Cărți

Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți – Mathias Enard

Să vă vorbesc despre bătălii în secolul 21 e destul de greu, căci oamenii nu mai țin războaiele care se țineau odat’.
Acum, din păcate sau din fericire, nici maimuțe nu mai putem avea, așa cum se putea pe vremea lui Michelangelo. Poate că era mai bine dacă se putea, căci astfel reușeam să ne găsim din nou calea spre umanitate și nu mai erau atâtea rase pe cale de dispariție.
Dar n-am venit să vă vorbesc despre cum aș schimba eu lumea, ci despre cartea lui Machias Enard. O să vă spun câteva cuvinte despre ea, apoi o să vă las să o descoperiți prin câteva lucruri pe care am ținut morțiș să le subliniez din carte, pentru mine.

Am să încep să vă povestesc despre cartea în sine, căci ăsta a fost primul lucru care m-a fascinatȘ carte lunguiață, cu un format diferit față de restul cărților din biblioteca mea. Coperta prezintă fascinanta Moschee Albastră și asta te face să crezi că acțiunea principală se desfășoară în sau pe lângă Moschee, ceea ce este total eronat.
Moscheea lui Sultan Ahmed nici măcar nu era construită atunci, ci exista doar în viziunea arhitecților din acele vremuri.
Michelangelo a fost chemat în Istanbul pentru a face imposibilul și anume construirea unui pod între cele două părți despărțite ale Constantinopolului, lucru pe care contemporanul său, Leonardo da Vinci nu a reușit să îl realizeze.

Nu vă spun ce s-a întâmplat cu podul și nici prin ce peripeții a trecut artistul, ci vă deschid o portiță către cartea care, cu siguranță, vă va atrage.

Crezi că-mi dorești frumusețea, dulceața pielii, strălucirea surâsului, finețea articulațiilor […] Și atunci suferi, pierdut într-un asfințit infinit, jumătate din tine în zi, jumătate în noapte.


Stranii ființe, acești mahomedani și catedrala lor atât de austeră, fără măcar o imagine a Profetului lor. […] Cel pe care Dante îl trimite în al cincilea cerc al Infernului, se gândește Michelangelo înainte de a relua studiul clădirii.


Sub toate cerurile trebuie, deci, să te umilești în fața celor puternici.


Michelangelo tremură; privește-n noapte și inspiră disperat, ca și cum ar vrea să înghită lumină.


Merg spre apus, unde a dispărut soarele, lăsând o dâră de roz peste coline.

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

14 comentarii

  1. Pare foarte interesanta si indeamna spre meditare! Chiar e genul meu!

  2. Ai reușit să mă faci curioasă. Mă gândesc serios să o trec pe lista de dorințe.

  3. Nu am auzit de aceasta carte pana acum, dar pare sa aiba un subiect interesant.

  4. Suna interesant. Nu am citit o deocamdată, dar îmi plac la nebunie citatele acestea.

  5. multumim de citate, nu am citit cartea dar daca imi pica in mana o voi face!

  6. Pare o carte captivanta, mi-a placut descrierea ta. Am sa o iau in considerare.

  7. Subiectul pare tare interesant, cred ca mi-ar placea cartea asta

  8. Imi este dor sa am timp pentru mine de lecturat in cada. Cartea pare a fio interesanta

  9. Chiar că mi-ai stârnit interesul!
    Vreau să citesc cartea neapărat.
    Mulțumesc pentru recomandare!

  10. Sunt curioasa de carticica. ❤️

  11. Nu am auzit de ea, dar mi-a stârnit interesul. 😊 😊

  12. Ma tenteaza si pe mine cartea ….dar lista de lecturi e prea lunga, nu stiu cand ajung sa o citesc !

  13. Am trecut-o pe listă, sunt curioasă să o citesc și eu!

  14. Nu îmi dau seama exact de subiect, dar coperta e interesanta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *