Blog

Cum îți alegi un aparat foto

Bună, tuturor! Astăzi vă voi prezenta câteva noțiuni pe care trebuie să le aveți în minte atunci când vreți să alegeți un aparat foto Nikon. O să vă menționez acum la început câteva detalii legate de acest articol. E puțin adaptat de la forma lui inițială. Am încercat cu el să primesc un job part-time de content writer, dar se pare că prezentarea mea nu a fost pe placul echipei care mi-a analizat articolul. Fiind și eu o utilizatoare de aparat foto Nikon, m-am gândit că l-aș putea adapta pentru a vi-l putea prezenta și vouă, poate vreți să faceți o nouă achiziție și nu știți exact de unde să începeți. Articolul o să vină în două părți, o parte în care vă ofer câteva informații generale, iar în următoarea vă voi prezenta trei aparate din gama Nikon.

Pinterest
Mic ghid al cumpărătorului

Daca ești pasionat de foto-video și vrei să-ți depășești granițele hobby-ului, atunci este timpul să faci o investiție și să îți duci visul la bun sfârșit! Fie că îți place fotografia macro, fotografia portet ori, de ce nu, filmările la evenimente, Nikon- unul dintre cei mai mari producători din branșă – îți propune o gamă largă de aparate foto, bune, atât pentru începători, cât și pentru profesioniști!


Alegerea unui astfel de dispozitiv nu este una usoară. Nu trebuie doar să “pozeze” bine, iar dacă folosesti cuvântul “pozat”, ar trebui să mai amâni luarea unui aparat foto profesional. Pasiunea ta este fotografia și nu pozatul? Daca înțelegi care este diferența dintre cele două noțiuni – fotografia, fotograful, cel care stă în spatele obiectivului și apasă declanșatorul, iar modelul, cel care stă la pozat și privește în obiectiv, nu prin el – atunci iată ce trebuie să bifezi atunci cand îți alegi camera potrivită.

În general cele mai bune aparate foto Nikon vin în trei mari categorii:

  • Aparate dSLR
  • Aparate foto compacte
  • Aparate foto mirrorless

Când începi deja să aprofundezi informații despre ele, îți dai seama că ai putea folosi câte un aparat pentru orice tip de fotografie ai dori să realizezi. De aceea, este bine să asculți și alte păreri despre cele mai bune aparate foto Nikon. Surprinzător sau nu, recenziile altor utilizatori ai dispozitivului te-ar putea ajuta să îți alegi produsul potrivit.

Unul dintre cele mai importante motive în alegerea unui aparat foto Nikon – și nu numai – este calitatea imaginii. În funcție de categoria din care face parte produsul, rezoluția imaginii se modifică considerabil. Cu cât numărul de megapixeli este mai mare, cu atât montarea imaginii se va face cu mai multa usurință ulterior.

Un alt aspect pe care nu trebuie să-l scapi din vedere este ISO; acesta reprezintă o evaluare numerică pentru o anume sensibilitate. Sensibilitatea se ocupă cu determinarea cantității de lumină necesară pentru a obține o expunere dorită și, totodată, corectă din punct de vedere tehnic.

Cele mai cunoscute valori ISO sunt cuprinse între 25 și 6400, fiecare dintre ele fiind de două ori mai sensibile decât precedentele. Totuși, folosit necorespunzător, ISO poate determina creșterea zgomotului pe imagine, astfel încât claritatea acesteia scade direct proporțional.

Al treilea lucru important este vizorul. Aparatele foto vin cu opțiunea de modificare a dioptriei pentru vizorul optic. Fie vorba de un aparat profesional sau semiprofesional, această opțiune reprezintă un avantaj pentru oamenii care au probleme de vedere. Din proprie experiență știu că e destul de incomod să folosești vizorul cu tot cu ochelari, iar cel electronic, reprezentat de ecranul pe care poți, de altfel, să vizualizezi și fotografia, nu este întotdeauna confortabil, mai ales dacă fotografiezi în natură. Acesta din urmă este mult mai avantajos pentru funcția video a aparatului ori pentru navigarea în meniu.

Totodată aparatele foto digitale Nikon vin cu funcția de Auto, o funcție destul de bună pentru începători. Cu trecerea timpului, învățând funcțiile camerei, modul manual este o necesitate.  Astfel îți reglezi singur timpul de expunere, ISO-ul, chiar și focalizarea de pe obiectiv. Practica e mama învățăturii, așa că imaginile pe care vrei sa le obții se vor îmbunătăți de îndată ce vei învăța cu ce se mănâncă toate comenzile dispozitivului.

De asemenea, noua generație de aparate foto are funcții precum Wi-Fi, GPS sau Bluetooth, la care, în urmă cu doar câțiva ani, doar visai. Aceste opțiuni au scopul de a ajuta fotograful, partajând, în timp real, imaginile obținute pe diverse device-uri, unde vor putea fi editate.

Un alt aspect important, poate cel mai important, este reprezentat de preț. Chiar daca vorbim de un DSLR, este necesar să găsești aparate foto ieftine și bune, ori care să aibă un raport preț-calitate ok. Acest lucru implică uneori alegerea unui kit, alcătuit din body și obiectiv, care, de obicei, vine la un preț avantajos pentru buzunarele oricărui pasionat de fotografie. Odată cumpărat un kit, acum obiectivul 18-55 mm este cel mai frecvent utilizat și avantajos, pe vremea mea fiind 18-105 mm, poți să-ți dai seama în ce să investești mai departe.


Din punctul meu de vedere, cel mai bun aparat foto Nikon este cel care se mulează după așteptările tale. Practic, cel pe care ți-l creezi, adăugând obiectiv după obiectiv în colecția ta. De ce mai ai nevoie ca să faci totul ca la carte? De organizare și de îngrijire. Ca și accesorii, eu recomand ghiozdanele special făcute pentru cameră și pentru obiective, o pompiță pentru curățare și grijă mare în general.

Un lucru bun pe care ar trebui să îl știe toți utilizatorii este faptul că multe dintre piesele aparatului pe care îl dețin nu sunt în garanție, așa că…atenție, atenție, atenție! Obiectivul meu cel mai drag și cel mai comod, cel menționat mai sus, 18-105 mm, din cauza unei zdruncinături prea mari, în mașină, a necesitat service imediat, spărgându-se diafragma, unul dintre cele mai importante elemente ale obiectivului.

Protejați-vă aparatele!

Pinterest
Noțiuni de bază și setările aparatului foto Nikon

Aparate foto Nikon la prețuri bune vom găsi peste tot. Indiferent dacă este vorba de site-uri de specialitate sau de site-uri de vânzări, întotdeauna la secțiunea „aparate foto/video” se va găsi și această gamă de produse.


Ca și meniu de setări, Nikon, față de adversarii de pe piață, are un meniu destul de complex, dar simplu de accesat. Acesta este unul dintre motivele pentru care eu sunt utilizator Nikon. Tot ce trebuie să știi despre aparat este faptul că are destul de puține body-uri, unele dintre ele deja încep să nu se mai fabrice ( ca de exemplu, body-ul D90 pe care eu îl folosesc eu), dar o gamă largă și variată de obiective, de software-uri și se află într-o continuă evoluție.


Odată ce îți cunoști aparatul, reușești să-ți faci o idee și despre ce ai vrea să fie proiectele tale: macro, arhitectură, landscape, portret, etc, Nikon pune la „bătaie” o serie de obiective care să-ți facă munca o adevarată plăcere.
Aspectul aparatului este făcut în așa fel încât să fie ușor de accesat pentru toată lumea. Având un ecran destul de mare disponibil la toată gama de body-uri, de obicei el vine încadrat de butoane care dețin comenzi rapide pentru reglarea ISO, vizualizarea/ștergerea imaginilor, reglarea manuală a F-ului sau a timpilor de expunere, iar în partea dreapta sus a aparatului, mereu se va găsi funcția de schimbare a modurilor de lucru.


Atenție la setări

Când vine vorba de setări, ai nevoie de un strop de atenție, nu neapărat pentru că meniul este greu de accesat, ci pentru că trebuie să știi ce vrei de la aparat. De exemplu, formatul imaginilor: NEF, JPEG? Care crezi că este cea mai buna optiune?!
Odată cu setările pentru imagini, poți începe să reglezi ISO și expunerea, ori, daca ești la început de drum, le poți lăsa pe modul auto până te familiarizezi cu aparatura.

Sper că v-au fost de folos informațiile oferite.

Până data viitoare, aveți grijă de voi și de cei dragi!

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

16 comentarii

  1. Cand mi-am luat ultimul apara foto, un DSLR, m-am ghidat asa in mare dupa caracteristicile puse la dispozitie pe site :)))

  2. Un aparat foto Nikon mi-am dorit dintotdeauna si sper sa il primesc cadou de ziua mea.

  3. Un ghid util asupra caruia voi reveni la momentul in care voi renunta sa mai fac poze cu telefonul. Nu de alta, dar telefonul il am mereu la indemana.

    1. Si eu mereu am telefonul la indemana. Trebuie sa recunosc ca e greu uneori sa car aparatul dupa mine, dar calitatea imeginilor nu se poate compara

  4. Super util articolul.
    De cand imi doresc si eu un aparat dSLR. Trebuie sa-mi fac curaj sa fac o astfel de investitie.

  5. Anca spune:

    Citind articolul tau mi-am dat seama ca nu stiam nimic despre fotografie.

    1. Ma bucur ca a fost de ajutor si ai aflat lucruri noi ❤️

  6. denisa spune:

    Si dslr-ul meu tot Nikon este si imi place cum face pozele. Totusi vreau sa ii fac un upgrade curand.

  7. Felicitări, nu am citit niciodată un articol atat de complex dedicat achiziției unui aparat foto.e adevărat, eu l-am luat pe al meu din întâmplare, am un Canon, nu Nikon, însă sunt multumita de el. Oricum apuc sa fac poze mai rar decât mi-aș dori…

    1. Si eu apuc in ultima vreme sa folosesc destul de rar aparatul. Dar e de mare ajutor unul

  8. De curând ne-am luat și noi unul. Eu încă am rămas la modul automat, dat soțul meu a trecut la iso si alte altele.

  9. Elena-Cristina Alexandroaia spune:

    Util articol. Pe viitor trebuie sa imi cumpar si eu un aparat foto.

  10. Si eu am un aparat Nikon, am încercat sa iau unul cât mai bun pentru sedintele foto. 🎀

  11. Si eu sunt pasionata de fotografie…concluzia 4 aparate foto cu care fac tot felul de capturi! DSRL-ul este Nikon.

  12. Si eu sunt in cautarea unui aparat bun, care face poze clare si care sa fie si la un pret accesibil. Foarte util acest articol

  13. Foarte interesant articolul, multumesc pentru recomandari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *