Uneori nici nu știi cum un loc situat relativ aproape de tine este o binecuvântare.
Spun asta având în minte Băile Olănești. Natura face minuni la orice pas și, atunci când medicina și știința nu te (mai) pot ajuta, te (re)întorci la natura. Mărturisesc faptul că am în familie un caz care a pus în dificultate mulți medici, nu doar din România, iar Băile Olănești i-au redat o copilărie normală unei nepoțele.
Așa că astăzi vă voi povesti câte ceva despre acest loc miraculos.
Ce poate fi mai frumos decât o stațiune balneară? O stațiune balneară care să-ți taie răsuflarea și cu peisajele din jur.
Stațiunea Băile Olănești o veți găsi pe Valea Oltului, cu crestele Carpaților în jur.
Dacă ar fi să facem un top al stațiunilor balneoclimatice din țară, Băile Olănești ocupă locul fruntaș, mai ales pentru că aici se împletesc frumos doi factori naturali importanți, respectiv apele minerale și factorii climatici și topoclimatici.
Scurt istoric magic
Pe lângă faptul că prima atestare documentară a acestei localități datează încă de la 1527, aflăm și faptul că apele minerale se menționează pe la 1760, ca fiind ape magice, cu puteri tămăduitoare.
Mulți doctori și chimiști au făcut de-a lungul timpului diferite analize ale acestor ape și toți au tras concluzia că sunt de natură extraordinară.
Aprecierile pentru aceste ape nu au fost făcute doar în cadrul granițelor țătii ci și în afară, astfel încât în anul 1873 apele magice de la Olănești primesc Medalia de Aur la Expoziția de la Viena.
Izvoarele minerale și tratamentele
În secolul XX, izvoarele existente la Olănești au fost grupate în mai multe categorii, în funcție de compoziția chimică pe care o au și, totodată, în funcție de acțiunea pe care o au asupra organismului. Atunci, categoriile au cuprins 31 de izvoare, după cum urmează:
- 14 izvoare iodurate;
- 6 izvoare sulfurate și clorurat sodice;
- 4 izvoare cu ape diuretice;
- 1 izvor bicarbonat, cu emanații de gaze;
- 2 izvoare purgative;
- 2 izvoare feruginoase;
- 2 izvoare cu compoziție mixtă.
Ulterior, după alte analize fizice și chimice, s-a mai făcut o clasificare a izvoarelor, în funcție de concentrația lor minerală și anume:
- Izvoare cu ape hipotone;
- Izvoare cu ape izotone;
- Izvoare cu ape foarte ușor hipotone.
Pe baza obiectivelor terapeuticii moderne fruncționează și tratamentele balneare de la Băile Olănești. Aici vorbim despre tratamente profilactice, curative și, bineînțeles, de recuperare.
Dacă ar fi să facem o clasificare a tratamentelor care se pot face la Olănești, le-am putea clasifica în două mari categorii:
- Tratamentele auxiliare, care includ hidroterapia, fototerapia, aeroterapia etc;
- Tratamentele cu ape minerale, numite crenoterapie.
În cadrul stațiunii Băile Olănești, doritorii pot opta atât pentru o cură internă cât și pentru o cură externă de tratamente, însă pentru unele există câteva condiții.
De exemplu, apele hipotone și izotone folosite pentru cura internă își pierd acțiunile și stabilitatea în contact cu aerul și își modifică aspectul. Unele ape trebuie să fie încălzite până la o anumită temperatură înainte de administrare, un motiv pentru care apele nu se comercializează. La o astfel de cură se administrează 6 prize de apă pe zi, de preferat direct de la o sursă, însă în unele hoteluri există baruri de ape minerale, care se aprovizionează, la ore fixe, de 6 ori pe zi.
Cura externă are și ea multe facilități care se întâlnesc în stațiune, ca de exemplu:
- Secție de tratament cu instalații de aerosoli;
- Băi cu bule și duș subacvatic, băi galvanice, băi minerale, băi de plante;
- Secție de hidroterapie cu personal sanitar cu drept de practică, unde se fac băi cu bule de aer, împachetări cu parafină, masaj uscat, duș-masaj etc;
- Magnetodiaflux, ultraviolete, unde scurte, laser;
- Injecții cu apă minerală, curent diadinamic, ionizări, solux, interdin.
Sunt multe izvoare potrivite pentru persoane care au mai multe afecțiuni, de la boli ale diferitelor organe până la alergii.
La hotelul Olănești, nepoțica mea făcea inhalații cu apă din izvor, injecții cu aceeași apă și, apa din alte izvoare, o lua de sete, ca și apă tămăduitoare.
Bineînțeles că pe lângă tratamentele cu apele minerale, la Olănești se prepară zilnic 5 regimuri majore pentru persoanele care au afecțiuni tratabile aici, dar care necesită și regim alimentar. Dietoterapia cuprinde 15 regimuri, clasificate astfel după profesorul Pevzner, numerotate de la 1 la 15. O parte dintre aceste meniuri dietetice pot fi servite atât în restaurantele hotelurilor, cât și în restaurantele pensiunilor din Olănești.
Vă spuneam faptul că pe lângă apa magică pe care o întâlniți aici, găsiți și peisaje care vă taie suflul. Ei bine, climatoterapia este întâlnită aici, atât pentru tratamentul curativ, cât și pentru cel profilactic și are o acțiune de calmare și de eliberare de stres și este, de asemenea, și un activ excitant, când vine vorba de mișcările sistematice făcute sub forma unei cure de teren – diferite excursii, ori sporturi alterate cu odihnă.
Cazare în Olănești
O bună parte din locurile de cazare oferă și tratamente cu ape din izvor, așa cum sunt, de exemplu, hotelurile Olănești și Parâng. În Băile Olănești găsiți oferte de cazare diversificate, pentru a satisface toate cerințele și gusturile dumneavoastră! Unele spații de cazare se pot închiria integral, dar indiferent de locul în care alegeți să stați, veți fi înconjurat de verdeață, de liniște și de o sănătate curată.
Turist în Olănești
Pe lângă oaza de liniște, de relaxare și de vindecare pe care o oferă stațiunea Băile Olănești, aceasta, dar și împrejurimile oferă și o complexitate de obiective turistice care merită văzute cel puțin o dată în viață.
Palatul Olănești, respectiv celebra Vilă a lui Ceaușescu, este un monument controversat deoarece acesta nu a apucat să se bucure de ea, vila fiind finalizată chiar în 1989. Acum este ținută departe de ochii publicului, fiind transformată în vilă oficială, de protocol.
Rezervația cu nuferi este o zonă tot de încărcare a bateriilor, în care te poți bucura de nuferii albi și galbeni. Ah, câte bucurii ne mai oferă natura!
Biserica lui Horea este o biserică finalizată în anul 1746. Este o construcție specific transilvăneană, cu bârne groase de lemn, cioplite și îmbinate la colțuri fără a se folosi cuiele. În prezent, biserica este consolidată și restaurată și, odată cu cea de-a doua sfințire, poartă hramurile Nașterii Maicii Domnului și a Sf. Mare Mucenic Pantelimon.
Castelul Turn din Băile Olănești, potrivit legendelor, a fost construit pentru Regele Mihai, construcția având două camere de oaspeți dar și un rezervor de apă. În prezent castelul este privatizat, însă turiștii pot servi aici masa, în mijlocul naturii, pentru a se relaxa.
Mănăstirea Frăsinei se aseamănă cu mănăstirile de pe Muntele Athos prin interzicerea intrării femeilor în mănăstire – în biserica de sus – și prin faptul că nu se mânăncă deloc carne. Există o piatră de legământ de aproape 200 de ani, pe care sunt gravate în alfabetul chirilic atât binecuvântări – pentru femeile care nu vor pune piciorul în mănăstire, cât și blesteme pentru cele care nu vor respecta legământul.
Stațiunea Băile Olănești nu este destinată doar bolnavilor, ci este pentru orice om care, prins în cotidian, caută un strop de relaxare, o liniște lăsată pe pământ cu binecuvântarea lui Dumnezeu, îngrădită de o natură desprinsă din povești.
Un articol complet și complex despre o zonă pe care ar trebui să nu o mai ocolim!
Una dintre cele mai frumoase statiuni balneo din Romania! Felicitari pentru articol!
Nu am reușit sa ajung pana acum, însă sper sa reușesc în primăvara asta. ♥️
Articolul tău este extraordinar, iar stațiunea este minunata. Sunt vâlceanca. Obișnuiam sa merg la Olănești zilnic… Pana au fost cumpărate izvoarele și ca să iei apa trebuie sa plătești (în principiu sa fii cazat pentru tratament).
Asa ca acum prefer sa merg prin împrejurimile Olăneștiului, pentru o priveliște incredibila…si apa extraordinara… GRATIS!