Blog

Ce trebuie să ai în minte atunci când renovezi un apartament

Bună tuturor! Astăzi o să vă povestesc puțin despre câteva aspecte pe care le-am luat în calcul atunci când m-am apucat de renovat apartamentul. E foarte important în primul rând să te apuci să-ți schimbi toate actele atunci când te muți într-un loc nou, așa cum am făcut-o eu sau dacă vrei doar o simplă renovare, să te asiguri totuși că ai o bună comunicare cu vecinii tăi.

O să încep cu partea a doua, pentru că e mai puțin de vorbit. O bună comunicare? Chiar așa. Eu recomand un afiș cu puține scuze la avizierul blocului. Cred că nimănui nu-i plac bormașinile, mai ales când ele încep la 7 dimineața de luni până sâmbătă, așa că ar fi mai bine să-ți anunți vecinii că urmează o renovare și să-ți ceri scuze pentru acest mic deranj.

Când m-am mutat eu am început cu ușa de la intrare. Vechea ușă era din metal sudat, am făcut destul de mult zgomot ca să o mutăm din loc și mi-am cerut scuze de la toți vecinii cu care mă întâlneam pe scara blocului.

După ce te-ai asigurat că scuzele sunt auzite de toată lumea, cred că ar trebui să o gândești foarte în profunzime. Fă un calcul: câți ani are blocul? Ce structură are? Ce modificări i-ai adus când te-ai mutat? Dacă te-ai mutat și doar atât, îți recomand să chemi un specialist care să-ți verifice instalația electrică. Crede-mă, o să fii surprins să descoperi că oricând te-ai fi putut electrocuta doar aprinzând lumina. Din start o să vă depășiți bugetul propus pentru renovări, dar cred că siguranța voastră este totuși pe primul loc.

Așa arăta apartamentul meu după ce m-am apucat de renovare și de schimbat instalația electrică. Firele erau toate roase înăuntru

După ce v-ați asigurat că instalația electrică și cea termină sunt în perfectă stare -eu am ales să-mi schimb și centrala, din diverse motive- asigurați-vă că aveți pe mai departe o echipă bună de meseriași. Eu am optat pentru niște oameni serioși de la Piatra, de acasă, chiar dacă puteam găsi și în Iași o echipă, dar am preferat să merg pe încredere.

Un lucru foarte important de reținut, insistați să vi se facă un calcul la începutul lucrării, ca să nu existe nicio ceartă pe parcurs sau la final. Dacă sunt oameni serioși vă vor menționa din prima unele detalii; o să vă spun ce mi s-a spus și mie:

  • mi s-a cerut planul apartamentului ca să se vadă exact dimensiunile pe care se lucrează;
  • mi s-au dat prețurile pe mp pentru tencuială și îndreptat pereții, mai ales că trebuiau acoperite și dezastrele de mai sus;
  • mi s-a spus că diferă prețul zugrăvelii în alb de cea colorată, deci dacă vreau pereți colorați, să mă gândesc care din ei sunt;
  • am stabilit din start că materialele le plătesc eu, dar le cumpără ei ca să nu-mi bat eu capul, iar manopera toată este plătită la final. În schimb le-am dat mereu bani de motorină, pentru naveta Piatra Neamț-Iași.

Zis și făcut! Nu m-am complicat cu mâncare, le-am dat cheia apartamentului și ei și-au făcut treaba. Am vrut inițial să am var simplu în toate camerele, ulterior am optat pentru decorativa San-Marco pentru dormitor și living. Și în cazul meșterilor, singura cheltuială în plus a fost parchetul. Am ales să schimb și parchetul pentru că nu a fost protejat cum trebuie la spărturile din pereți și tot molozul l-a zgâriat. M-a ajuns mai puțin cumpărarea parchetului nou decât recondiționarea celui vechi.

Interesantă transformarea, nu-i așa? Am mers pe culorile mele preverate, navy blue în living, ca perete de contrast și bej restul pereților, tot cu decorativă și baby blue în dormitor.

Pentru mobilă am mers pe comandă. Știu, e scump, durează mult, sunt destule dezavantaje pentru mobila făcută la comandă. Dar din punctul meu de vedere e mult mai trainică. Și odată ce faci investiția, cred că își merită toți banii, decât să schimbi mobila o dată la 4-5 ani. Mie nu-mi plac schimbările de genul. Prefer să schimb accesoriile decât să schimb mobila cu totul. Avantajul aici e hotărârea ta, ca om. Dacă ești o persoană hotărâtă, câteva seri petrecute pe Pinterest și găsești modelul de mobilă potrivit pentru tine. Dacă ești o persoană dinamică, într-o căutare veșnică de nou, atunci mai bine achiziționează mobila din altă parte.

Eu am ales să fac ceva ce puțini oameni fac și anume să pun alb în bucătărie. Foarte mult alb. Toată mobila mea e din pal, în bucătărie am mers pe pal înfoliat, pentru a avea un aspect puțin zgrunțuros, ca de lemn. Am ales să închid centrala într-un dulap și să fac contrastul cu electrocasnice negre.

Cred că acesta este un aspect important pe care trebuie să-l ții minte. Poziționarea centralei la vedere poate fi de multe ori un dezavantaj și poate să strice estetica generală a bucătăriei. Așa că poate vreți să luați în calcul un mic dulăpior pentru ea. Sunt adepta mobilei în L, un blat lung nu cred că a supărat vreodată pe cineva, ba mai mult cred că e un avantaj să ai loc să te desfășori. Eu de exemplu nu am spațiu în bucătărie pentru o masă de sine stătătoare, în schimb am una extensibilă, pe care o folosesc doar atunci când mănânc. În rest, prefer să conserv acel spațiu și să folosesc blatul.

Totodată, am optat pentru dressing, cu uși glisante, nu un simplu dulap pentru haine. Are dimensiunile unui perete întreg, e pus în living, pentru că aveam spațiul acesta după ușă și mi se părea inutil să înghesui un dulap în dormitor. Așa am și o oglindă de toată frumusețea pe una dintre uși și dă un aspect drăguț și camerei.

Dacă aveți debarale pe hol, vă rog, nu le distrugeți. Eu am avut un astfel de spațiu, fără ușă, am ales să-l transform în pantofar și pe peretele opus mi-am pus un cuier, să vină la îndemâna oaspeților, astfel încât să nu am înșirați papuci pe holul de la intrare.

Nu suport cablurile prin casă. Așa că am toate cablurile trase prin pereți, iar routerele de internet și cablu stau deasupra ușii de la intrare, pe un raft care astfel îmi maschează și contuarul de energie și panoul electric, iar eu nici nu mă împiedic prin casă de fire.

Am ales să-mi mobilez și balconul. De ce? Pentru că apartamentul are 44mp. Nu e nici mult, nici foarte puțin, dar din același considerent ca și firele. Nu vreau să am nici aspiratorul la vedere și nici găleata cu mopul, așa că într-o parte a balconului am un dulap înalt, unde am spațiu de depozitare, iar pe raftul de jos țin aspiratorul, iar în capătul celălalt de balcon am un dulăpior mai mic, blatul îl folosesc drept birou de vară, când vreau să am mai multă lumină naturală, în el țin găleata mopului, iar deasupra dulapului am suspendate pe perete 4 rafturi pe care îmi țin florile și pe Grigore.

Meet Grigore. Sus, pe stânga

Am lăsat dormitorul la final. Pentru cei care lucrează mult la birou și au nevoie de un astfel de spațiu, dar care sunt și fani cărți și nu au suficient loc pentru o bibliotecă adecvată, vin cu o idee pe care am aplicat-o în cazul meu.

Eu mi-am incorporat biblioteca în birou. E la geam, biblioteca încadrează frumos geamul, ce-i drept trebuie să mă urc pe un scaun să-mi iau cărțile de sus, dar am economisit foarte mult spațiu și mă și bucură această idee. Biroul este suficient de mare încât să am și câteva fotografii pe el, borcanul cu pixuri, o lampă și câteva elemente de decor și în același timp pot să am și laptopul deschis și alte 2-3 cărți de studiu pe blatul lui.

Tv-ul l-am urcat pe perete, camera nu e încărcată de foarte multe elemente și astfel reușesc să am și liniște și spațiu în camera în care trebuie să primești cea mai multă odihnă.

La fel, trebuie să ai în calcul faptul că o să rămâi cu un astfel de birou-dulapo-biblioteca pentru câțiva ani. Dacă ești genul de persoană care smulge polițele din pereți după un an de zile pentru că s-a plictisit de culoare, nu opta pentru un mobilier pe care nu-l mai poți scoate de acolo.

Sper că v-a fost de ajutor experiența mea. Dacă sunteți curioși despre cum mi-am mai amenajat lucrurile, nu ezitați să-mi scrieți în comentarii.

Până data viitoare, aveți grijă de voi și de cei dragi!

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

19 comentarii

  1. Grigore is creepy.

  2. Am tinut cont de multe aspecte cand am amenajat fiecare incapere si colt din casa noastra. A ajuns inspiratie pentru multi prieteni. Dupa 5 ani, sunt la fel de incantata si nu as schimba nimic.

  3. Foarte fain a ieşit. Şi eu ador nuanțele de albastru şi crem, DAAAR Grigore e creepy 😂

    1. E inofensiv 😂 acum chiar nu mai poate face nimic rău 😂

  4. Imi place maxim cum ti-ai renovat apartamentul. Vopseaua din living arata demential….este superba… mi-a luat ochii…pe bune! Imi place extrem de mult si bucataria… este pur si simplu wow… piesa de rezistenta! Ai foarte mult bun gust iar sfaturile tale sunt extrem de utile.

    1. Mulțumesc! Mă bucur nespus că ți-au plăcut ❤️ Într-adevăr, bucătăria e locul în care stau cel mai mult, trebuia să fie și util și comod și plăcut ochiului 😁

  5. Grigore e bestial! Cam I meet him? Love him already! Îmi place cum ai renovat și apreciez enorm ca ai împărtășit cu noi ideile tale. Si eu m pregătesc de renovari și instalația electrica e primul lucru pe care vreau sa îl schimb

    1. Siguuur! E foarte galant Grigore. E încântat de cunoștință! Spor la renovări, chiar aștept să ne ții și pe noi la curent cu ce faci!

  6. Dana spune:

    Foarte frumos a ieșit tot! Perfect de acord cu toti pașii, iar sfaturile foarte utile pentru un lucru bine făcut.

    1. Multumesc!

  7. Felicitări pentru alegerile cu gust pe care le-ai făcut! Casa ta arată ca într-o revistă de home&deco! Livingul e pur și simplu senzațional!

    1. Multumesc mult <3

  8. Nici eu nu am reununțat la debarale. Sunt foarte utile.

  9. Arata foarte fain apartamentul. Ai facut numai alegeri cu gust. Iar Grigore e senzational. 😀

  10. Foarte interesante si frumoase alegerile tale, si ai obtinut un apartament de vis.

  11. Mi-a placut articolul, multumesc mult pentru sfaturi! A iesit bine!

  12. Mersi frumos pentru recomandari. Sigur trebuie sa iau in considerare sfaturile tale pe viitor. 😍😍😍

  13. denisa spune:

    Foarte utile sfaturile tale. Am trecut si noi prin santier acum 3 ani, dar cu un apartament nou, de la 0. E fain procesul.

  14. Multumesc pentru recomandari! Foarte frumos ai renovat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *