Când am intrat mai în serios în contact cu un spital înainte de facultate, a fost când am stat însoțitor cu bunica după operația pe coloana cervicală. Două săptămâni de stat 24/24 într-un spital te fac nu doar să observi multe lucruri, ci să fii foarte atent la toate detaliile care se întâmplă.
N-am fost o fire foarte bolnăvicioasă de mică, însă atunci când am descoperit mai în profunzime lumea medicală, nu mi-am mai dorit să ies din ea vreodată.
Întotdeauna, în orice spital am intrat ca însoțitor sau pacient am avut nevoie de botoșei, de acel halat de unică folosință, care, pentru vizitatori, e cam pentru folosința tuturor, fiind agățat într-un cuier la intrarea pe etaj, însă sunt niște măsuri care au fost acolo dintotdeauna, pentru siguranța pacientului, în primul rând.
Știm cu toții că în spital, din păcate, mergem pentru un lucru și e posibil să plecăm în bagaj și cu alte boli sau infecții la pachet. Trebuie să fim conștienți de faptul că și atunci -oricând, în spațiu și timp în trecut- dar și acum, în perioada pandemiei, oamenii care au un loc în spital fac parte din grupe de risc, fiind cu imunitatea scăzută și putând să ia orice de la oricine.
Acum, mai mult ca niciodată, măsurile de prevenție și igienă trebuie respectate, începând de la pacienți și până la cadrele medicale.
Chiar dacă și înainte se punea foarte mult accent pe curățenie, folosindu-se nu doar clasicul mop și găleată pentru spălat pe jos, ci mașinării avansate, acum dezinfectanții pentru toate suprafețele vin în formule mult mai complexe, care să prindă noi virusuri și bacterii, căci acestea se înmulțesc în fiecare zi.
Medicale Shop este un site care se ocupă cu furnizarea atât a echipamentelor de protecție, a dezinfectanților și a consumabilelor medicale, atât pentru spitale, cabinete private, cât și pentru toate persoanele juridice care au nevoie de astfel de produse pentru menținerea igienei și siguranței.
Pentru a putea intra acum la stagii, am nevoie de mai multe lucruri, despre care vă voi povesti în cele ce urmează. Chiar dacă am pus la dispoziție dezinfectant în fiecare salon, prefer să am și eu o sticluță mică de dezinfectant, ori de spirt în buzunar, pentru că e posibil să fiu pe fugă și să ies din salon fără să apăs pompița unei sticle de acolo.
Dacă nu sunt pe secție Covid, îmbrac doar uniforma chirurgicală și halatul, pe care le asortez frumos cu o pereche de saboți medicali, cu care încerc pe cât posibil să nu părăsesc incinta spitalului. Chiar dacă nu sunt toate circuitele făcute prin spital, atunci când trebuie să ies, prefer să am mereu în buzunar o pereche de botoșei de unică folosință pe care să îi pun la fiecare ieșire, pentru a nu contamina la întoarcere zonele abia spălate și dezinfectate de pe secție.
Folosesc mereu mască chirurgicală pe care o înlocuiesc la câteva ore, deci mereu într-o punguță în buzunar voi avea două sau trei măști în plus, pentru a putea schimba rapid, fără prea mult efort, în funcție de durata pe care trebuie să o petrec în spital sau în facultate. Acum, la fel, toți pacienții internați poartă și ei măști de protecție și încearcă, pe cât posibil, să aibă mereu o sursă de aer curat, o ușă deschisă sau un geam rabatat pentru a menține o aerisire constantă a salonului.
Pentru cei care sunt suspecți de Covid în această perioadă, ori stau izolați în saloane până la primirea testului, ori rămân în corturile de triaj special amenajate, unde, bineînțeles, se folosește atât combinezonul, cât și viziera și mănușile de către personalul medical.
Pentru a putea supraviețui zi de zi, dar mai ales într-o situație de pandemie, un spital are nevoie de stocuri de materiale, pentru a putea proteja oamenii din linia întâi. Știm cu toții cât de rapid s-au epuizat stocurile de măști și mănuși, iar spitalele, mai mult decât oricine, a avut mare nevoie de astfel de provizii care să poată să protejeze cadrele medicale atât de virusuri și bacterii, cât și de consumabilele folosite pentru igienizare, substanțe pe bază de alcool sau chiar mai puternice, care pot dăuna pielii.
Acum, indicat ar fi ca toți pacienții să folosească pijamale de unică folosință, paturile să fie acoperite tot cu o husă de protecție, iar cutiile și recipientele pentru ace, consumabile, deșeuri să fie bine delimitate, atât pentru medic cât și pentru pacienți.
Tot în aceste vremuri, s-au schimbat multe dispensere de săpun și dezinfectant, cu cele cu senzor, pentru a lua cât mai puțin contact cu suprafețele, pentru a ne proteja chiar și de cel care a pus mâna înaintea noastră pe clăpiță. Covorașele antibacteriene sunt o mare distracție, papucii mei medicali simt mereu ceea ce simțeau degetele mele atunci când mâncam nuga; se prind de covoraș și nu mai vor să se desprindă de acolo! Sunt eficiente, se pot schimba periodic foarte ușor și, pe deasupra, chiar oferă și un aspect interesant.
E o perioadă de schimbare și adaptare pentru toată planeta. Trebuie să avem grijă de noi, de cei dragi și de toți cei din jurul nostru, pentru că să prevenim e mult mai ușor decât să tratăm.
Rămâneți negativi și în siguranță!
Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 20 din cadrul competiției SuperBlog!
Chiar așteptam povestea ta de pe baricade. Prevenția este într-adevăr importantă, mai ales în spitale. Ai grijă să rămâi negativă cât mai mult timp. Te îmbrățișez așa, de la distanță 🙂
[…] Echilibrul dintre prevenție și tratare […]