Medical Experiences SuperBlog

Cum te pregătești pentru venirea unui copil

Venirea unui copil pe lume este un prilej de bucurie, însă odată cu cele două liniuțe apărute pe testul de sarcină, vin la pachet și multe griji. Bineînțeles, există și o parte urâtă a situației, și anume copiii abandonați, avortați, născuți din violuri sau alte situații crâncene, însă acesta este un subiect pe care o să îl dezvoltăm pe larg altă dată. Acum să ne întoarcem la bucuria pe care o oferă un bebe.

Să trecem în revistă împreună câteva lucruri pe care trebuie să le luăm în calcul atunci când ne gândim să facem un copil.

Consultul preconcepțional

Atunci când vrei să apară bebe în viața ta, înainte de toate trebuie să mergi la un consult preconcepțional în care să vorbești cu un mediu despre tot ce înseamnă următoarea perioadă din viața ta.

Este un serviciu bun deoarece aici, pe baza unei anamneze și a unui consult, vei afla dacă trebuie să te pregătești de o sarcină cu risc de avort de orice fel, dacă trebuie să urmezi anumite tratamente de menținere a sarcinii și tot aici ai parte de recomandări cu privire la diferite teste non-invazive și de screening, eventual genetice, care să-ți spună dacă tu și partenerul sunteți purtători de vreo genă care să-i dea copilului vostru anumite malformații sau mutații genetice care să-i pună viața în pericol.

Sursa foto: Pinterest

Casa mult prea mică?! Copilul are nevoie de o cameră

Întotdeauna m-am gândit la faptul că o sarcină vine cu un bagaj de griji pe o perioadă nedeterminată, așa că încă din timpul sarcinii cred că trebuie atinse anumite puncte importante. Spre exemplu, eu în acest moment stau într-un apartament de două camere, semidecomandat, lucru care nu ar fi semnificativ dacă ar veni un bebe acum.

În primul an de viață e vital ca bebe să fie alături de părinți, mai ales alături de mamă. Asta înseamnă regândirea spațiului din propriul dormitor astfel încât cel mic să aibă parte de tot confortul. Un pătuț, o masă de scutece, câteva rafturi esențiale unde să ții în apropiere body-uri, hăinuțe și ciorăpei minusculi adorabili sunt doar câteva dintre lucrurile esențiale care vor sta acum în dormitorul baby friendly pe care părinții îl au.

Însă odată ce copilul crește, are și el nevoia de intimitate. În cazul meu, eu sunt pregătită să îi ofer totul copilului meu, așa cum au făcut și ai mei cu mine – și asta nu înseamnă să îți răsfeți copilul ci să îi creezi niște condiții de trai liniștite- și iau deja în calcul mutarea într-un apartament mai mare sau, de ce nu, o casă.

Sursa foto: Pinterest

Pentru că aspir la o carieră în medicină, nu aș vrea să îmi cocolesc copilul și să îl las să doarmă cu mine până la majorat, pentru că vor fi zile și nopți de gardă, în care nu aș putea să stau legată de copil. Așa că, voi încerca pe cât posibil să-l cresc frumos, în siguranță și cu spațiul cuvenit într-o locuință pe care îl merită chiar și de la o vârstă fragedă.

Asigurare de studii

Și eu am avut parte de o asigurare de studii, așa că iau în calcul modelul de acasă și, odată ce va începe să meargă la grădi, voi investi într-o astfel de asigurare pe care să o poată retrage copilul meu atunci când va împlini 18 ani. De ce 18? Nu pentru că e vârsta la care le vine oamenilor mintea la cap, ci pentru că e vârsta la care intră la facultate. E un început, o certitudine mai bine zis, că îți poți achita studiile, ori poate chiria într-un alt oraș, în cazul în care situația financiară în acel moment nu ar fi strălucită. Întotdeauna e bine să fii precaut.

Sursa foto: Super-blog.eu

Yoga, cursuri de prim ajutor și de diversificare

Eu deja am participat la un curs de prim ajutor pentru copii între 0-3 ani și nu în calitate de părinte, ci în calitate de studentă la Medicină. Însă astfel de cursuri se adresează în special părinților, pentru a ști cum să ofere primul ajutor în situații de urgență până apare salvarea, dacă se întâmplă ceva rău.

Cursurile sunt importante. Eu, ca viitor cadru medical, sper doar să nu fiu o mamă paranoică, pentru că voi cunoaște în detalii mai mici sau mai mari cam toate bolile, mai ales cele din zona copiilor, fiind sfera mea de interes, așa că recomand tuturor viitorilor părinți să caute un astfel de curs și să fie pregătiți pentru orice. Copiii sunt argint viu, așa că e nevoie de atenție 24/7 pentru ca cei mici să nu pățească ceva.

Și cursurile de diversificare sunt importante, pentru că sfaturi despre ce și cum să faci vor apărea din toate părțile, de la mulți experți în copii. Totuși, eu merg pe principiul că e mai bine să îți spună un medic cum ar trebui să stea treaba, apoi tu să ajustezi un astfel de program astfel încât să se muleze pe nevoile copilului tău. Până la urmă, tu, ca mamă, îți cunoști copilul cel mai bine.

Sursa foto: Pinterest

Yoga e doar pentru tine. E un mijloc de relaxare și ajută mult orice fel de mișcare în sarcină. O să fie benefic atât pentru tine cât și pentru bebe să vă destindeți musculatura.

Trăirile din clinică

Pentru că visul meu este să devin medic obstetrician, am să vă împărtășesc puțin din experiența mea. Majoritatea gărzilor le fac în maternitate, unde auzi tot felul de povești, de mituri și te bucuri altfel de fiecare poveste în parte.

Și spun asta pentru că am întâlnit mame la al doilea copil care au avut o sarcină perfect normală prima oară, iar a doua a fost toxică. Nu știi niciodată, în primul rând, cum îți va reacționa organismul.

Din proprie experiență – văzută și trăită în spital – vă spun că nașterea nu este un moment așa de frumos pe cât se spune. Da, este miraculos să auzi primul scâncet al copilului, să vezi relaxarea doctorilor și a asistentelor, primele lacrimi de bucurie ale mamei și să simți pe pielea ta cum până în acest moment, momentul primului uaaaa uaaaa, totul se misca in slow motion. Timpul efectiv se dilată. Iar aceasta e o senzație uluitoare. Însă e copleșitor să vezi o mamă care se chinuie să nască natural, trecând prin cele mai ascuțite dureri, nu e deloc frumos.

Am întâlnit adesea unii părinți care au decis să recolteze la naștere celule stem din placenta, dar și celule din sangele ombilical. Ca să înțelegem la ce sunt benefice aceste recoltări, trebuie să înțelegem termenii ca atare.

Sângele ombilical este o sursă de celule stem tinere, care pot fi recoltate doar în momentul unic al nașterii. Ca și beneficii, acest sânge are o capacitate mult mai mare de multiplicare și diferențiere celulară, fiind o mină de aur pentru o viitoare grefă de celule stem tinere, după ce sângele este procesat și stocat.

Sursă foto: super-blog.eu

Placenta în schimb este un organ individual, vital pentru embrion și făt, pentru că îl ajută să se dezvolte încă din a doua săptămână de sarcină. În placentă se găsește un număr mare și diversificat de celule cu niște caracteristici imunologice cu potențial semnificativ pentru utilizarea terapeutică.

Practic, dacă bebe în evoluția lui va avea probleme, nu vor trebui căutați donatori pentru diverse boli autoimune, boli vasculare, boli metabolice congenitale sau leucemii, ci se vor putea folosi aceste celule, chiar și cele disponibile din recoltarea placentei, păstrate în bănci de stocare speciale, în centre precum cele Cord Blood Center din Cluj Napoca și Otopeni.

Acum, dacă ai aflat ce lucruri principale am eu în minte atunci când mă gândesc la cum o să arate viața mea când o să apară un copil în ea, te invit și pe tine să-mi spui cu ce bagaj de informații și, bineînțeles, emoțional pleci atunci când te gândești la un bebeluș în viața ta.

Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 2 din cadrul competiției SuperBlog!

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

3 comentarii

  1. […] Cum te pregătești pentru venirea unui copil […]

  2. Adevarat articolul, cu exceptia activitatilor de Yoga – Nu toate femeile sunt pasionate de astfel de activitati. Cu toate ca este indicat ca femeile sa faca sport, Yoga poate fi un pic cam mult. In rest de acord cu tine!

    1. A fost un exemplu aleatoriu dat. Majoritatea femeilor care se programează la nașteri în apă practică Yoga de exemplu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *