Bucătărim împreună SpringSuperBlog SuperBlog

Chec aperitiv – gustarea salvatoare în orice moment

Știți acele momente în care trebuie să vă auto-salvați de la foame? Sau, și mai rău, se anunță niște musafiri în ultimul moment și nu aveți idee ce să puneți pe masă?

Ei bine, eu am experimentat de multe ori o astfel de situație și ceea ce m-a salvat de fiecare dată, pe lângă o tură rapidă de cumpărături, a fost un chec sărat, aperitiv, care se poate consuma singur, ca masă principală sau doar pe post de garnitură la…ceva. Aici fiți voi creativi, căci eu l-am folosit doar pe post de gustare.

Rețeta aceasta o fac de mult timp. Am ajuns să mă perfecționez și, totodată, am ajuns să știu cu exactitate și ce produse premium trebuie să folosesc, asta pe lângă ingredientele specifice.

Un lucru important de reținut, înainte să intrăm direct în…chec este faptul că pentru această rețetă nu aveți nevoie de un set de tacâmuri, ci doar de un tel și poate de un cuțit cu care să feliați la sfârșit totul frumos.

De pe magazinul online Dajar mi-am achiziționat singurul lucru cu adevărat necesar pentru această rețetă salvatoare, respectiv o formă de cozonac pe care să o pot folosi atât în cazul de față, cât și în rețetele de cozonar pentru Paște – la cozonaci puțin mai greu, căci acolo încă sunt începătoare.

sursa foto: dajarmagazin.ro

Checul sărat este un fel de mâncare pe care l-am încercat și, de altfel, testat în repetate rânduri, atât în propria bucătărie cât și în familie. De-a lungul timpului am încercat mai multe rețete, însă cea mai bună s-a dovedit a fi tot cea clasică, pe care urmează să o arăt și publicului larg, aici.

Lista de ingrediente

Ingredientele sunt la îndemâna oricui, pentru că este o rețetă care se poate adapta în funcție de preferințele fiecăruia în gastronomie. Eu, cum sunt o sclifosită și o alergică într-ale alimentelor, am o listă strictă de ingrediente pe care le pun mereu, însă voi puteți pune orice vreți, cu condiția să păstrați ingredientele de bază la fel.

Ca să nu aveți probleme în a măsura ingredientele de bază, trebuie să vă gândiți la regula de 5. Pentru ca aceasta să fie îndeplinită perfect, veți avea nevoie de:

 • 5 linguri de smântână;
 • 5 linguri de făină albă;
 • 5 ouă.

Eu nu le pun într-o anumită ordine, sinceră să fiu nu am remarcat niciodată dacă iese sau nu mai aerat checul dacă bat altfel ingredientele de bază, însă data viitoare voi fi mai atentă și vă țin la curent dacă se modifică ceva. De obicei eu pun întâi făina și apoi smântâna, amestec puțin, iar după ce adaug și ouăle amestec totul bine cu un tel.

Pentru ingredientele secundare, așa cum îmi place mie să le numesc, puteți opta pentru ce vreți voi. Eu sunt și puțin pretențioasă la mâncare, multe dintre legume nu le mănânc datorită diverselor alergii, ori pentru că pur și simplu nu-mi plac și, la fel, nu mănânc nici carne de porc, excepțiile făcându-se atunci când vreau totuși să dau un altfel de gust unui preparat. Așa că, în lista mea de ingrediente, se numără următoarele:

 • un praz;
 • un ardel roșu;
 • șuncă de pui și puțină șunculiță de porc;
 • delicat;
 • piper;
 • busuioc, oregano.

Eu optez pentru tăiat cubulețe tot ce urmează să vină pus în chec, respectiv carnea și legumele. Nu folosesc un cuțit special pentru tăiat, ci unul pe care să-l simt ușor în mână atunci când îl folosesc pe tocător. Pentru că am ajuns la un nivel de expertă, zic eu, nu mă mai chinui să fac totul pe gramaj, ci pur și simplu tai din ochi ingredientele și adaug tot din ochi totul peste amestecul deja făcut cu ingredientele principale.

sursa foto: dajarmagazin.ro

După ce amestec toate ingredientele bine, pun o foaie de copt în formă, îi tai marginile cât de uniform pot și torn toată umplutura în formă, încercând să amestec totul cu grijă, pentru a nu exista un surplus de carne sau de legume într-un singur loc.

Cuptorul îl preîncălzesc la aproximativ 200 de grade, tava nu o pun pe lung pe grilaj, mi se pare că se rumenește mai uniform dacă stă invers tava în cuptor.

Trebuie să recunosc faptul că nici la capitolul timp de stat în cuptor nu știu să vă spun cu exactitate cât las checul. De obicei, după 40 de minute este gata. Nu fac testul cu scobitoarea, ci pur și simplu am un senzor în cap, ori mai degrabă în stomac, care face trrrriiing, atunci când checul este gata.

Nu vă sfătuiesc să îl consumați imediat după ce îl scoateți din cuptor pentru că se destramă. Vă recomand să-l lăsați la răcit măcar 10 minute până să începeți să îl feliați.

Dacă vreți să vă delectați doar cu checul, vă pot recomada și un iaurt pe lângă, mie personal îmi place combinația de chec sărat și iaurt răcoritor, așa că vă invit să încercați și voi rețeta, să o savurați și să-mi spuneți cum vi s-a părut.

Până atunci, vă urez poftă bună și vouă, căci la mine a fost din plin!

Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 4 din cadrul competiției Spring SuperBlog!

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

3 comentarii

 1. O să-l încerc și eu ❤️ Cu un strop de Ambition nu are cum să nu iasă 😁

 2. Yummy! Si eu faceam „in tinerete” chec din acesta. Pisu nu este in cadru! Intrase fie-mea in panica, nu gaseam buton de Like, asa ca am mers pe YouTube sa-ti dau 🙂

 3. […] Chec aperitiv – gustarea salvatoare în orice moment […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *