Blog

Recondiționarea jantelor – lucruri pe care orice șofer trebuie să le știe

Bună, tuturor! Astăzi voi aborda un subiect suuper diferit aici. Este vorba despre recondiționarea jantelor, un subiect destul de important pentru toți conducătorii auto și, bineînțeles, pentru pasionații de mașini.

După cum bine știți, și eu sunt pasionată de mașini și îmi doresc să o mențin mereu în siguranță, așa că pe lângă schimburile necesare făcute la timp -ulei, distribuție etc- încerc să îi ofer și un aspect frumos, asta însemnând alegerea unor încălțări perfecte.

Niciodată nu știi de unde apare ceasul rău, ori pisica neagră și își poți zgâria jantele fie de o bordură, fie într-un accident, ori pur și simplu le cumperi de pe net second hand, nu le vezi și te trezești cu ele varză.

Mai jos aveți câteva dintre cele mai bune tehnici de recondiționare care se folosesc în acest moment în România.

Bineînțeles, pentru a avea mereu un aspect impecabil, mașina ta are nevoie de toată atenția, atât a ta, cât și a mecanicului tău auto.


Jantele sunt făcute din diferite materiale și, de obicei, șoferii preferă să folosească seturi diferite de anvelope, unul pentru sezonul rece, unul pentru cel cald, folosind astfel și jante diferite, acesta fiind un avantaj, și anume reducerea uzării anvelopelor. Acest lucru este, bineînțeles, costisitor, dar până la urmă un set de anvelope și jante sănătoase înseamnă mai multă siguranță pentru tine pe stradă.


Jantele sunt în general făcute din oțel / tablă sau din aliaj/ aluminiu și au utilitate diferită. Cele din tablă nu sunt foarte aspectuase, dar cu siguranță sunt mai rezistente la șocuri și sunt mai grele decât jantele din aliaj. De obicei acestea sunt acoperite de un capac de roți pentru a oferi mașinii un aspect mai estetic.


Jantele din aliaj sunt fabricate dintr-un material numit bauxită, transformată ulterior în aluminiu și combinată cu alte materiale. Confortul este unul mai ridicat, mai ales în viraje și garantează o răcire mult mai rapidă a plăcuțelor de frână față de jantele din oțel. Sunt mult mai aspectuase, se găsesc în design diferit, eventual în funcție de modelul mașinii, dar sunt mult mai pretențioase și mai fragile decât jantele de tablă.
Bineînțeles, în ultimii ani jantele hybrid câștigă admirația șoferilor, fiind o combinație între estetica jantelor din aliaj și rezistența celor de tablă.

Jantele trebuie recondiționate atunci când gradul de uzură de pe ele este foarte mare. Mulți șoferi optează pentru recondiționare fie din motive financiare, o recondiționare va fi mai ieftină decât un set nou de jante, fie datorită schimbării aspectului exterior al mașinii, deci și modernizarea designului jantelor.


Recondiționarea constă în mai multe etape.


Diamond Cut reprezintă ultima tehnologie de pe piață în domeniu. Este un strung ce permite recondiționarea chiar și de mai multe ori a jantelor, luând foarte puțin din material și distrugând astfel orice fel de zgârietură, de urmă de uzură, de vopsea veche, șlefuind janta.
Ulterior se face o sablare, care fie este de detaliu, în general făcută cu bicarbonat de sodiu, fie în profunzime, făcută cu oxid de aluminiu pentru metale, aluminiu, etc.

Ultimul pas este vopsirea jantelor. Vopsirea se face în câmp electrostatic, pe orice tip de material, fie el metal, aluminiu ori alte aliaje, în culori normale sau speciale – aici intervine proprietarul automobilului, care poate dorește o cromare a jantelor, ori o vopsea rezistentă la temperaturi înalte. Vopseaua electrostatică este ușor de recunoscut, având un aspect sticlos, fără să existe urme de scurgeri de vopsea ori de lac.


Bineînțeles, costurile diferă în funcție de starea de uzură a jantelor, deci de complexitatea procedeelor care trebuiesc aplicate, în funcție de materialul din care este fabricat setul de jante și de dimensiunile acestora.

Sper că v-a fost util acest articol. Sunt mulți oameni pricepuți în țară care se ocupă cu recondiționarea jantelor așa că, dacă vreți să dați un alt aer mașinii voastre, apelați la ei cu încredere!

Aveți grijă de voi și de toți cei dragi!

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

4 comentarii

  1. Foarte util! Bravooo👏

    1. Multumeesc <3

  2. Am invatat ceva nou astazi de la tine si iti multumesc!

    1. Mă bucur că am contribuit cu o informație nouă ❤️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *