SuperBlog

Salvatori în uniforme medicale

Când vine vorba de statutul de medic, nu numai postura în sine şi experienţa sunt importante, cât şi bunul simţ, zâmbetul finuţ şi o ţinută demnă de lucrul în spital.
Întotdeauna mi-a fost teamă de medici, de mică fiind mai mult pe scaunul dentistului ori prin cabinetele medicale. La vremea mea, toţi doctorii purtau costume medicale simple, de obicei acoperite de halate medicale albe, ca să se poată face diferenţa între medici, asistente şi infirmiere. Odată cu trecerea timpului şi cu dezvoltarea industriei îmbrăcămintelor medicale, au apărut şi bluze medicale cu imprimeuri şi fel de fel de imagini, care să ajute pacientul, mai ales copiii, să se simtă mai confortabil în mediul sanitar, ori pentru a le distrage atenţia de la peisajul nu prea plăcut de spital.
Am descoperit eHalate în anul I de facultate; fiind foarte entuziasmată de faptul că trebuie să-mi încep gărzile, am pornit în căutarea hainelor potrivite pentru aşa ceva. Cred că primul site care apare la căutarea costume chirurgicale este eHalate. Am stat pe multe site-uri, încercând să găsesc ceva plăcut, aspectuos, care să pară comod şi uşor de purtat doar din poze. De ce? Ei bine, calitatea materialului diferă şi e un domeniu în care eşti mai mereu pe fugă, de obicei pe scări, când ai nevoie ca pielea ta să respire, altfel nu vei ajunge să începi o zi şi să o şi termini în acelaşi costum medical. Fiind un magazin online de haine medicale şi echipamente de lucru, eHalate oferă ajutorul atât tinerilor studenţi cât şi doctorilor cu experienţă pentru a-şi putea face meseria cât mai bine posibil. 
Importanţa hainelor de spital este una foarte mare şi, din păcate, în ţara noastră nu se respectă anumiţi parametri, şi anume faptul că hainele şi papucii de spital sunt strict de spital şi nu trebuie părăsită incinta acestuia în costumul medical şi nici în papuci, pentru a nu contamina apoi zonele dezinfectate. Uniforma medicală este cu atât mai importantă datorită faptului că are un adevărat istoric în spate. Dacă e să privim celebrele imagini care reprezintă lecţia de anatomie vom observa că, şi atunci la fel ca şi acum, toate personajele ilustrate purtau o uniformă specifică vremii. 
Imagine preluată din arhiva personală
Când vine vorba de programul în clinică, sunt obsedată de aspectul meu, de aceea deţin foarte multe costume chirurgicale; nu neapărat seturi, ci foarte multe bluze medicale se pot adapta la diverşi pantaloni. De pe eHalate am cele mai dulci bluze medicale cu imprimeuri, pe care le-am folosit în spital, în special pe secţiile de pediatrie şi de obstetrică şi ginecologie, dar şi în unele activităţi pe care le-am avut în cadrul facultăţii. 
Imagine preluată din arhiva personală
Totuşi, faptul că arăţi bine nu înseamnă şi faptul că eşti un medic bun; cum haina nu îl face pe om, trebuie în primul rând să arăţi respect şi compasiune pentru omul care stă înaintea ta, nu să te aşezi pe un piedestal doar pentru că tu deţii hainele medicale şi omul din faţa ta nu. 
Prima impresie este foarte importantă în contactul cu pacienţii. La asistatul la primele naşteri din viaţa mea, în spital, am avut ocazia pe lângă minunea de a vedea cum se nasc nişte puiuţi fragili, să le consolez pe mămicile în travaliu. Le-am ţinut de mână, le-am zâmbit şi am încercat să le fac suferinţa din acele momente mai uşoară. Nu m-au oprit nici hainele, nici oamenii din jur, pentru că nu te opreşte absolut nimic să fii om cu cei de lângă tine. Mi-au admirat costumele, şi-au cerut scuze pentru că mi le-au murdărit cu lacrimi, cu sânge, ori cu diverse medicamente, dar cel mai important, mi-au zâmbit înapoi şi mi-au fost recunoscătoare pentru faptul că am fost acolo, lângă ele. 
Impactul fizic e foarte important la nivelul psihicului în relaţia dintre doctor şi pacient, pentru că întâi te vede, înainte să deschizi gura. Iar uneori, impactul vizual e cel mai important, mai ales când pacienţii de care te ocupi sunt nişte omuleţi mici, care stau în spital în loc să se joace cu mingea afară cu alţi copii. Iar pentru ei, fiecare detaliu vizual contează.
E în natura umană să ne fie teamă, dar cea mai greu de învins dintre toate e teama de alţi oameni; oameni îmbrăcaţi în costume chirurgicale. Este de datoria noastră ca medici să încercăm, măcar prin lucruri mărunte cum ar fi îmbrăcămintea, ori controlarea mimicii feţei, să ajutăm oamenii să-şi învingă temerile, ori, măcar să le înfrunte din când în când. Pentru că din frica de medici, oamenii nu se mai duc la consultaţii, la analize, la donat sânge, iar acest lucru ar trebui să ne alarmeze. Indiferent dacă cu 24 de ore înainte ai intrat în gardă şi eşti rupt de oboseală, nu pierzi şi nici nu iroseşti nimic dacă afişezi un zâmbet cald, laşi halatul alb acasă şi pui nişte culori mai vesele pe tine.
Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 16 din cadrul competiţiei SuperBlog!

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

7 comentarii

  1. " în anul I de facultate; fiind foarte entuziasmată de faptul că trebuie să-mi încep gărzile" – 6 ani mai tarziu pt mine si nici o garda, poate in rezidentiat, ca pe timpul facultatii mai mult de practica de vara si workshopuri nu am auzit

  2. Din fericire nu am avut foarte multe tangente cu cabinetele medicale sau cu spitalele, insa un lucru e cert, putina culoare nu strica nimanui.
    Am fost de curand la urgente si chiar am fost surprinsa sa vad tot mai multi medici si asistente purtand uniforme personalizate, colorate.

  3. Ce articol frumos! Imi place mult abordarea ta! Felicitari!😘

  4. Si mie mi-a fost frica in trecut de medic, l-am schimbat iar acum totul este ok :)))

  5. Cred în noua abordare, mai colorată 🙂 a ținutelor cadrelor medicale.
    Sunt plăcute ochiului , elegante și produc energie pozitivă.

  6. Chiar cred ca putina culoare ajuta. Te felicit ca iesi putin din tipare si alegi si altceva decat clasicul alb.

  7. Sunt foarte de acord cu halatele medicale colorate. Imi amintesc cum vedeam prin filme si seriale americane halate verzulii si ma miram cum de la ei se poate asa ceva, iar la noi nu aparuse inca aceasta moda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *