Medical Experiences

De ce se tem femeile de ginecolog?

Astăzi am decis să abordez un subiect ceva mai sensibil, mai ales pentru femei. M-am gândit că ar fi destul de important să scriu despre asta, pentru că multe femei să feresc să vorbească sau să facă un pas spre doctor.

Mersul la ginecolog e o necesitate la fel de mare precum mersul la orice fel de doctor. Singura diferență dintre femei și bărbați e faptul că noi avem de mers regulat, nu doar datorită faptului că naștem. Ci pentru că pur și simplu trebuie. Bărbații merg la urolog doar la nevoie, să ne înțelegem, doar când e nevoie super urgentă, iar dacă se descoperă o problemă, șansele sunt foarte mari ca ei să nu mai revină vreodată acolo. Dar dacă pe ei nu-i supără nimic, atunci nu se duc. E mai simplu.

La femei treaba stă altfel. În afara faptului că e atât de incomod să stai crăcită pe scaunul ăla, mai ales știind că sunt șanse mari ca într-o zi să stai pe el ruptă de transpirații, cu nervii la pământ și cu ochii roșii ca ai unui taur furios în timp ce încerci să-ți naști copilul, trebuie să suporți și toate procedurile puțin stânjenitoare prin care treci în timpul consultației.

Sursa foto: 9Gag

E important să mergi la gineco pentru că nu întotdeauna știi ce se întâmplă în organismul tău, mai ales în zonele tale intime. Deși pentru orice problemă trebuie să consulți un medic, atunci când vine vorba de problemele tractului genital feminin, trebuie totuși să te gândești că e o zonă mai mult decât delicată și nu poți acționa cu un tratament, antibiotic – mai ales – după ureche. Fiecare femeie e diferită, mai ales în zona aia.

Femeile nu merg la ginecolog pentru că le e rușine

Io nu neg asta. Dar aici intervine treaba cea mai amuzantă. Deși sunt rușinate când trebuie să se dezbrace la doctor, na, altfel nu se poate face treaba în acest domeniu medical, femeile tind să opteze pentru un medic ginecolog bărbat. Nu neapărat pentru că s-ar simți mai comod, ci pentru că femeile sunt în general, rele. Nu e un lucru general, dar am auzit foarte multe cazuri în care femeile ginecologi au fost reci din punct de vedere al comportamentului și comunicării cu pacientele. Bărbații ginecologi par să fie mai înțelegători.

Femeile nu merg la ginecolog din cauza bărbaților lor

Am ținut să trec în revistă acest aspect aici pentru a avea o continuitate cu cele menționate mai sus. Aici nu este vorba doar de ginecologi ci și de obstetricieni. Mi se pare că femeile ar trebui să pună piciorul în prag din acest punct de vedere și să meargă la orice medic se simt ele mai în siguranță și mai comod.

Am auzit adesea femei, viitoare mămici, care au recunoscut cu jenă faptul că se află pe acel scaun, la o doctoriță, datorită soțului ei care a ținut morțiș ca ea să meargă la o femeie. Fără alte ocolișuri, cred că ar trebui să le dați două șuturi în fund și să vă alegeți doctorul pe care îl vedeți apt din toate punctele de vedere să vă susțină până la termen în timpul sarcinii și în general la controalele de rutină. Your body, your rules.

Sursa foto: Pinterest

Femeile nu merg la ginecolog de teamă să nu apară ceva

Atunci când mergi la un control de rutină, de obicei se ating mai multe puncte: o consultație generală, un test de secreție, un test Papanicolau, o ecografie transvaginală. Bineînțeles, fiecare procedură are beneficiile ei și trebuie făcută la un anumit interval de timp, dar multe femei le cam amână din diverse motive, ca să nu se stârnească ceva. La modul ce nu știi nu te afectează. Într-adevăr, printr-un test Papanicolau poți descoperi multe anomalii și acele aproximativ 8-14 zile până la venirea rezultatului te țin puțin în priză. Dar la fel o face și o ecografie, care îți poate spune oricând că ai ovare polichistice ori alte afecțiuni care necesită tratament hormonal.

Și oare câte doamne și domnișoare nu vor să se pompeze zilnic, timp de ani, cu anticoncepționale?! În clinică am întâlnit foarte multe femei care făceau un test Pap după trei-patru ani, ori chiar mai mult timp; ajunse la doctor datorită unor scurgeri dubioase, unor crampe ciudate sau a unor menstruații neregulate apărute în timpul menopauzei. Testul Pap se face anual, deci cam la aceeași perioadă ar trebui să avem și un control de rutină. Dar câte doamne nu fug ori nu amână cu diverse scuze vizitele la doctor?

Deși pe scaunul ginecologic nu-ți dorești să ajungi des, uneori e necesar. Nu se știe niciodată când vei trece de la un control de rutină la mai multe investigații amănunțite pentru a ține sub control o afecțiune. Motive sunt multe pentru care femeile nu merg la doctor. Eu le-am detaliat puțin pe cele pe care le-am auzit cel mai des. Trebuie să conștientizăm faptul că mediul s-a schimbat, felul în care am fost noi crescute, alimentația noastră și toți factorii care ne influențează viața în raport cu viețile bunicilor și străbunicilor noștri.

Nașterea este un lucru fiziologic pentru femei, organismul nostru este făcut pentru așa ceva, dar nu cred că mai avem antrenamentul fizic pe care îl aveau bunicile noastre la născut natural pe bandă rulantă. Cândva se năștea și pe câmp, nu doar acasă, se făceau avorturi în cele mai nesterile și nesănătoase moduri posibile și nimeni nu te întreba când ai făcut ultimul test de secreție. Acum lucrurile stau altfel și trebuie să avem grijă.

Găsiți-vă un medic bun cu care simțiți că puteți rezona. Mergeți la el. Adresați-vă acelui medic. Toate avem întrebări la care vrem răspunsuri – și acestea nu de pe Google.

Aveți grijă de voi!

sursa: Pinterest

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

19 comentarii

  1. E nevoie de mai multe astfel de articole.

    1. Avem nevoie de multă informare corespunzătoare

  2. Georgi spune:

    Very nice and fun!

    1. ❤️❤️❤️

  3. Foarte bun articolul, felicitari! Eu am fost doar la dne ginecolog, nu pot la barbati, dar slaa domnului ca sunt destule femei bune doctorite 🙂

    1. Si eu tot la o femeie am ajuns, dintr-o gresala. Dar am rezonat din prima si am ramas pacienta doamnei

  4. cudrag.cristina spune:

    Multumesc pentru articol, este nevoie de astfel de incurajari!
    De sanatate nu trebuie sa ne fie rusine.

  5. Dana spune:

    Din păcate, punctele atinse sunt atât de adevărate. Este foarte important mersul regulat la ginecolog, ori de câte ori e cazul, nu e de gluma. Iar din momentulu din care descoperi medicul potrivit, totul e mai simplu.

  6. Eu una trebuie sa imi caut o femeie, în rest nu as avea probleme. 😊 La început e mai greu. 😂😂😂

  7. Nu am deloc probleme in a merge la gineco. Chiar mi-ai amintit cu acest articol ca ar trebui sa imi fac o programare…dupa sarcina de acu 4 ani nu am mai trecut deloc pe la gineco si ar fi cazul…totusi pentru linistea mea.

  8. Un subiect pe care mă bucur că l-ai abordat. Este important să avem grijă de noi și de sănătatea noastră!

  9. Eu nu am nici o problema, daca e barbat sau femeie. Oricare dintre ei este un profesionist si asta ii e meseria. Iar eu daca trebuie sa fiu la zi cu sanatatea merg fara nici o retinere.

  10. Mă bucur că ai atins acest subiect! Ar trebui să lăsăm rușinea deoparte, căci sănătatea noastră trebuie pusă pe primul loc! Mai bine previi, decât să-ți pară rău că nu te-ai dus la timp la un control de rutină!

  11. Cred ca majoritate nu merg din cauza rusinii mai mult. Celelalte cauze sunt cele peste care pot trece cu mai multa usurinta.

  12. E adevarat ca mersul la ginecolog poate fi infricosator pentru multe femei. E bine sa apelam si la un ginecolog in care sa avem incredere. 😘😘

  13. Se intampla frecvent sa ne temem de medici in general de teama sa nu ne dea vreun diagnostic rau. Eu am tot fost la ginecolog si nu am nici un fel de teama

  14. […] Chiar dacă femeile au mai multă grijă de părțile intime decât bărbații, foarte multe femei nu ajung totuși anual la ginecolog, deși ar fi indicat măcar testul PAP să fie făcut o dată pe an. Însă pot exista câteva motive pentru care femeile nu vor la ginecolog, le-am enumerat aici. […]

  15. […] ar trebui să înțeleagă importanța consultului ginecologic, mai ales după începerea vieții sexuale. Sunt atât de multe tinere active sexual care nu au […]

  16. […] mai vorbit în trecut despre “frica de ginecolog”. Însă astăzi o să vă vorbesc despre importanța vizitei, strâns legată de sindromul […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *