Medical Experiences

Tipuri de oameni pe care îi întâlnești în spital (I)

Când intri într-un spital te întâlnești cu multe tipuri de oameni. Atât tu, ca simplu pacient, cât și ca aparținător sau mai ales în calitate de cadru medical. Singura diferență este faptul că un doctor intră în contact cu absolut toate categoriile menționate mai sus.

O să încerc să detaliez fiecare categorie în parte în articole diferite, pentru că e mult de spus la fiecare în parte. Și n-aș vrea să plictisesc pe nimeni cu scroll continuu.

Pacientul

Să fim serioși. Universul unui spital se învârte în jurul pacienților. Și am observat că oamenii au obiceiul să-și schimbe comportamentul în jurul cadrelor medicale. Vorbesc atât din prisma unui student în stagiu, rămas singur cu pacientul și, de asemenea, vorbesc din prisma aparținătorilor. Pacienții se pierd în preajma doctorilor, mai ales atunci când aceștia au avut o zi prea lungă, cu prea mulți pacienți și pare că te iau un pic de sus.

Poate din această cauză unii pacienți au tendința să mintă cu privire la obiceiurile lor vicioase și uită să menționeze faptul că au băut o sticlă de vin, când în față mie-mi spune că e doar un păhărel ocazional, dar ficatu-i varză.

Și aici întâlnim mai multe tipuri de pacienți, cum ar fi:

  • pacienții revoltați – sunt acei pacienți care au senzația că doctorii nu-și fac treaba decât dacă le vâri plicul în buzunarul de la halat. Ce-i drept, nu pot nega faptul că nu (mai) există astfel de medici, dar asta nu înseamnă că te vor lăsa să mori dacă nu le dai bani. Totuși lucrurile s-au mai schimbat în sistemul medical și nu ar trebui să mai aruncăm cu noroi în dreapta și în stânga.
  • pacienții înțelegători – sunt pacienții care înțeleg că au o problemă, acceptă tratamentul fără probleme și sunt, în general pacienți liniștiți. Cum până la Dumnezeu te mănâncă toți sfinții, așa e și cu pacienții aceștia. Până ajungi să-i întâlnești, ai înainte mulți pacienți din celelalte categorii, cei dificili.
  • pacienții sceptici – asta e categoria mea preferată. Aceștia sunt pacienții care se îndoiesc de abilitățile tale medicale, pentru că ei deja au venit la tine cu un diagnostic de pe frații Wikipedia și Google, care de altfel e mega bun (NOT) și au și tratamentul deja început, la recomandarea lor, evident.
  • pacienții invizibili – vă vine sau nu să credeți, eu i-am întâlnit foarte des. În general doctorii nu-și uită niciun pacient. Da, nu o să-și amintească exact cum te numești, dar cu siguranță o să-și amintească de ce ai fost internat, ce ți-a făcut (mai ales dacă a fost implicată și o intervenție chirurgicală) și care a fost evoluția ta. În schimb, sunt foarte mulți pacienți care au avut super-puteri și au fost tratați în timp ce erau invizibili.
sursa: Pinterest

V-am stârnit puțin curiozitatea cu această ultimă categorie, nu-i așa? Ei bine, vă invit aici să căutați pe Social Media. Sunt acei pacienți care hulesc doctori cu care n-au avut nicio experiență, acei oameni care comentează doar negativ atunci când un altul cere o părere cu privire la un medic.

Aici am să vă spun un caz concret, în care am fost implicată poate la începutul anului, ori la sfârșitul anului trecut. Se întâmpla pe Facebook, locul tuturor posibilităților, pe un grup de mămici. Nu sunt mămică, dar fac parte din acel grup pentru că majoritatea gărzilor și a stagiilor de vară mi le-am făcut la Obstetrică-Ginecologie. La diferiți medici, ceea ce înseamnă că aș putea face o recomandare și din partea cealaltă a mesei, ca un viitor coleg de breaslă cu cei în cauză.

O mămică întreba pe grup ce doctor e recomandat pentru o naștere naturală, din propriile experiențe. Eu am menționat în postare faptul că sunt studentă și mi-am detaliat și argumentat alegerea cu privire la respectivul doctor, care de altfel era foarte recomandat. Până a venit o doamnă și a început, într-un mod clasic și firesc pentru noi, românii, să hulească, să blesteme și să îi dorească numai moarte acelui medic. Am încercat să port o discuție civilizată cu dânsa, nu prea s-a putut și am aflat că prietena unei mătuși a unei colege, știți voi, legăturile alea vicioase de care nu scăpăm niciodată, a avut o experiență puțin nefavorabilă cu respectivul doctor.

Ce este cel mai trist este faptul că oamenii rețin doar acea fărâmă de greșală, de eroare medicală, în loc să privească o carieră de succes de ani de zile a unui medic. Nu putem să venim noi, oameni care n-am avut nicio treabă vreodată cu domnul doctor X ori Y, să ne spunem părerea și să ne prefacem că știm noi. De aici am și numit categoria aceasta pacientul invizibil. Sunt oamenii care trăiesc vehement prin prisma experiențelor altora. Dar ei n-au trecut nici măcar pentru o simplă consultației prin mâna acelor doctori.

Cam atât despre pacienți. Ar fi multe de spus, dar aș vrea să descriu fiecare categorie în parte, în linii mari.

Până data viitoare, aveți grijă de voi și de cei dragi!

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

21 de comentarii

  1. Haha. Se pare ca a devenit un trend asta cu tipurile de oameni :)))

    E doar vina lui Costica!

    1. Trebuie să mai vorbim și de oameni :))

  2. Tocmai am aflat ceva trist despre o prietena si acum imi pun toata nadejdea in medici. Eu cred ca merita tot respectul nostru.

  3. Fine articol!

  4. Dana spune:

    Vaiii, trebuie răbdare și nervi de oțel, greu de lucrat cu oamenii. 😂Eu sunt din categoria pacienților înțelegători.

  5. Pare haios, dar de fapt este cat se poate de adevarat ceea ce spui. Desi am fost in postura de pacient, am depistat si eu oameni ce se incadreaza in categoriile mentionate de tine. 🙂

  6. Eu sunt o combinație între înțelegător şi sceptic. Adică îi spun medicului ce am citit pe net şi îi cer părerea. Uneori chiar a fost bine să fac asta. Bine, doar întreb, nu dau cu parul.

  7. Eu cred ca nu ma regăsesc aici, sunt genul de om. Care fuge cât poate de doctor….

  8. Mi-am început bine ziua, râzând pe alocuri, după ce am citit articolul tău. Și totuși este și mult adevăr în cele spuse.

  9. Anca spune:

    Eu sunt destul de intelegatoare de felul meu, doar ca uneori mai cer si a doua parere oricata incredere as avea in medicul respectiv.

  10. Oamenii sunt dificili, iar atunci când suferă sunt depășiți de situație și pot avea reacții mai urâte, dar trebuie înțeleși.

  11. Ce articol tareee! 🤩 Mare dreptate ai cu ultima categorie de pacienți.

  12. Un doctor nu va fi perceput la fel de către doi pacienți de exemplu. Eu am un doctor la care merg de mulți ani și îl consider cel mai bun. Mi se pare că e exacr cum trebuie să foe un doctor. Ei, bine, știu femei care îl consideră la polul opus…
    Cat despre categorii, eu zic că fac parte din categoria celor înțelegători :))

  13. Buna asta cu pacientii invizibili. Ce-i drept, cam intalnesti toate categoriile astea, intr-adevar.

  14. Cel mai dificil este sa lucrezi cu oamenii! Eu mai bine ma feresc de doctori din varii motive

  15. Tot ma enervezi. Test de pe date.

  16. Irina spune:

    Interesant articolul tau 🙂

  17. Cam asa sta treaba, dar fiecare cu felul lui. Nu putem fi toti la fel 🙂

  18. Pacientii sceptici au o subcategorie si anume cei care se duc la 5 doctori. Caci ei nu au aparut doar din cauza internetului.

    Acum, care-s cei 5 doctori pe care-i frecventeaza acel pacient este ceva interesant. Caci e posibil ca tie sa-ti fi spus un generalist (sau chiar un dentist, pe bune, am auzit) ca ai cancer la rinichi. Drept urmare, invoci acest lucru in fata unui medic specialist, care in functie de rabdare fie iti va explica cu calm ce ai, fie te va injura.

    Totodata, ai uitat de ipohondrii. Unii au impresia ca au o boala fara cautari amanuntite pe google. Ei o au si gata :))

  19. Georgiana spune:

    Sincer, nu stiu daca e de ras sau de plans. Eu ma enervez teribil cand vad ca toti oamenii sunt medici, absolventi ai scolii Wikipedia si Google. Ma mai enervez cand aud oameni care spun ca au fost vindecati de Dumnezeu, fara sa ia in considerare ca cel care i-a salvat a fost un medic, un om care a studiat ani intregi, care si-a dedicat viata pentru a vindeca oameni.

    Oricum, ma gandesc ca ai avut de a face cu tot felul de oameni.

  20. […] până la sfârșit ca să vedeți despre ce este vorba), aș vrea să continui seria începută aici și să vă povestesc câte ceva despre medicii pe care îi întâlnești în […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *