Travel

La pas prin Istanbul (I) – Hagia Sophia

Pentru că e o zi răcoroasă și ploioasă, astăzi vă povestesc despre locul meu preferat din lume. O să vă invit să vedeți Istanbulul prin ochii mei, indiferent dacă ați apucat să-l vizitați ori dacă este pe lista voastră de travel.

Nu-mi amintesc cu exactitate când am pus pentru prima oară piciorul în Istanbul, cert e că s-a întâmplat acum mult prea mulți ani. Iar atunci a fost un fel de dragoste la prima vedere, astfel încât, până azi, m-a făcut să mă reîntorc exact cu aceeași căldură în suflet.

O să fac o serie de postări legate de călătoriile în Turcia, în care o să detaliez experiențele mele și sper astfel să vă îndrum și pe voi să faceți o călătorie spre această țară. Pentru a putea da niște explicații cât de cât succinte, voi lua fiecare loc în parte și-l voi detalia individual într-un articol.

Astăzi voi începe să vă prezint Hagia Sophia, care din punctul meu de vedere este una dintre minunile arhitecturale ale lumii.

Până să prindă forma actuală, și anume de moschee-muzeu, Aya Sophia a fost Patriarhia Constantinopolului, fiind de-a lungul timpului considerată un exemplu de arhitectură bizantină, atât pentru Imperiul Bizantin cât și pentru restul lumii. Forma ei actuală a fost dată în timpul împăratului Iustinian I, chiar dacă prima construcție a fost ridicată pe vremea lui Constantin cel Mare, mai exact cu 212 ani înainte de domnia lui Iustinian.

Cea mai mare minune arhitecturală pe care o prezintă catedrala este cupola. Este ridicată la o înălțime de 54m față de sol și este luminată de aproximativ 40 de ferestre de la baza ei. Nu o să intru foarte mult în detaliile arhitecturale, ori în istorie, însă vreau să punctez câteva lucruri importante. În prezent catedrala are ridicate 4 minarete în jurul ei, ceea ce o aduce la rangul de moschee, chiar dacă în ea nu se săvârșește nici măcar du’ā – chemarea lui Dumnezeu.

În incinta catedralei poți intra fără să te descalți și fără să-ți acoperi capul și umerii, cum se practică la intrarea în Moscheea Albastră și poți admira atât frânturile din Coran care sunt acum agățate în moschee, cât și mozaicurile creștine păstrate de-a lungul secolelor.

Din punctul meu de vedere, cel mai spectaculos lucru este amplasarea catedralei Hagia Sophia. Pentru că pare că ea este puntea dintre lumea creștină și lumea islamică, fiind față în față cu Moscheea Albastră, singura moschee din lume care se ridică aproape la nivelul nucleului islamic. Mecca.

Pentru a putea intra în Bazilica Aya Sophia trebuie, de obicei, să stai la o coadă infernală pentru a achiziționa un bilet. Deși am destule bilete adunate, nu-l pot găsi pe cel de la Hagia Sophia. Voi actualiza articolul sau vi-l voi arăta în unul dintre articolele următoare. Eu vă recomand să stați la coadă, mai ales dacă sunteți însoțiți de un copil/student care are card ISIC. Întotdeauna în Istanbul se vor face reduceri pentru studenți și se pot obține doar de la ghișeu. Dacă vreți totuși să intrați înaintea grupurilor, în stânga clădirii cu ghișee sunt amplasate trei sau patru tonomate de bilete pe care le puteți folosi, tot plătind cu cardul, dar aici nu mai puteți dispune de reducere.

Ultimul pas înainte de a intra în moschee este trecerea prin detectorul de metale. Peste tot, inclusiv în malluri, se găsesc astfel de scannere, așa că aveți grijă ce purtați prin geantă! :))

De obicei se intră pe o ușă și se iese pe alta, dar eu vizitând moscheea ori de câte ori merg în Istanbul – da, e un fel de tradiție – intru acum pe unde am eu chef. La parter e o sală mare, care are într-o parte ceea ce a fost cândva altarul. Legenda spune că la cucerirea Constantinopolului, slujitorii catedralei au ieșit printr-un perete cu Sfintele Taine, ascunzându-se în catacombele de sub moschee, pentru ca musulmanii să nu le verse. Nimeni nu a găsit acea portiță secretă până în prezent.

Acum, din păcate, o schelă mare distruge puțin farmecul catedralei, pentru că trebuie susținută cupola. Cum pentru o astfel de construcție cu greu găsești specialiști, încă nu s-a găsit o soluție pentru consolidarea cupolei, așa că schelele mai rămân acolo puțin.

Tot la parter, dacă privim cu atenție pereții, mai ales cei de lângă uși, observăm cum au fost smulse toate crucile din pietre, mai puțin una singură, care e undeva mai în umbră; dacă ajungeți acolo, vă las pe voi să ghiciți unde e. Dar vă dau un indiciu, e în apropierea stâlpului care are acel prezicător al vieții îndelungate, în care îți introduci degetul mare și trebuie să faci o rotație completă a pumnului pentru a putea trăi o viață lungă. O porcărie, dar na, e acolo.

Pentru a ajunge la etaj, urcăm câteva trepte care ne duc spre o rampă pietruită, care reprezintă cam urcarea a trei etaje. Etajul este superb. Acolo se găsesc și câteva gifturi, nu prea vă recomand să vă apropiați de ele, sunt copii făcute după obiectele originale și costă destul de mult, dar merită să fie admirate.

La etaj găsim toate mozaicurile creștine. Tot aici, dacă privim spre parter, putem observa frumusețea candelabrelor puse foarte jos, specifice lumii musulmane.

Etajul se vizitează dintr-un capăt în altul, pentru că este sub formă de U. Admiri tot ce ai de admirat, faci poze, apoi te întorci pe lângă micul gift-shop și cobori, pe altă parte, spre parter. În vară era destul de aglomerat la etaj, pentru că se mai restaurau pereți și erau puse niște panouri imense care să acopere zona care e restaurată, dar este un loc pe care obligat-forțat trebuie să-l vedeți.

Un lucru pe care îl fac an de an, ori mai bine zis, de fiecare dată când merg, este să-mi ridic telefonul deasupra capului și să fac o poză, de la exact aceeași fereastră mereu. Cum s-ar spune, ăla e locul meu. Mama mereu râde când mă vede cum mă chinui să setez lumina ca să iasă ceea ce îmi doresc, dar n-am ce face, that window is like a guily pleasure. Fotografia care iese de la acea fereastră este următoarea:

Este o simplă fereastră, una dintre cele 40 de la baza cupolei, dar care destăinuie povestea acestui oraș întins pe două continente: islamul. Este una dintre puținele ferestre care dă spre Moscheea lui Sultan Ahmed și este un must have al meu, la fiecare vizită în Istanbul, în Hagia Sophia.

În vara lui 2019 mi-am dus bunicul să viziteze Constantinopolul. A fost destul de greu să-l convingem să facă plimbarea asta, dar s-a bucurat că nu a refuzat până la urmă. A povestit tuturor de cât de grandioase sunt construcțiile, de cum moscheea asta era a noastră și ne-am bucurat împreună de aerul cald din Istanbul.

Pentru ziua în care știu că merg la Hagia Sophia, deci și peste drum, la Moscheea Albastră, prefer să-mi iau o pereche de șalvari, pentru a-mi acoperi doar capul și umerii la intrarea în moschee.

Sper să aveți pe lista de locuri pentru o vacanță și Istanbulul, iar dacă nu-l aveți, sper să vă ajut să schimbați asta.

Până data viitoare, aveți grijă de voi și de cei dragi!

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

18 comentarii

 1. Si eu aveam Instanbul pe lista, pana sa vina pandamia 🙁

  1. Sa faci in asa fel incat sa nu arunci lista aiaaa. Ca zborurile deja s-au reluat catre Turcia 🙈

 2. Citind articolul m-am simtit chiar la Istambul. A fost o calatorie placuta si pentru mine. Intr-o zi sper sa fie pentru mine si adevarata.

  1. Este foarte frumos orasul si merita vizitat!

 3. Waw…chiar m am bucurat despre aceasta scurta lecție din istoria Istambulului ….
  Foarte grandioasa construcție ….am rămas foarte uimită …
  Mulțumim și pentru micile detalii care chiar ajută…
  M am bucurat despre aceasta scurta deconectare …

  1. Sa mergi sa o vezi ❤️ E si mai grandioasa de aproape

 4. Trebuie sa mai merg și sa descopar prezicatorul vieții, ca eu l-am ratat. :))))

  1. E fix langa schela la parter. Poate primul sau al doilea stalp de langa ultima usa deschisa :))

 5. Imi doresc sa vizitez Istanbul ul si sper sa o fac in curand! Mersi pt prezentare!

  1. Cu drag! Chiar merita!

 6. Drăguț în Istambul! Trebuie să călătoresc și eu acolo.

  1. Istanbul* sorry 😂

 7. Am de mult timp de listă Instambulul. Sper din suflet să-l vizitez, cât de repede.

 8. Irina spune:

  Poate voi avea si eu ocazia sa merg in Instambul !

 9. Istanbulul – orasul in care m-am ratacit de fiecare data cand am ajuns acolo…! Mie din lume imi place Shanghai-ul, si o anumita piata din Barcelona!

 10. Oohh, de când îmi doresc să vizitez și eu Istanbulul, însă mai întâi ar trebui să îmi fac pașaport.

 11. Am fost si eu acum cativa ani in Istanbul si mi-a placut tare mult !

  1. Istanbul este superb! Una dintre destinatiile mele preferate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *