Nutriție, dietă, produse bio…Aveți grijă ce mâncați, ce beți, ce respirați! Atât de multe cerințe și atât de puțină motivație pentru a face pasul următor spre o dietă echilibrată…
Am încercat de multe ori să trec de la fast food-uri și mâncat frecvent la food-court la gătit și mâncat sănătos în propria casă. De când m-am mutat singură, am început să fac modificări în alimentație și, ce-i drept, încep să mă simt mult mai bine! Pornirea e mai grea, ce-i drept, dar apoi, dacă reușești să îți formezi un ritm de viață și un program strict de mese, totul devine mult mai ușor.
Eu mi-am stabilit următorul program. Pentru că nu mereu am timp să iau un mic dejun în adevăratul sens al cuvântului, prefer până în ora 12 (asta dacă nu e weekend și dorm până la 12) să mănânc doar fructe, un iaurt sau poate să-mi fac un smoothie și să le combin pe amândouă.
În jurul orei 15 iau prânzul, dar până atunci încerc să mai mănânc o gustare. Cina mi-o stabilesc undeva între 19 și 20, iar între cină și prânz mai fac loc pentru o gustare sau, uneori…pentru mai multe.
Pe lângă programul pe care încerc să îl respect cu mesele, mi-am făcut un program și atunci când vine vorba de făcut cumpărăturile. Cum merg des acasă și mă întorc înapoi în Iași duminica, mi-am ales weekend-ul ca timp de făcut cumpărăturile pe toată săptămâna. Atunci, îmi fac o listuță pe telefon și mă gândesc bine ce trebuie să-mi iau, ca să nu trebuiască să ies mult din casă în timpul săptămânii -mai ales în această perioadă. Așa că am să vă prezint ce produse nu lipsesc niciodată din cămară, ba chiar mai mult decât atât, nici măcar nu le mai trec pe listă, pentru că mi-au intrat în reflex și nu uit niciodată de ele.
Pentru că sunt o iubitoare a pastelor, folosesc mereu spaghetti multicereale în varianta fără gluten, chiar dacă nu sunt alergică. De asemenea, tot din această categorie, am și paste tagliatelle cu busuioc pentru că e varianta care-mi place cel mai mult. Simt că le schimbă puțin gustul acea condimentare discretă, chiar înainte să vin eu si să îmi presar mirodeniile.
Deși de obicei îmi fac singură sosul pentru paste, iau totuși mereu ori o smântână de gătit, ori un borcan cu sos de roșii special pentru paste, căci nu se știe niciodată când am chef de gătit, dar parcă nu prea mult.
Totodată, niciodată nu-mi lipsește orezul din bucătărie. De obicei iau câte două, trei pungi, o dată la câteva luni, căci pentru un orez cu mărar nu îți trebuie prea mult. Pe mine așa m-a învățat bunica: o cană cu orez și cinci de apă și în maximum 20 de minute, pilaful e gata!
Iaurtul este și el un important produs pe care îl am mereu în casă. Fie că îl iau în varianta mică, de 4 bucăți, ori o variantă de băut, se combină foarte bine cu fructele proaspete pe care le iau săptămânal.
Iaurtul îl folosesc des la micul dejun ori, și mai bine, la gustările dintre mese, când îl torn într-un castronel și îl amestec cu fel de fel de arahide, migdale sau nuci și alune. Pe lângă faptul că sunt foarte sănătoase, atunci când ești pe fugă și îți faci o astfel de masă, îți ține de foame pentru câteva ore bune.
Chiar dacă nu sunt un mare fan al fructelor confiate, am câteva fructe tropicale preferate cu care mă mai aprovizionez uneori, dar nu sunt neapărat pe lista prioritară.
Sunt o persoană care nu mănâncă neapărat spicy, dar care în Marele Bazar al condimentelor din Istanbul, s-a îndrăgostit de orice înseamnă condiment, peste sare și piper, așa că busuiocul, oregano, curcuma, boia de ardei iute sau dulce, toate sunt mereu prezente în bucătăria mea și presărate cu grijă și cu măsură în fiecare fel de mâncare.
Și, pentru că sunt crescută la țară, iar mamaia niciodată nu mă lăsa să iau pastile dacă nu era neapărat nevoie, am mereu în cămară ceaiuri, de la ghimbir cu lămâie, la anghinare, la mentă, la tei, pentru toate categoriile de rău care pot apărea odată cu sezonul alergiilor și al răcelilor.
Odată ce te obișnuiești cu stilul ăsta de viață, e greu să te lași de el, pentru că organismul reacționează imediat. Și parcă e mai bine când nu te îmbalonezi de la mâncare, când poți să mănânci condimentat fără să te doară stomacul și când poți transforma bucătăria într-un locaș de relaxare și de inspirație culinară. Trebuie totuși să vă spun un secret. Cu lucrurile mai complicate, cum ar fi ciorba, sărmăluțele, cele care în general necesită mai mult timp de preparare, mă ajută și mama, iar uneori îmi face ea proviziile și doar mi le trimite acasă.
Sper că măcar o parte dintre aceste produse sunt și în bucătăria voastră, căci indiferent de cât de banale sunt aptitudinile tale culinare, un pachet de paste, un iaurt, câteva nuci aruncate într-un castron, ori niște bruschete făcute dintr-o baghetă, trei roșii proaspete și multe condimente îți pot lăsa tractul digestiv să respire puțin și să se detoxifieze de la toată mâncarea procesată!
Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 8 din cadrul competiției Spring SuperBlog!