SuperBlog

Esențialul pentru bebe

Venirea pe lume a unui copil este una dintre cele mai frumoase senzații din lume. Pentru cei care așteaptă primul copil, emoțiile sunt amplificate de euforia cumpărăturilor.

Din punctul meu de vedere, unele cumpărături sunt necesare înainte de a se naște copilul, unele după naștere, dar pe o perioadă nedeterminată. O să vă port printr-o călătorie în cele ce urmează și o să vă ghidez spre câteva cumpărături de bază, care să vină în ajutorul tuturor viitorilor părinți.

Mulți dintre părinții din ziua de azi sunt prea preocupați să cumpere tone de hăinuțe pentru cei mici, înainte ca ei să se nască. Nu faceți asta. Bebelușii cresc mai mult decât repede, hainele costă foarte mult și e o risipă de bani.

În zona Moldovei, tradiția e ca nașul să îmbrace copilul de la botez până la un an, ceea ce înseamnă că în afară de hăinuțele de botez și eventual cele pentru scos copilul din spital, trebuie să cumpere mai multe hăinuțe pentru cel mic. În general se iau cam 4-5 piese vestimentare pentru fiecare lună de viață până la tăierea moțului.

Cumpărături înainte să vină bebe

Unul dintre lucrurile esențiale pe care trebuie să le ai înainte să vină bebe este un cărucior 3 in 1 de la BeKid. De ce această variantă? Deși este ceva mai scumpă, nu necesită achiziționarea unui landou separat. De acesta ai nevoie pentru a ieși din spital cu bebe, ori pur și simplu de o scoică, pentru a fi în siguranță. Acest produs este unul de durată, pe care îl poți da ușor mai departe sau îl poți păstra pentru un al doilea copil.

sursa foto: bekid.ro

Bineînțeles, de departe cel mai important lucru pe care trebuie să îl ai este pătuțul pentru copil. Este de preferat să îl ai înainte de naștere, pentru a putea face anumite modificări în casă din timp. Foarte multe persoane nu au loc pentru a-și amenaja separat o cameră a copilului, așa că trebuie să ia în considerare mutarea unei noptiere din dormitor, ori chiar schimbarea mai amplă de decor pentru a putea găsi spațiul necesar. Pătuțul de copii produs de Hubners este o alegere potrivită, pentru că poate fi folosit până la vârsta de 3-4 ani, salteaua fixându-se la trei nivele de înălțime.

Paturile produse de ei sunt din lemn, rezistente, unele dintre ele au și un sertar de depozitare în partea de jos, unde se pot pune lenjerii de pat sau, de ce nu, rezerva de scutece.

sursa foto: bekid.ro

Pătuțurile de lemn sunt atât un avantaj cât și un dezavantaj. Cu cât copilul va crește, cu atât va tinde să îl escaladeze și să fugă prin casă. Fiind vorba de lemn se pot lovi ușor, însă, de asemenea, ne asigurăm că e trainic și vor avea parte de un somn liniștit mereu.

Tot în categoria lucrurilor pe care merită să le iei înainte ca bebelușul să se nască intră și monitoarele video. Sunt necesare, mai ales dacă pleci cu bebe undeva. Sunt ușor de luat după tine și îți oferă siguranța că poți ajunge oricând rapid lângă copil atunci când începe să scâncească.

Lucruri de luat la maternitate

Până acum în spital am stat și în zona de triaj nu doar în sălile de operații. Am văzut mămici care au venit efectiv cu geamantanul de vacanță, încărcat cu lucruri inutile, pentru că nimeni nu le spune exact ce și cum trebuie să-și aducă cu ele.

Când te internezi pentru a naște în spital, e indicat ca pijamalele tale să fie cămăși de noapte, cel puțin până înainte de naștere. E mai simplu, dacă naști natural, ca medicii și asistentele să-ți verifice dilatația când ai o cămășuță pe tine și nu pantaloni.

Când naști, bebe nu e îmbrăcat direct în hăinuțele pe care le aduci de acasă. Așa că nu îi lua 20 de ținute pentru că nu are timp să facă parada modei la Neonatologie printre alți bebeluși. Două-trei body-uri și câteva salopețele vor fi de ajuns pentru copil.

sursa foto: bekid.ro

Indiferent de ce fel de naștere vei avea parte, un brâu te va ajuta să te recuperezi mai repede. Nu devii 90-60-90 imediat după naștere, așa că organismul tău are nevoie de puțin ajutor pentru remodelare. Nu te teme, e un procedeu normal, se întâmplă tuturor mămicilor, nu numai ție.

Tot la categoria bagaj de maternitate intră și diverse creme pentru vergeturi. Multe mămici întâmpină această problemă încă din ultimele săptămâni de sarcină, așa că ele pot fi folosite și după naștere, până în momentul în care începeți voi, în primul rând, să vă simțiți mai bine.

Un biberon și o suzetă pentru bebe, pentru orice eventualitate, e bine să le ai în gentuța de maternitate. Și, bineînțeles, în perioada aceasta agitată, un test Covid.

Landoul pe care l-am menționat mai sus va fi necesar să fie adus de tati când vine să vă ia de la spital, pentru a sta comod copilul, iar tu, mămică, fără griji.

Cumpărături după ce bebe vine acasă

Probabil această categorie de cumpărături nu se va schimba decât undeva în adolescență, când gusturile voastre vor începe să se despartă. Însă, vorbind de perioada imediat următoare nașterii, trebuie doar să ai puțină răbdare.

Cu siguranță până la botez și după acesta vor veni cunoscuți, familie, prieteni să-l cunoască pe copil. Nimeni nu vine doar să se uite, în general toată lumea aduce ceva: o jucărie, un compleu, o babețică. Am menționat mai sus treaba cu răbdarea pentru că în general aceste daruri apărute așa îți stagnează cumpărăturile pentru o perioadă.

sursa foto: bekid.ro

În general eu când merg să fac cunoștință cu un bebeluș, iau un set mare de scutece, întrebând în prealabil de care să iau. Din acest motiv nu e bine să iei dinainte de naștere provizii de scutece, ci trebuie să aștepți să vezi cu care se înțelege mai bine pielea bebelușului.

Un set de scutece primit în dar este o salvare. Oamenii vin în general cu lucruri practice, pentru că e inutil să-ți aducă o cutie de bomboane pentru bebeluș.

În funcție de luna în care naști trebuie să te gândești puțin spre viitor. Naști acum, în noiembrie? Atunci următoarele luni o să fie pentru bebe mai mult de stat în casă, ceea ce înseamnă că nu are neapărat nevoie de geacă de piele de brand sau de blăniță nu știu de care. Naști în martie? Atunci lunile care urmează vor fi pline de plimbări în aer liber, deci vei avea nevoie și de bluzițe și body-uri cu mânecă scurtă, ciorăpei și sosețele drăgălașe. Nu trebuie să le iei pe toate deodată, pentru că vei constata și tu că de la o lună la alta puține dintre hăinuțe nu o să-i mai vină.

La fel, în primele luni de viață, nu e necesară cumpărarea unui scaun auto pentru copil. Din punct de vedere medical, nu e sănătos să stea într-o astfel de poziție până în momentul în care reușește să-ți țină capul singur. Așa că landoul este potrivit pentru primele 4-5 luni de viață și în călătorii.

Este posibil tu, ca mamă, să ai probleme cu alăptarea, așa că o pompă pentru sân ți-ar putea fi de ajutor. La fel, dacă ai o lactație abundentă din prima clipă, nu trebuie să te gândești să îți cumperi una, decât în momentul în care ți se pare că bebe nu mai poate să sugă așa de bine cum o făcea înainte.

sursa foto: bekid.ro

Jucăriile, hăinuțele și încălțămintea vor constitui de acum una dintre sursele principale de cheltuială, așa că acestea se vor dilata pe parcursul primilor ani de viață. Însă, odată cu creșterea copilului, va trebui să apară eventual și laptele praf în alimentația lui și apoi diversificarea, așa că pentru momentul în care o să se bage cu mâinile și cu tot capul într-un castronaj cu morcov pasat, vei avea nevoie de un scaun pentru masa copilului.

sursa foto: bekid.ro

Lista poate continua la nesfârșit. Produsele pe care le alegem pentru bebeluși, respectiv pentru copii, se dezvoltă zilnic, trendurile se schimbă exact ca în orice alt domeniu, însă lucrurile esențiale nu se modifică niciodată.

Eu merg pe principiul că fiecare părinte va alege tot ce e mai bun pentru siguranța și sănătatea copilului său, așa că sper că lista mea v-a fost de ajutor, pentru a bifa minimul esențial de care aveți nevoie.

Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 21 din cadrul competiției SuperBlog!

Denisa

Autoare. Vindecătoare prin cuvinte. Om

1 comentariu

  1. Foarte util, mai ales pentru părinții la început de drum când ești entuziasmat și nu știi de unde să pornești 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *