SpringSuperBlog SuperBlog

Dreptul de asistență nu e un moft, e o necesitate.

Ziua merge bine. Am ieșit în oraș pentru a rezolva problemele cu actualizarea datelor la bănci, dar de data aceasta mi-am lăsat mașina în parcare. M-a sunat prietena mea și după un dialog scurt, mi-a transmis faptul că și ea are treabă la bancă și mă anunță că vine după mine în jumătate de oră. Câștig puțin timp ca să mănânc ceva. Nu trece un sfert de oră și prietena mea mă sună, plângând, cum că a avut accident. O rog să se liniștească, nu aveam cu cine vorbi. În același timp, auzeam o voce de bărbat înfundată, care urla din toti rărunchii la ea. O rog să-mi spună unde e, că vin eu să văd care e problema, dar în același timp îi spun să rămână cu mine în telefon.

Din spusele ei, am înțeles faptul că un domn a forțat într-o intersecție culoarea portocalie a semaforului, vrând să facă stânga, spre drumul principal, a trecut de-a dreptul pe roșu, intrând direct în prietena mea. Fiind o intersecție destul de aglomerată, neputând să mute mașina și, cu domnul foarte recalcitrant la geamul ei, prietena mea s-a apucat de plâns. I-am spus să se liniștească, că voi închide puțin pentru a suna la 0219111, număr de asistență rutieră, cu acces la nivel național în caz de accidente rutiere, cum ar fi platformă, tractare, depanare și auto de înlocuire. Am sunat pentru a cere o platformă, pentru a putea lua mașina din mijlocul drumului, căci mașina nu mai pornea deloc și, astfel, să nu încurcăm circulația cu nimic.

Bineînțeles că atunci când am ajuns eu, prietena mea deja suna la poliție, căci domnul nu voia să completeze o amicală. Am liniștit-o, spunându-i că are dreptul prin lege, din 2016, să ceară auto de înlocuire în cazul unui accident în care nu ea este vinovată și, totodată, poate cere oricând asistență rutieră, la numărul de telefon 0219111.

Ceea ce șoferul recalcitrant și vinovat nu știa era faptul că prietena mea, la fel ca mine și ca mulți alți șoferi prudenți și iubitori de mașini, avem camere instalate la bordul mașinii. În timp ce așteptam echipajul de poliție, i-am spus prietenei mele faptul că beneficiază fără niciun cost de auto de înlocuire, simplu, în doar 4 pași, ea fiind acum partea păgubita din accidentul rutier, costul fiind decontat de asiguratorul șoferului vinovat. Era puțin sceptică cu privire la acest lucru, dar i-am spus uite, vezi aici un scurt video de prezentare și vei vedea că am dreptate și că poți, fără probleme, să ceri înlocuirea vehicolului, cu unul exact la fel, pe durata service-ului mașinii avariate.


Auzind acestea s-a mai liniștit și a căpătat o anumită speranță. Având imaginile camerei de bord de partea ei, aflând că are acest drept prin lege și că nu se afla în cei mai puțin de 1% dintre șoferii care au habar de acest drept, am așteptat și verdictul polițiștilor. Într-adevăr, am primit asigurarea șoferului vinovat, imaginile au stat ca dovadă principală, iar domnul dintr-o dată și-a pierdut din intensitatea vocii în fața polițiștilor.

Am stat și am făcut câteva calcule și astfel am constatat faptul că trebuia schimbată toata bara din față, aripa dreaptă, roata era îndoită și jumătate ruptă, grila, și cine știe câte piese de sub capotă, care s-au rupt, ori doar fisurat, la impact. Practic, mașina urmează să stea o bună perioadă în service, așteptând toate piesele necesare ca să iasă din nou pe stradă. Dar bineînțeles, după piesele noi vine și vopsitul și polișatul și fiind vorba de multe piese ale mașinii, cu siguranță se va vopsi cap coadă mașina și nu doar elementele noi care vor fi montate.

Sunt șofer de 5 ani de zile și niciodată nu am avut parte de un accident care să necesite o înlocuire totală a mașinii, dar, numărul de telefon pentru asistența rutieră este indispensabil fiecărui șofer. Am mai avut și eu parte de mici zgârieturi, de amiabile și de bani primiți cash, cât să-mi repar avariile, dar niciodată nu am ajuns să sun pentru mine la numărul 0219111. Întotdeauna am sunat pentru prieteni și cunoștințe, care din păcate nu țin pasul cu toate legile și nu știu că din 2016 se poate înlocui autovehicolul, fiind un drept pe care, cu toții îl merităm, câtă vreme se constată că nu noi suntem vinovați.
Trebuie să învățăm cum să ne gestionăm drepturile, pentru că doar astfel vom putea să eliminăm calomnierea în cazul accidentelor rutiere. Nu vreau să generalizez, dar micile contacte pe care le-am avut cu mașina au fost cauzate tot de bărbați, care, văzându-mă femeie la volan, au încercat să mă intimideze și să mă scoată vinovată. Doar că, în astfel de cazuri, iese moldoveanca pură din mine și e vai și-amar de cei care cred că scapă basma curată!

Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 13 din cadrul competiției Spring SuperBlog!

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *