pe măsură ce filele cărților sunt răsfoite.
  3. Stimularea senzorio-motorie, stimularea dezvoltării cognitive.

Însă, orice carte personalizată, vine cu și mai multe puncte forte, cum ar fi:

  1. Sporesc interesul copilului spre lectură, prin abordarea unor subiecte specifice bine punctate.
  2. Pot dezvolta atât motricitatea fină, cât și pe cea grosieră, atât prin materialul scris, cât și prin imaginile și eventuale aplicații adiționale.
  3. Faptul că materialul este adaptat în funcție de dezvoltarea copilului, eventual la trăsăturile lui de personalitate, la temperamentul și la caracterul copilului, implicând într-un text solid preferințele, pasiunile și interesele lui.
  4. Pot contribui spre susținerea și autoreglarea emoțională a copilului, și deopotrivă încurajează exteriorizarea și formarea unor concepte proprii, ajutându-l în comunicarea cu ceilalți.

O carte este ca o ușă ce face legătura între viața de zi cu zi și o lume fantasmagorică, unde mereu, chiar și noi, adulții, putem să ne mai pierdem atunci când simțim că nu mai găsim soarele pe strada noastră.

Reîntoarcerea în povești ne fac să ne regăsim, pe noi, cei care am fost cândva mici.

Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 10 din cadrul competiției SuperBlog!

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *