Blog

Cum e treaba cu școala/ facultatea online

Nu aș fi vrut să dezbat acest subiect, însă cumva simt că mă apasă pe suflet. O să vorbesc întâi la modul general, apoi o să trec în revistă cum e cu Medicina online.

Cred că sunt unii oameni care se bucură de așa ceva. Spun asta pentru că vedem că școlile deja se închid iar, că Universitățile renunță la programul hibrid, ceea ce nu mi se pare în regulă.

Poate, e drept, noi, cei mairi, suntem mai conștienți -sau nu- de acest virus și ne protejăm în plus față de un preșcolar. Însă noi deja am trecut prin școală; avem baza pusă și acum nu facem decât să o înflorim și să o punem în practică. Însă cei mici pierd foarte mult, sunt foarte energici și mi se pare că își pierd răbdarea repede în fața tabletei/telefonului etc.

Pe de altă parte, pare că vrem să ajungem o țară cu tineret chior, înzestrat cu cât mai puține informații, căci așa e cel mai bine. Omul care știe puțin, nu pune întrebări multe.

Pinterest

Însă unde mai pui faptul că majoritatea tinerilor și nu numai, au început deja să aibă stări anxioase, depresive, nu se pot concentra, ori pur și simplu au devenit nepăsători cu privire la școală?

În continuare un angajator vrea 100 de ani de experiență, când tu ai 23-24 de toți, și ți-ai mai luat diploma și online, că astea-s vremurile.

Și să nu mai spunem de acei copii care nici măcar nu au văzut un bec în viața lor, nu mai spun de un smartfon sau un laptop cât de cât utilizabil. Sau ei nu mai au dreptul la educație?

Acum dacă nu ai zeci de studii superioare, arhi-superioare, super-superioare oamenii strâmbă din nas la tine, însă cum am putea să ne hiper-mega-super specializăm când nu ni se dă ocazia. Să fac asta online? Am platforme întregi de cursuri online, costă mai puțin decât o facultate, iar după două-trei luni primesc o diplomă.

Pinterest

Eu am ales să fac Medicina. Medicina e facultatea aia în care, în România, trebuie să stai și lângă bolnav, pentru că o să îi stai alături și la examen, unde trebuie să mergi la cadavru, să vezi cum arată structurile alea și în interior, unde trebuie să asculți dacă inima face bum ta, cum e normal, ori tic tac, unde trebuie să palpezi, să scrii în fișele de observație, să interacționezi cu bolnavul, să înveți.

Pinterest

Acum, când sunt acasă, mă gândesc dacă ar fi în regulă să deschid laptopul și să dorm mai bine pe partea cealaltă, însă mi-e teamă că îmi va deschide pisica microfonul sau camera, căci mereu doarme pe laptop.

La fel cred că nici nu mă pot concentra cap-coadă la un curs de acasă, pentru că am tot felul de distrageri în jur. Ori zac pe canapea, ori îmi vine să deschid tv-ul, ori mai caut chestii pe site-uri, nu pot minți. Asta cred că facem cu toții în online.

Apoi mai e elementul psihologic, și anume că în loc de 5 zile pe săptămână, eu îmi port halatul, emblema acestei facultăți, doar o zi. Nu pot sta în pijamale în casă, dar cu halatul alb, impecabil pe mine. Ori cu costumul chirurgical, dar cu șosete cu temă de Crăciun în picioare. Nu se pupă lucrurile astea.

Pe deasupra, mai e și presa care suflă în ceafa instituțiilor de învățământ care încă se mai țin în picioare. Nu vrem școală online.

Dacă unele lucruri se puteau face doar online, cred că eram cu toții specialiști acum în domeniile noastre de interes. Însă mai mult decât informația, avem nevoie de interacțiune cu alți oameni. Cu mască, cu distanțare, cu norme de prevenție.

Dar merităm să privim oamenii în ochi de aproape și nu pe un webcam. 🙂

Rămâneți safe!

Aveți grijă de voi și de toți cei dragi!

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

12 comentarii

  1. Of, cata dreptate ai. Din pacate medicina chiar nu este o facultate care sa se faca de la distanta… iar aceasta perioada reprezinta o adevarata provocare pentru voi, studentii ADEVARATI.
    Totusi, eu imi pastrez speranta ca nimic nu este permanent si ca intr-un final va iesi soarele pe strada noastra. Accept ca trebuie sa avem rabdare. Este o criza totala, dar dupa orice furtuna… vine vreme buna! Te imbratisez cu drag.

  2. Nici eu nu inyeleg conceptul de scoala online….mai ales unde e nevoie de practica cu duiumul. Si eu cred ca vom avea generatii viitoare care nu vor fi in stare de nimic.trist, dar adevarat…

  3. Of, măcar pentru voi ar trebui gândită o soluție. Nu e normal.

  4. Am o cunoștință care studiază medicina dentară (online) și chiar mi se pare aiurea. Nu știu ce va fi, dacă lucrurile continuă așa… Sper din tot sufletul să se găsească o soluție urgent!

  5. Am prins și eu ultimul semestru de la master în pandemie și mi s-a părut groaznic, să fiu sinceră…

  6. Poate la unele facultăți se pot realiza cursurile la distanță, însă privitor la Facultatea de Medicină, care pregătește specialiști ce vor îngriji sănătatea oamenilor, e important să mențină atenția studenților, să poată ca aceștia să facă practică, etc. Chiar e trist cum a ajuns să se facă învățământul…

  7. Mihaela Curea spune:

    E o adevărată provocare pentru noi dar este o bună soluție în condițiile date pentru că educația nu trebuie oprită

  8. Of, cata dreptate ai! Scoala online nu este scoala. Pierdem interactiunea umana, socializarea, experienta. Si clar medicina nu este ceva ce se poate invata in fata unui telefon…

  9. Din pacate anul acesta este un an ingrozitor pentru toate domeniile. Cei mici sunt total debusolati !

  10. E foarte greu pentru cei ce sunt la școală dar si pentru parinti…. E bine sa gasim beneficiile din aceasta situatie si sa ne organizam mai bine.

  11. Denisa spune:

    E o perioada dificila pentru toti, intr-adevar medicina nu e o facultate ce poate fi facuta online, dar cred ca pt orice facultate e greu acum.

  12. Și eu sunt de acord ca este mult mai dificil sa înveți online și ca nu se compara cu învățământul clasic. Dar, pana la urma cine vrea sa învețe, învață oricum. Sunt copii care de ani de zile învață la lumina lumânării sau a stâlpului de uliță. Copii care nu au mâncat în viata lor pizza sau nu știu sa desfacă o sticla de suc natural dar în schimb sunt premianți. Cu toate ca abia la 9-10 ani au văzut pentru prima data cum arata un calculator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *