Blog Medical Experiences

Dragă proaspăt bobocel la Medicină

îți adresez aceste cuvinte cu toată afecțiunea, bucuria și înțelegerea din lume. Țin, în primul rând, să te felicit pentru efortul pe care l-ai depus să ajungi aici, la începutul celei mai frumoase, dar grele perioade din viața ta.

Studenția e un lucru frumos. Dar pentru a trece cu bine prin cei șase ani de studiu, ai nevoie de multă tărie și putere de muncă. Aici o să descoperi lucruri despre tine de care nu știai că ești capabil, cum ar fi minutele de ațipit în picioare sau la birou noaptea, înainte de o sesiune grea.

Din 2016 parcurg și eu cu plăcere și, trebuie să recunosc, că și cu lacrimi, stări proaste, nopți nedormite, acest drum și aș vrea să-ți dau câteva sfaturi legate de studenție. Deși e un an ciudat și încă nu se știe dacă ne vom întoarce sau nu din toamnă la facultate, nu trebuie să-ți pierzi nădejdea și e important să nu pleci pesimist în nicio situație cu care te vei confrunta pe parcursul anilor de studiu.

În primul rând, trebuie să-ți ștergi cam tot hardul din liceu și să rămâi cu mintea limpede. Pentru mine a fost un șoc la început, venită și de pe profil teoretic, umanist, filologie bilingv engleză. Am ajuns la medicină să văd că nu-mi pot face mâna să se miște pe foaie să ia notițe după cât de repede dictează un profesor. Nici nu mai spun de învățatul unui număr infinit de pagini, într-un timp scurt, de obicei, de una singură.

În al doilea rând, uită de ideea că ajungi la facultate și o să fii pe domeniul tău de interes și o să faci doar materii care să te ajute în viață. E o prostie. În anul întâi am avut restanță la statistică, întrebându-mă de ce naiba trebuie să știu eu toate chestiile astea dacă vreau să mă fac medic. Fie vorba între noi, nici acum nu am găsit răspunsul. Important e să găsești un echilibru și să le faci pe toate.

Pinterest

O să descoperi că sunt unele informații învechite tare, pentru că nu se actualizează și reeditează cărțile. Sfatul meu? Citește cât de mult poți și din literatura internațională de actualitate. Chiar dacă subiectele de examen sunt făcute din cărțile acelea vechi, informația modernă o să te ajute în anii de clinică.

Double C. Cămin sau chirie?

Dacă pleci din orașul tău natal într-un alt centru universitar, eu îți recomand să optezi pentru statul în chirie. Bineînțeles, aici intervin mai mulți factori, situația financiară, căutarea unei zone bune care să îndeplinească anumite cerințe și care să ofere un raport preț/calitate ok, dar trebuie să iei în calcul volumul de informații pe care trebuie să-l parcurgi în timp.

La cămin nu e garantat că o să prinzi loc într-o cameră cu două paturi. Spațiul e mic, fiecare are rutina proprie atât de învățat, cât și de odihnă, curățenie etc, iar aceste detalii îți pot afecta randamentul, dacă nu le gestionezi cum trebuie. Știu, viața de cămin e mișto, auzim asta încă din liceu, dar dacă stai în chirie și ai colegi în cămin, nu-ți interzice nimeni să chefuiești din când în când cu ei. La ei. 🙂 Sau să aduci viața de cămin în apartamentul tău pentru o seară.

Cărțile – o problemă?!

Da! Cărțile sunt o problemă. Cum menționam mai sus, unele cărți nu sunt reeditate și dețin informații puțin depășite din anumite puncte de vedere. Nu vă faceți griji, încă nu a descoperit nimeni vreun os în plus care să nu fie trecut în cartea de osteologie, dar cu siguranță sunt tratamente de ultimă generație sau diverse bacterii sau virusuri despre care unele cărți nu dețin informații.

medicină

Anyway, în afară de acest aspect, nu toți studenții dispun de materiale date de la facultate, unele cărți sunt destul de deteriorate și se revine la vechea metodă, xeroxul. Însă unii bobocei și nu numai vor să fure startul și să înceapă toamna devreme să-și facă diverse planuri și scheme pentru a învăța. Nu vă grăbiți. Uneori profesorii vor cu totul alte cărți față de basicul oferit de bibliotecile universității, așa că nu are rost să faceți stocuri de cărți. O să se adune destule în timp. 😀

F*cking my life to save yours

Pleaaase don’t do that. Ești în primele două-trei luni la facultate, ai de făcut câteva gărzi obligatorii, știu, e palpitant să fii în spital, e fain să-ți pui poze pe rețelele de socializare, dar replica de mai sus deja a devenit un clișeu.

La fel cum nu e ok nici să te umfli în pene atunci când un profesor te strigă domnule/domnișoara doctor. Unii dintre ei nu o spun ca pe o încurajare, ci ca pe un reproș, iar acest lucru e puțin tricky. Totodată, nu te aștepta ca oamenii să te privească cu respect și să strige după tine pe stradă cu apelativul doctor dacă mergi cu halatul pe tine sau pe braț. De asta vă cunoaștem repede pe voi, bobocei, sunteți foarte entuziasmați, cu atât de multe așteptări… E trist că uneori sistemul va veni și le va zdrobi. Și-mi pare rău să vă zic asta.

Halatul alb și uniformele medicale

Aici o să dezvolt puțin subiectul halat alb. În primul rând e un simbol de respect, atât pentru tine, ca viitor medic, cât și pentru oamenii din jur, viitorii tăi pacienți. Trebuie să reții faptul că atunci când îl porți, nu ești superior oamenilor din fața ta, ci ești la fel de om ca și ei. Acest subiect l-am dezbătut mai pe larg aici.

În al doilea rând este un mijloc de protecție. O să ajungi să faci practica pe cadavru, o să fii curios. O să te atingi de masă, o să ajungă, fără să vrei, fără să îți dai seama uneori, formolul pe tine. Halatul e cel mai bun mijloc de apărare în astfel de situații, de aceea unii profesori vor avea pretenția să fie cu mâneci lungi și, încheiat.

Pentru gărzi și pentru practica din spital ai nevoie de un costum chirurgical și de saboți. Firește că le poți găsi la orice tehnică medicală sau magazin de specialitate, dar dacă vrei să fii cu adevărat unic, îți recomand să arunci un ochi pe eHalate.ro. Aici găsești costume de calitate foarte bună, unele cu diverse print-uri drăguțe, bonete medicale, saboți, până și halate polare, pentru gărzile și stagiile din sezonul rece. Cu siguranță vei găsi ceva după bunul plac.

Pentru început e de ajuns să ai două costume, pentru gărzile acelea cu loz câștigător în care intri și în sala de operații și trebuie să schimbi costumul. În unele gărzi o să fie doctori care îți vor cere doar halatul și saboții, dar e bine ca mereu să fii pregătit cu toată uniforma. Și niciodată să nu vii îmbrăcat cu ea. Nu e etic. Nu este igienic.

Nu arunca banii pe fereastră!

Da, e important să ai materiale în plus. Asta presupune un atlas, de preferat Netter-ul, în format fizic. Am pus punct pentru că în primii doi ani e unul dintre cele mai importante lucruri pe care să le ai, dintre cele costisitoare.

Contactează colegi din anii mai mari și caută oase, de preferat naturale. Nu toate mulajele sunt făcute bine, cele naturale sunt cele mai bune și pe mine m-au ajutat să învăț.

Dacă ești anul I nu-ți lua Littman de 700 de lei ca să îl pierzi prin spital sau doar pentru că dă bine în poze să ai un stetoscop la gât. Toate la timpul lor e sfatul cel mai bun pe care vi-l pot oferi. Luați lucrurile pe rând, așa cum vin, chiar dacă uneori e greu. O să aveți timp în 6 ani de studii să vă luați materiale din ce în ce mai performante. Și în timpul carierei voastre.

Pe mine m-a ajutat o trusă chirurgicală. În timpul liber mai iau de la abatoare inimi de porc sau vițel și fac noduri și suturi, pentru a-mi îmbunătăți tehnica. You know, repetiția e mama învățăturii.

Iar pe sfârșit, câteva lucruri minore de punctat:

 • nu tot ce se aude în folclorul studențesc e adevărat- mare grijă!
 • caută să te împrietenești cu cineva din anii mai mari – nu ca să-ți facă rost de grile sau de subiecte, ci ca să te ajute să treci mai ușor și mai cursiv prin această perioada din viața ta.
 • mergi la cursuri! Chiar dacă se numește facultate pentru că e facultativă– medicina nu se poate face la seral!
 • înscrie-te în societățile studențești, în proiecte, la conferințe și congrese. Ușor ușor, fă-ți curaj să devii și participant activ, în timp. Te va ajuta și în carieră, dar și la CV.

Sper că sfaturile mele vă sunt utile și că nu v-am tăiat elanul cu nimic. Dar uneori nu se spun unele lucruri pe nume și unele au repercursiuni de-a lungul timpului.

Succes în tot ce v-ați propus! Asumați-vă! Începe cea mai grea, dar frumoasă perioadă a vieții voastre!

Până data viitoare, aveți grijă de voi și de cei dragi!

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

20 de comentarii

 1. Tare mult mi-a plăcut articolul tău. Am vrut sa devin medic când eram mica, fiind crescuta în familie din domeniu. Dar viata s-a cam schimbat și uite ca am ajuns la inginerie. Si, contrar așteptărilor, acum sunt asistent vânzări. Mi-ar fi plăcut sa am un coleg mai mare care sa ma învețe mai multe în facultate

 2. Măi, tot respectul pentru cei care urmează medicina și ajung să profeseze!
  Eu, una, nu mă consider vrednică de așa ceva, mai ales din motivul că mie mi se face rpu când văd sânge. 😀

  1. Aveam și eu o senzație puțin neplăcută la început. Excesul de adrenalină nu era întotdeauna bun. Dar cu timpul m-am călit 😂

 3. Mi-a plăcut să citesc articolul tău!
  Sfaturile sunt binevenite, doar să se țină cont de ele.

 4. Felicitări pentru domeniul ales, chiar dacă e destul de dificil întreg traseul, cred că la final satisfacțiile sunt mari!

  1. Mulțumesc! Așa este, satisfacția vine chiar și după o reușită la examen

 5. Pare a fi greu, dar si frumos! Succes bobocilor!

 6. Drumul e lung si greu, insa merita ! Mult succes tuturor care merg pe acest drum

 7. Ce drăguț ai scris aceste rânduri!
  Eu am terminat facultatea, dar aceste vorbe sunt de mare ajutor pentru boboci. Am făcut prostia să stau în cămin jumătate de an și a fost oribil, apoi am stat în chirie 5 ani și am putut să mă concentrez pe învățat.
  Mulți merg la facultate doar ca să plece de acasă, nu să învețe ceva.

  1. Așa e. Și e păcat că cei care fac asta, care sunt mulți, în orice domeniu, poate stau pe locul cuiva mult mai pasionat și dornic de a învăța

 8. Frumos articol.Toată stima. In 6 ani parcurgi un drum lung. Succes!

 9. Cred ca toti bobocii, indiferent ca au intrat la medicina sau la altceva ce si-au dorit, au asteptari mari si/sau multe. Si pe parcurs unele se implinesc altele rămân doar vise ori se vor fi dovedit niste vise. Unul din acestea, in cazul meu, a fost ca ma duc la geografie-o limba straina ca sa fac turism (pe vremea aia nu exista facultate separata de turism), si uite ca am imbatranit la catedra, turismul fiind doar ceea ce fac vara, in concediu.

 10. Denisa, este o placere sa te urmaresc si sa iti citesc articolele! Mult succes in continuare!

  1. Mulțumesc, Oana! Te îmbrățișez!

 11. Denisa spune:

  E o meserie frumoasa pana la urma si iti aduce satisfactii clar. Bafta pe mai departe!

 12. Wow! Ce frumos ai punctat cu halatul alb, ca atunci cand il porti nu esti superior altor persoane. Frumos!

 13. Ce fain! Sper ca foarte mulți bobocei să-ți citească articolul.
  Nu știu cum e faza cu căminul, dar cred că ține și de noroc. În plus, cred că pentru învățat poți merge și la bibliotecă dacă nu reușești în cameră. Deși, ideal ar fi să ai camera ta sau măcar să fiți doar doi.

 14. Drawer Of Beauty spune:

  Cat de frumos ai scris!! Felicitari pentru tot parcursul tau si iti doresc mult succes!! Mi se pare foarte util articolul, chiar ma gandeam sa scriu si eu unul despre domeniul juridic si despre tot parcursul pe care l-am avut in cadrul Universitatii. 😊

 15. Te felicit pentru realizarile avute. Cred ca nu a fost usor si nici eu nu inteleg de ce este nevoie sa parcurgem niste materii care ne sunt total nefolositoare. Poate ca cineva, candva va mai revizui unele materii si se vor axa strict pe ce este nevoie

 16. […] începem cu începutul; ai dat primul mare examen al vieții tale, bacalaureatul. Urmează să te înscrii la facultate și vrei Medicina. Decizia îți aparține pe deplin sau e visul altcuiva trăit prin tine? Spun […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *