Blog

Puterea cuvintelor și premiile SFR

Bun găsit tuturor! Cum maestrul Horațiu Mălăele este un magician al cuvintelor, va fi alături de noi la Serile Filmului Românesc doar prin scrisorile adresate publicului. Din păcate acest nou virus nu face o selecție aparte, iar regizorul, scriitorul și actorul Horațiu Mălăele a fost diagnosticat recent cu Covid-19, fapt care nu-l mai poate aduce fizic la Iași în perioada 30 septembrie – 4 octombrie pentru ediția a 11-a SFR dedicată lui.

Acesta va veni la Iași după ce va urma protocolul medical pentru acest virus, iar pe această cale îi transmitem toate gândurile bune, multă sănătate și optimism pentru a trece cu bine peste această perioadă!

Totuși, pe lângă veștile încărcate de emoție despre Horațiu Mălăele avem și câteva vești minunate și anume premiile de excelență care vor fi înmânate în cadrul unor proiecții speciale dedicate invitaților festivalului.

În semn de recunoștință pentru contribuțiile aduse în domeniile artei, culturii și cinematografiei românești, vor fi acordate trei premii de excelență pentru doi actori, Dorina Lazăr și Constantin Codrescu și artista Marina Voicu în contextul unor întâlniri speciale cu publicul.

Premiile vor fi înmânate în următoare locații și la următoarele proiecții:

  • Seara de scurtmetraje românești I- S’curte la SFR, vineri 2 octombrie, orele 18:00- Piața Unirii – Aici va primi premiul de excelență doamna Marina Voicu.
  • Premiera Un timp prin care am trecut, vineri, 2 octombrie, orele 19:00- Cinema Ateneu – Premiul de excelență pentru Constantin Codrescu.
  • Angela merge mai departe (1981), sâmbătă, 3 octombrie, orele 20:00- Cinema Ateneu – Premiul de excelență pentru Dorina Lazăr.

Probabil toată lumea a auzit de Marina Voica. Face parte din generația de aur a muzicii pop-soul românești, fiind cunoscută drept o stea a tot ceea ce au însemnat emisiunile de divertisment profesionist.

După absolvirea facultății la Moscova, s-a căsătorit și s-a stabilit în România. În anul 1973 a fost premiată la festivalul Mamaia copiilor și, de asemenea, a reușit performanța de a figura în paginile revistei Billboard, primind diploma de Star of the year- Music week în anul 1974.

Despre actrița Dorina Lazăr trebuie să știți faptul că s-a născut într-o familie de artiști, cu mama actriță și ea la Teatrul Bulandra din București. Debutul l-a avut pe scena Teatrului Regional din București, în anul 1961, iar din 1969 este actriță a teatrului Odeon, unde, de-a lungul anilor, a interpretat peste 50 de roluri.

Pe marile ecrane a debutat cu rolul Cârciumăresei din pelicula Păcală, în anul 1974. În 1979, pentru spectacolul Năpasta a primit trofelul Leul de bronz la Festivalul Internațional de Teatru de la Arezzo, iar în 1982 a primit premiul pentru cea mai bună actriță de film din partea Asociației Cineaștilor din România pentru rolul Angela din filmul care se va proiecta și în cadrul SFR, respectiv Angela merge mai departe.

În 2000, actrița Dorina Lazăr a primit, din partea președinției României, Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de cavaler, iar în 2012, pentru valoarea creațiilor sale în film și teatru, actrița a primit distincția de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor din partea Ministerului Culturii și Comunicării din Franța.

Constantin Codrescu este un actor român din Huși, care a plecat pentru a urma studiile Institutului de teatru din București; în studenție a avut și primul rol în filmul Așa s-a călit oțelul.

A fost și profesor la Institutul de teatru din Târgu Mureș (1976-1989) unde a primit și titlul de cetățean de onoare.

În 1967 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. A primit totodată Premiul UNITER pentru întreaga sa activitate.

Actorul a jucat în numeroase producții de-a lungul timpului, printre care și La moara cu noroc, Roșcovanul, Vlad Țepeș și, bineînțeles, Pistruiatul și timp de 45 de ani a fost colaborator permanent al redacției Teatru la Radio.

Sper să ne vedem la proiecții, indiferent de vremea de afară și, bineînțeles, în deplină siguranță!

Tu ce faci în perioada 30 septembrie – 4 octombrie? Hai la SFR!

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

1 comentariu

  1. Mi-a placut articolul, multumesc pentru informatie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *