Medicină
Medical Experiences

Merită sau nu să dai la Medicină?

De fiecare dată când vine perioada depunerii dosarelor la facultate mă apucă râsul când văd acele cozi infernale. Mă gândesc cu nostalgie că și eu am stat cândva la o astfel de coadă. Dar iată cum, acum, chiar și la înscrierea la Medicină, viitorii bobocei vin cu toate neamurile. Nu vreau să fiu rea, dar o să vă port în cele ce urmează printr-un proces mai lung. Și la sfârșit o să aflăm împreună dacă merită să dai sau nu la Medicină.

Să începem cu începutul; ai dat primul mare examen al vieții tale, bacalaureatul. Urmează să te înscrii la facultate și vrei Medicina. Decizia îți aparține pe deplin sau e visul altcuiva trăit prin tine? Spun asta pentru că văd mereu la înscrieri tineri cu părinții după ei, cu bunicii ori doar rudele, venite cu procură. În acest ultim caz, tu unde ești? La Nuba, bând o cafea? Mă gândesc că în depunerea acelui dosar stă o parte a viitorului tău, deci ar trebui să-l ții tu în mână.

Întorcându-mă în mezozoic, pe vremea mea, m-am dus singură să-mi depun dosarele peste tot. Prima opțiune a fost, bineînțeles, Medicina. Apoi au mai fost încă trei facultăți de rezervă, pentru că nu se știe niciodată ce se poate întâmpla în ziua grilei. Dar ajung imediat și acolo. Și am făcut asta pentru că decizia mi-a aparținut în totalitate. Iar ceea ce am primit de la cei din jur a fost pură susținere.

Medicină
sursa foto: Pinterest

Sunt filolog, merită să dau la Medicină?

Da, da, da. Nu contează de la ce profil vii la această facultate. Important este să iei această decizie cu sufletul. O să fie aici inclusiv mulți profi care vor încerca să te facă la psihic cu acest aspect. Însă nu te descuraja. Sfatul meu este să te gândești din timp dacă vrei sau nu să ajungi aici. Eu am terminat filologie biling-engleză și m-am apucat de pregătire la sfârșitul clasei a IX-a. Este un drum lung și deloc ușor de parcurs, însă, cine știe, poate merită și pentru tine. Încearcă, pe cât posibil, să te focusezi asupra drumului tău. Dacă te vei uita continuu în stânga și în dreapta, o să te tot împiedici. 🙂

Sunt reguli stricte la Medicină?

Depinde la ce te referi prin reguli. Să spunem doar că sunt reguli bine-definite și, în același timp, deloc. Te vei trezi de multe ori lăsat cu ochii în soare, chiar dacă-ți susții argumentele prin regulament. Însă ochii se închid cam des, se fac multe porcării și nu se ține cont în totalitate de reguli. O să fii adesea dezavantajat? Categoric. O să simți că ceva/cineva încearcă să te tragă în jos? E o pură realitate, nu un vis.

Aici nimeni nu încearcă să-ți susțină aripile visului și nici să te urce din ce în ce mai sus. Poate asta se întâmplă la rezidențiat, dacă prinzi un medic mișto și înțelegător de la care să furi meserie. Și în anii de studiu, la fel, prin gărzi sau prin practica de vară.

Îți ocupă medicina tot timpul?

Da și nu. Aici trebuie să știi tu unde te situezi și cât vrei să dai pentru medicină. Există și oameni care stau doar cu nasul în cărți, însă nu înseamnă că nu ai timp și de altceva. Eu am reușit să îmi duc în paralel și hobby-urile la un alt nivel și să țin în viață și blogul ăsta. Poate chiar mai în viață față de cum era înainte de medicină.

Poate uneori ai și timp limitat, însă câtă vreme știi cum să ți-l gestionezi, lucrurile vor rămâne ușoare pentru tine. Eu sunt destul de dezorganizată la capitolul învățat. Însă m-am obișnuit să-mi iau laptopul în brațe și cărțile în geantă și să învăț în oraș câteva ore. Și acum, cât scriu acest articol sunt într-o cafenea și în același timp am alături de mine cursurile pentru restanță. Cred că trebuie să găsești doar un loc în care să te simți îndeajuns de confortabil și de focusat cât să combini plăcerea și învățatul.

Psihic de fier sau terapie?

Aș opta mai mult pentru a doua parte. Indiferent cât de tare de caracter ești, o să-ți dorești cel puțin o dată să te lași de facultate. Vor fi dezamăgiri, categoric, unele dintre ele șocant de mari. Însă lucrul care contează cu adevărat este să te menții pe poziție și să nu dai satisfacție nimănui.

Sunt lucruri mult mai frumoase în viață pentru care merită să înnebunești, nu-ți pierde mintea din cauza unui examen sau a unui profesor ursuz. Mergi înainte de fiecare dată. E mult mai ușor când ai în spate un sprijin moral care să te asigure că nu ești singurul într-o astfel de situație.

Eu am fost singură. Nu m-a atenționat nimeni de lucrurile rele care pot veni, înainte de toate. Însă mi-a fost cumva mai bine, pentru că astfel m-am obișnuit să fiu puternică mereu. Și să rămân verticală, indiferent de situația care-mi iese în cale.

Medicină
sursa foto: Pinterest

Bineînțeles că te poți situa pe partea cealaltă a baricadei și să nu treci prin nimic din cele enumerate de mine. Însă, cred eu că e mai bine să fii pregătit pentru orice. Știți și voi vorba românului: în vreme de război e bună și seceta.

Și ca să răspund și eu la aceeași întrebare la care vă supun și pe voi: merită, în 80% din cazuri să dai la medicină. În celelalte 20% dintre ele, aș fi vrut doar să știu că rămân cu psihicul întreg, făcând cocktailuri pe o plajă în Maldive. 🙂

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

5 comentarii

  1. „doar rudele, venite cu procură. În acest ultim caz, tu unde ești? La Nuba, bând o cafea?” asta e pe sufletul meu 100%. 😂 Ce util articol pentru viitorii doritori de a deveni doctori. 🤗

    1. Serios :)) e o chestie foarte reala. Eu personal, ca institutie, nu as accepta sa depuna altcineva dosarul decat in situatii deosebit de speciale. Ca pana la urma tot studentul vine ulterior la facultate

  2. Frumos articolul, multumesc mult pentru informatie 😉

  3. Naomi spune:

    imi fac griji inca de pe acum in a 10a dapa dupe ce dau bacul 😭😭. Multumesc mult, parca mi-a mai luat o piatra de pe suflet. Am inceput sa imi fac griji ca nu voi reusi la medicina din cauza materiei enorme (care din spusele profilor mei este atat de multa in cat trebuie sa invat in tip ce mananc si sa imi pun cearceaf pe geam sa nu intra lumine in timp ce invat), si taxei( da’ asta ii partea doua lol). Tu unde faci medicina?
    Sending much love <333

    1. Cata vreme inveti cum sa iti gestionezi timpul, nu e nevoie sa inveti asa fortat si mecanic. Trebuie doar sa iti gasesti ritmul tau de invatat. E posibil daca stai doar cu nasul in carti sa intri intr-o pasa proasta. Keep your head up! 🤗 eu sunt la Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *