Medical Experiences

Doza de Medicină sau ajutorul oricărui student

Bună, tuturor! Pentru că îmi place să vin aici cu lucruri care să vă ajute în viața de zi cu zi, astăzi vin cu ceva diferit. Într-un scurt interviu scris o să vă invit să cunoașteți oamenii care au dat viață la ceea ce se numește Doza de Medicină.

Povestește-mi, te rog, cum a apărut proiectul

Doza de Medicină a apărut în anul 2020 prin noiembrie-decembrie. Îmi doream să fac asta de mai mult timp, dar nu am avut anturajul, cunoștințele și maturitatea necesară până atunci.

Proiectul cred că a apărut natural, ca urmare a nevoii de a ne adapta noilor schimbări date de apariția Covidului. Făceam cursuri online, stagii online, laboratoare online și împreună cu câțiva colegi ne gândeam cum am putea totuși să îmbunătățim experiența noastră cu învățatul la distanță.

La început ne-am propus sa facem mici sesiuni de “meditații”, prin care studenții din ani mai mari să îi ajute pe colegii mai mici să înțeleagă mai repede și mai ușor materia. Apoi, am realizat că asta ar consuma mult timp și organizare. Iar odată ce ne-am opri, practic toată munca noastră nu ar mai exista. Așa că am zis să facem ceva care ar rămâne totuși în urma noastră.

Am început prin a scrie cursuri în “studențească” la mai multe materii. Acestea urma să le punem pe un site și orice student care are nevoie de o explicație de la un coleg mai mare, să poată beneficia de ea. Am avut succes cu ideea și proiectul a crescut. Cred ca am avut și noroc. 🙂

Cu câți oameni a început Doza de Medicină? Câți fac parte din proiect în prezent?

La început am fost doi oameni, eu și cu Johnny. Eram foarte pasionați de predare și de ideea în sine de a înțelege materiile predate cât mai repede, mai ușor și eficient. Era foarte amuzant și frustrant în același timp. Voiam să facem ceva, dar nu știam ce. Dar apoi a apărut Radu.

Radu îmi fusese student la laboratoarele de fiziologie. Noi în facultate avem un program numit VADA, prin care tu ca student de an mai mare, poți merge ca ajutor de asistent. Și astfel poți să ajuți la predarea laboratoarelor. Eu am iubit fiziologia și voiam să o predau prin desene și cred că și colegilor din anii mai mici le-a plăcut, unul dintre ei fiind Radu. Revenind. Radu s-a arătat ca fiind interesat de ceea ce Johnny și cu mine voiam să facem și a mai adus cu el încă 5 colegi.

Așa s-a conturat prima echipă Doza de Medicină.
doza de medicină
sursa foto: Facebook

Am început să scriem primele cursuri, dar ne-am trezit că nu avem desenele suficient de bine făcute să putem posta pe net. Așa că am căutat oameni talentați la desen. Astfel, a venit alături de noi și Raluca. Ea ne-a ajutat cu primele desene. Apoi a venit Lidia, cu care lucrăm și în prezent. Ea este coordonatoarea echipei de grafică. Bun… echipă de scris avem, echipă de desene avem, dar nu aveam un site și niște pagini de social media unde să ne promovăm.

Cu site-ul ne-a salvat Johnny. L-a făcut integral singur. În schimb, pe partea de social media nu aveam pe nimeni, până când am convins-o pe Cristina să renunțe la scris și să treacă pe departamentul nostru de PR. Ne-am aflat apoi în punctul în care aveam textele scrise, aveam desenele, aveam site-ul, aveam paginile, dar eu tot nu aveam curaj să începem să postăm.

Îmi era teamă că nivelul calității nu era suficient de bun. Așa a intrat în scenă Alaviana. Ea ne-a ajutat și încă ne ajută cu corectarea textelor și acordarea de feedback a tot ceea ce este scris. Nici măcar ceea ce am scris eu nu a ajuns să fie postat până ce Lavi nu și-a dat acordul. Cam așa arăta echipa Doza de Medicină la început de drum. Din clipa în care am început să postăm și să fim cunoscuți, echipa a ajuns și la peste 30 de membri cu care am făcut o treabă excelentă, din punctul nostru de vedere.

Cât v-a luat să puneți cap la cap totul pentru a ridica pagina? Dar pentru materiale?

Procesul logistic a durat cam o lună și jumătate. Ridicarea paginii în sine nu a durat atât de mult, pe cât a durat ridicarea echipei, proces care continuă chiar și până în prezent. Pagina Doza de Medicină a funcționat din ianuarie 2021, până prin octombrie, când am închis-o pentru “renovare”.

În ceea ce privește realizarea materialelor, aici discuția e mai amplă. Mai întâi de toate, trebuie spus că la noi în echipă deadline-urile nu sunt impuse de mine sau de conducerea proiectului. Ci de fiecare voluntar în parte. Adică, dacă vrei să scrii un text, trebuie să vii și să ne spui până când îl termini de făcut, pentru că până la urmă tu îți cunoști cel mai bine programul. Din acest motiv zic că punerea cap la cap a materialelor este diferită.

Pe de altă parte, am renunțat să mai scriem cursuri deoarece ne dorim să începem să facem chiar videoclipuri explicative, care din păcate sunt mai dificil de realizat față de cum am anticipat. Realizarea unui videoclip presupune 3 etape: scriem textul audio și scenariul pe care se bazează videoul. Apoi facem desenele necesare, iar în cele din urmă animăm desenele conform scenariului.

Ideea agendei miraculoase pentru orice student la medicină cum a luat naștere? Cât timp s-a lucrat la ea?

Agenda a fost mai mult un produs promoțional prin care voiam să ne susținem proiectul.

Dacă cumpărai o agendă, ne ajutai să strângem banii cu care să ne cumpărăm tablete grafice. Pe acestea urma să le folosim pentru a putea face videoclipurile mai repede și mai ușor. În ciuda planurilor noastre de a face câteva agende, să le vindem și să putem să ne luăm ce ne trebuie, situația nu a stat așa. Agenda a ajuns un produs de brand pentru noi cu care ne mândrim. Face parte din povestea Doza de Medicină și ne-a părut rău să o abandonăm.

Dar podcastul? La ce să se aștepte oamenii atunci când se gândesc la Podcast- Doza de Medicină? Ce aspirații aveți cu podcastul?

Podacastul este un element foarte important pentru ceea ce reprezentăm noi.

Publicul nostru trebuie să înțeleagă că noi credem în valori precum ambiția, sinceritatea, dorința de mai bine. Dorința de a-ți depăși condiția și dorința de a lăsa ceva în urma ta. De aceea am zis că poate ar fi oportun să aducem colegi de-ai noștri, care fac asta deja. Vrem ca publicul să știe că la podcastul Doza de Medicină îi avem ca invitați pe colegii care luptă să se dezvolte pe ei și pe cei din jur.

Vrem ca podcastul să fie un centru de valori sănătoase prin care să îi ajutăm pe colegii din întreaga țară să aspire la mai mult. Sperăm că prin intermediul episoadelor noastre, studenții mediciniști care ne ascultă, să primească nu numai Doza de Medicină. Ci și doza de ambiție și pozitivism.

Au apărut niște modificări de rebranduire – ați simțit nevoia să veniți cu ceva în plus?

Rebranduirea a venit ca o maturizare a proiectului. La început am făcut totul așa cum am crezut noi că ar fi mai ok. Însă nu am avut în spate un studiu de piață sau vreo analiză a publicului nostru.

Pe măsură ce am crescut și am mai învățat câte ceva despre social media și marketing, ne-am gândit bine. Și am descoperit că felul nostru de a ne prezenta în online nu era așa cum ar fi trebuit să fie. Așa că am ajuns la concluzia că trebuie să ne rebranduim și să începem anul universitar cu un nou aer.

De ce Doza de Medicină? Ce înseamnă pentru voi?

Am căutat un nume care să conțină cuvântul medicină, dar care să inspire și ideea de educație. Educația se dă ca pe un medicament pentru a trata ignoranța sau neștiința. Așa că am ajuns la numele de Doza de Medicină, pentru ca fost suficient de sonor, de plăcut auzului. Și îți lasă impresia de medicament, de pastiluță care îți vine în ajutor să te trateze de ceva care te supără.

De ce să aleg eu ca student la medicină Doza “voastră” și nu altceva?

Cred că un prim argument ar fi că suntem momentan singurii care dezvoltă o platformă dedicată studenților să învețe în acest mod nou.

Un alt motiv ar fi că suntem cei mai aplicați pe programele de studiu universitare. În străinătate mai există astfel de proiecte, dar care nu ating programa medicală românească la fel de bine ca și noi.

În plus, noi nu suntem o comunitate strânsă în jurul produselor pe care le facem. Ci mai mult în jurul idealurilor și a valorilor noastre. Dacă tu ca student crezi că dincolo de cărți, de cursuri, de stagii, medicina înseamnă și altceva… Atunci noi considerăm că locul tău este alături de noi.

Ce sfat care să te facă să treci cu bine prin studeție și prin sesiuni ai pentru colegii mediciniști?

Eu aveam pe rama tablei din fața clasei din liceu următoarea frază. Nicio materie nu e buricul Pământului. Studenția în sine este o perioadă a dezvoltării, a construirii tale ca om. Motiv pentru care nu cred că trebuie să te lași supărat sau stresat prea tare de vreun examen.

Facultatea este foarte importantă, dar la fel de importantă este și viața și calitatea ta umană, așa că nu sacrifica niciuna, pentru că vei avea nevoie de toate.

În încheiere te rog să îmi spui ce ar trebui să “ia acasă” un student la medicină după ce vă accesează pagina- și nu numai.

Trebuie să ia acasă cu el gândul nostru de a fi un om mai bun mâine decât e azi. Și asta atât din punct de vedere al noțiunilor medicale, cât și ca om.

Iar noi suntem aici să îl ajutăm.

Vreau să îi mulțumesc lui Bogdan pentru că și-a făcut timp să răspundă la aceste întrebări. Doza de Medicină o găsiți atât pe Facebook cât și pe Instagram.

Agenda minunată o puteți găsi aici. Nu ezitați să o cumpărați – doar ați văzut, se cumpără tablete grafice pentru și mai multe materiale faine!

Iar dacă folosiți Spotify, adăugați-vă în lista de Podcasturi și Doza de Medicină!

Până data viitoare, aveți grijă de voi și de toți cei dragi!

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *