Crăciunul e timpul bucuriei, al darurilor și al colindelor. Este sărbătoarea celor mici ce-l așteaptă cu emoție pe moșul darnic. Este vremea bucatelor alese, a mirosului de cozonac și a cetelor de colindători. Obiceiurile sunt cam peste tot la fel. Însă dacă vei ajunge de Crăciun în Grecia, vei vedea niște tradiții pe cât de diferite, pe atât de pline de tâlc.
Corăbii împodobite
Tradiția bradului de Crăciun a venit în Europa pe filieră germană. În România, regele Carol I a adus primul brad de Crăciun și protipendada bucureșteană l-a adoptat imediat. În Grecia, regele Otto, de origine prusacă, a adus un brad în curtea Palatului Regal (actualul Palat al Parlamentului Elen) pentru a fi admirat de popor. Frumos, interesant, dar nu i-a dat pe spate și bradul a intrat în casele grecilor abia după al doilea Război Mondial.
Popor de navigatori, bărbații erau pe mare mai tot timpul. Acasă, femeile și copiii îi așteptau să se întoarcă măcar de Crăciun. În timpul sărbătorilor, confecționau mici corăbii din lemn. Le împodobeau și le închinau Sf. Nicolae, protectorul navigatorilor și cel care deschide sărbătorile de iarnă.
Astăzi, în porturi, sunt împodobite vase în mărime naturală, în timp ce în piețe, sunt amplasate mici corăbii din lemn.
În multe case, stau împreună corabia și bradul de Crăciun.
Duelul prăjiturilor – Melomakaona vs. Kourabiedes
Mesele de Crăciun sunt și ele bogate, cu preparate tradiționale. Nu lipsesc „Pâinea lui Hristos”, o pâine cu nuci decorată cu o cruce din aluat, supa a la grec și carnea de porc. Însă vedetele m sunt două feluri de prăjituri care își dispută titlul de „cea mai bună prăjitură de Crăciun”.
Melomakarona sunt prăjituri cu nucă însiropate cu miere, iar Kourabiedes sunt prăjituri în formă de corabie, cu unt, migdale și zahăr pudră.
Crăciun fără cadouri și fără Moș Crăciun
În Grecia nu există Moș Crăciun. Deși în magazine și pe străzi îi veți vedea pe simpaticii costumați în roșu și cu bărbi albe, ei nu sunt Moș Crăciun. Ei sunt Sf. Vasile care aduce cadourile în noaptea de Revelion.
Tradiția este veche de când Cezareea era condusă de un tiran, iar ca să îl îmbuneze, Sf. Vasile s-a gândit să-i plătească tribut pentru a-i proteja pe locuitori. Locuitorii au adus bani și bijuterii, iar soldații, mirați de solidaritatea lor, s-au retras fără să încaseze tributul.
Cum Sf. Vasile nu ținuse o evidență cu cine, ce și cât a oferit, s-a văzut în imposibilitatea de a restitui banii în mod corect. Atunci, a copt pâini în care a pus bănuți și le-a împărțit în cetate.
Kallikantzaroi
De Crăciun, în Grecia, nu se întâmplă doar lucruri minunate. Uneori, au loc și evenimente neplăcute. Responsabili de acestea sunt kallikantzaroi. Aceștia sunt niște creaturi malefice, mici, negre, aproape oarbe și cu coadă lungă, neagră. Tot timpul anului stau sub pământ și încearcă să taie pomul vieții care susține Pământul. Își fac apariția pe Pământ timp de 12 zile, între Crăciun și Bobotează ca să-i chinuie pe oameni.
În caz că sunteți de Crăciun în Grecia și faceți vreo indigestie, să știți că nu bucatele sunt de vină, ci kallikantzaroi.
Creaturile sunt alungate definitiv după ce sunt sfințite apele în ritualul de Bobotează.
Colindele
Colindatul este o veche tradiție în Grecia, încă din perioada romană și bizantină. Cetele de colindători sunt formate din copii mici care își acompaniază cântecele despre Hristos cu trianglu.
Părinții și cei care le deschid ușa, îi răsplătesc cu dulciuri și bănuți.
Cu sau fără cadouri, cu sau fără kallikantzaroi, Crăciunul este magic oriunde te-ai afla.
Sărbători Fericite!
Almona este, de departe, persoana în care m-aș baza pentru a-mi da câteva indicii pentru o vacanță excepțională pe pământul grecesc. Prietenă din blogosferă și din familia SuperBlog, Almona călătorește este ceea ce o definește cel mai bine: un amalgam de emoții, de trăiri, de imagini care te poartă parcă în poșeta ei la fiecare călătorie în Grecia.
Vă invit să o citiți cu drag, să o urmăriți și să o susțineți și pe YouTube, căci n-o să vă pară rău!
Mulțumesc, draga mea, pentru că ai răspuns invitației mele, cu un articol atât de interesant!