SuperBlog

Schiţe pentru căsuţa păpuşilor

Mă aşez la birou şi încep să schiţez casa visurilor mele. Nu e foarte înaltă, dar e primitoare. Dă-mi voie să ţi-o prezint. Imaginează-ţi că o deschid, exact ca pe o căsuţă pentru păpuşi şi îţi arăt fiecare colţişor pe care îl are. Căsuţa mea ar fi aproape de locul în care am copilărit, într-un sat micuţ la 25 km departe de Piatra-Neamţ. Nu mă pot îndepărta foarte mult de casă, pentru că îmi doresc ca şi copiii mei să se bucure de acelaşi aer curat, de viaţa la ţară. Îmi doresc pe lângă o casă modernă, să ţin tradiţiile în viaţă. Îmi amintesc cu nostalgie momentele în care străbunica se lăuda cu împletiturile ei de pe vremea când era însărcinată, ori cu horele la care, mergând, s-a îndrăgostit de străbunicul. Îmi doresc să păstrez puţin din fiecare bucată a folclorului moldovenesc şi, pe lângă acesta, să mă bucur de tezaurele noi pe care le descopăr în fiecare ţară şi pe care le aduc, cu drag, acasă.
Îmi văd căsuţa proiectată frumos, cu un living mare la parter şi cu o bucătărie închisă. Spun bucătărie închisă pentru că gătesc destul de des şi atunci când o fac nu vreau să se împânzească mirosul peste tot în casă. Îmi doresc un living mare, unde să încapă atât la cină toată familia, cât şi pe canapea, la TV la o seară de PlayStation, prietenii. Într-un colţ, retrase, îmi doresc câteva scări care să ducă la etaj, unde să fie trei dormitoare drăguţe: unul pentru oaspeţi, unul matrimonial şi, bineînţeles, unul pentru copilaşi. Decorul casei nu contează foarte mult, câtă vreme este ceva care să mă reprezinte. Aici intră în discuţie petele de culoare închise, cu accente uşor sclipicioase care să atragă priviri. De asemenea, îmi doresc să am un colţişor rezervat desenelor copiilor, fie ele pe foi ori pe pereţi. Cred că toţi am avut momentele noastre de artă când eram mici, iar părinţii noştri au păstrat şi au transmis cu drag această amintire. Acelaşi lucru mi-l doresc şi eu! 
Ce e cel mai important este să am o curte mare, spaţioasă, în care să pot amenaja un loc de joacă pentru copii, să am loc de un grătar şi de un mic foişor în care să-mi petrec nopţile de vară. Îmi doresc gazon, copăcei decorativi şi o mică grădină cu flori pe care să o îngrijesc cu copiii mei. Îmi doresc un pavaj Symmetrica care să-mi protejeze iarba de cauciucurile de la maşină; nu mă interesează construcţia unui garaj, când îmi pot amenaja frumos curtea şi fără să mai ridic o clădire.
Vreau curte veche pentru că printre betoane se poate sta la bloc. Şi am petrecut destul de mult timp la apartament şi tot cel mai în largul meu m-am simţit acasă, la bunici, lângă soba la care mă încălzeam iarna. 
Îmi doresc o casă modernă, dar eco, cu panouri solare pe casă, care să-mi asigure tot confortul. Vreau ca fiecare bucată din casă să mă reprezinte, să reuşesc să îmbin ideile pe care le am în minte şi să le transpun în realitate. Nu pot spune că sunt o persoană extravagantă, dar, cu siguranţă, îmi doresc să ies în evidenţă. O casă modernă nu înseamnă doar obiecte scumpe pe care să le asortezi cu un mobilier scump. Scumpul nu este întotdeauna bun, ori frumos. 
Dacă vrei ceva de bună calitate, începi cu materialele de construcţie, care să-ţi asigure un acoperiş deasupra capului şi dacă, ipotetic vorbind, va fi şi România atinsă vreodată de tornade. Când suflă vântul cu peste 250 km/h, cred că primul lucru pe care ţi-l doreşti este să nu-ţi zboare casa de pe fundaţie, căci, ţiglele cu siguranţă vor zbura. 
După ce ai investit în materiale de construcţii care să-ţi ţină casa la un loc, asigură-te că echipa care îţi ridică locuinţa nu are acelaşi chef de lucru ca cea care construieşte (în gând doar) autostrada care leagă Moldova de restul ţării. 
Îmi doresc ferestre înalte şi luminoase, care să lase soarele să-mi gâdile fiecare mişcare. Vreau pereţi coloraţi frumos, în contrast, pentru că albul îmi aminteşte de spital, iar mediul acesta e deprimant dacă stai zilnic în el. Aşa că, alegem var rezistent, pentru desenele copiilor, îmbinate perfect cu tapete potrivite. De asemenea, ca să nu existe ţevi, cabluri şi altele ca acestea prin casă, îmi doresc încălzire prin pardoseală, astfel papucii de casă să nu fie neapărat o prioritate. Vreau, decorativ, un şemineu, ori poate chiar o sobă mică, lucrată manual, care să aducă un aer melancolic casei. Ce poate fi mai frumos decât spiritul focului în vatră, moştenit din generaţie în generaţie?!
O adevărată casă premium! Premium pentru mine înseamna calitate în raport cu cantitatea. Calitatea este un lux, dar luxul nu este neapărat o calitate. 
Cu toţii ne dorim o casă frumoasă, trainică, primitoare în care să investim o sumă rezonabilă. Întotdeauna depăşim, aproape la…triplu, de obicei, suma rezonabilă la care visăm. Dar atunci, punem problema altfel: investim acum mult, ori investim puţin acum şi revenim, peste vreo 5-7 ani, cu renovarea?
Acest articol a fost scris pentru a şaptea probă din cadrul competiţiei Spring SuperBlog!

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *