Trebuie să recunosc faptul că nu cred că orice facultate e grea. Na că am spus-o. N-o să dau exemple, căci n-aș vrea să-mi sară unii în cap, însă comparativ cu facultăți de genul Dreptului, Arhitecturii, Farmaciei, Medicinei și orice altă facultate unde se tocesc cotoarele cărților, unele sunt pur și simplu floare la ureche – chiar și la frecvență redusă.
Din 2016 până acum, la Medicină, am încercat diverse metode de a învăța, însă aproape toate s-au sfârșit prost. Ca să înveți eficient, mai ales la materii care nu-ți plac așa mult, trebuie să găsești câteva strategii care să se muleze pe memoria fiecăruia.
După viața de liceu e destul de greu să ștergi hardul de dictări și informații primite mură-n gură, iar la facultate ritmul e mai alert din orice punct de vedere.
Așa că pe mai departe, o să vă port printr-o mică excursie prin tipsurile pe care le-am furat și eu de la alții în ultima vreme și care m-au ajutat să învăț ok și, totodată, să am și rezultate satisfăcătoare.
Cititul – lectură sau învățat?
Nu pot să spun că citesc totul din timpul anului. Este totuși destul de multă informație, așa că prefer în timpul semestrului să mă axez pe cursurile date de profesori, ca mai apoi să aprofundez și să completez informațiile din cărți și poate chiar studii – asta, pentru cultura mea generală.
Prima oară prefer să trec prin toată materia de parcă aș citi o carte. Nu subliniez nimic, nu fac niciun fel de notițe pe margine sau pe alte foi, pur și simplu lecturez. Cum s-ar zice, să am puțin habar despre ce se petrece acolo. 😀
Subliniat. Încercuit. Hașurat. Mâzgâlit
Dețin o grămadă de culori, markere, pixuri colorate, carioci, pixuri cu sclipici și mai știți voi cu ce ne putem face de cap pe niște cărți. Au fost unele materii la care aveam fiecare rând subliniat cu câte o culoare, cuvintele cheie erau încercuite cu alte culori și tot așa.
Știu că unii oameni nu se pot concentra dacă au vizualul încărcat mult, însă pentru mine e o adevărată binecuvântare. Reușesc mereu să găsesc rapid informațiile și să mă organizez cumva.
Schițe și scheme
Deși preferam foile albe, acum optez pentru foile acelea gata perforate pentru dosar, însă dictando. Am și o grămaadă de caiete cumpărate, mi-am făcut stocul lunile trecute de la Jumbo, însă sinceră să fiu, mă uit la ele cu drag și nu vreau să le consum.
Skillurile mele pentru scheme le am totuși din liceu, de la fosta mea dirigă și în același timp profa mea de istorie. Ea scria super schematic pe tablă, datele esențiale și ceva în plus, cât să înțelegi și de-a lungul timpului am abordat această tehnică și eu.
Iar alteori îmi schițez câteva desene cu multe săgeți, care să mă ajute să aprofundez materia.
Cartonata – mâine-i gata
O mică abatere de la colorata mâine-i gata o reprezintă foile și cartonașele colorate pe care le am. Pe ele fac bilețele mici, sintetizez informațiile strict esențiale și-mi fac diverse flashcarduri pe care să le am mereu cu mine, să le pot urmări oricând.
Pe astfel de flashcarduri am învățat antibioticele, toate clasele și subclasele lor, cam toată anatomia – da, știu toate oasele, toți mușchii, toate organele și segmentele corpului :D. Nici eu nu știu cum au încăput în mintea mea.
Panoul de plută
Trebuie să recunosc faptul că inițial îmi doream un panou de plută doar pentru că arăta bine în diverse wood design de pe Pinterest. Însă cu timpul a devenit din ce în ce mai practic, am început să pun pe el informații importante și niciodată nu dau jos datele examenelor și orarul până când nu se termină sesiunea/semestrul.
Aici îmi mai pun o parte din cartonașe, cele pe care trebuie să le văd mai bine. Îl pot muta oriunde în funcție de starea pe care o am – căci găsesc diverse puncte energetice prin casă și acolo îmi fac locul de învățat și lectură timp de câteva zile – așa că sunt de părere că acest panou este o binecuvântare la casa omului. Mai ales dacă omul este student sau pur și simplu organizat.
Whiteboard – plăcerea de a desena cu markere colorate
Uneori mă ajută să vorbesc singură, ca și cum aș fi ascultată. Sau ma bine zis, ca și cum aș preda studenților. În același timp, notez pe whiteboard lucrurile de o importanță majoră, desenez și așa îmi exersez și vorbitul în public, dar și mâna pentru desen și scris frumos în continuare.
Adesea mă gândesc la faptul că aș putea să urmez și o carieră universitară, să mă înscriu la doctorat, să-mi dau examenele și să devin asistent universitar.
Toate aceste tipsuri acumulate le-aș putea împărți și perfecționa alături de alți studenți. Până la urmă, scopul meu e să rămân cât mai umană posibil pe parcursul întregii mele cariere.
Toate aceste artificii nu le știam și nu le făceam când am ajuns la facultate. Le-am dobândit în timp, după ce alte câteva metode de a învăța…nu m-au învățat.
Sper să vă ajute și pe voi, dacă nu să învățați, măcar să vă mai organizați un pic!
Până data viitoare, aveți grijă de voi și de toți cei dragi!
Ce bun e articolul acesta, Denisa! E super util pentru studenti.
Si eu sunt o persoana vizuala care a invatat si inca lucreaza cu mind maps, subliniaza si scrie cu pixuri colorate. Eu am terminat Biologie si era musai sa fii organizat, altfel te dobora volumul de informatie. Din pacate in liceu nu a stiut nimeni sa ma invete aceste trucuri, asa ca viata m-a antrenat sa gasesc variante. Mult succes in sesiune!
Și credeam că eu sunt organizată 😅 În câțiva ani mă întreci 😁 Și eu aveam modul meu de a schematiza, învățat de la profa de istorie din generală – m-am ținut de el până ce am terminat masterul și chiar și acum îl mai folosesc când iau unele notițe.
Am și eu momentele mele. Trebuie să recunosc că nu tot timpul folosesc metodele astea, ori nu le folosesc în paralel. Sunt și momente în care pur și simplu lepresc, dar e un volum mare de informații și trebuie să îl filtrez cumva
Eu am facut Facultatea de Drept si masterul la Politehnica, asa ca te inteleg 😁
Pfuuuu, ce de activitate! Si eu imi doresc un master la Drept
Foarte bune sfaturile tale. Pacat ca pe o parte nu le-am stiut cat eram in facultate. Dar oricum ma gandesc serios sa incep din nou facultatea.
Și eu subliez atunci când vreau să rețin ceva. Eu învăt mai bine vizual, așa că imi fac des scheme logice.
Un articol foarte util mai ales pentru studenți, dar până la urmă pentru toată lumea.
Când eram la școală/facultate, învățam foarte ușor subliniind și scriind, asta pentru că am o memorie vizuală. Depinde foarte mult de tipul de memorie al fiecăruia cum învață mai ușor. Sunt oameni care învață mai bine mișcându-se dintr-o cameră în alta, repetând cu voce tare, ascultând muzică…iar eu n-aș putea niciodată să învăț așa, în cazul meu trebuie să fie liniște 🙂
Un articol foarte util mai ales pentru persoanele care au de învățat mult.
Mersi de sfaturi, voi avea nevoie la urmatorul examen. 😊 Imi plac culorile sa le folosesc.
Pfuuu, mi-ai amintit de vremurile studenției, a învățatului.
Să știi că mi-a rămas chestia cu subliniatul și notițe de tot felul în subsol, pe margini…
Bune sfaturile tale, chiar dacă anii studenției au trecut. Viața e o școală!
Ultima scoala am terminat-o acum doi ani, asa ca am tot exersat invatatul eficient, dar nu agreez sa colorez, ma deruteaza. Am ramas la subliniatul cu o singura culoare.
Si mie imi place sa folosesc schite si markere sau linere colorate!!
Pentru mine highlighterele sunt un must, dar mă ajută mult și mind-map-urile
Niciodată nu am folosit markere atunci când învățam. Nu știu de ce nu m-a atras ideea, deși mereu s-a practicat.
White board nu am folosit, dar de pe caietele mele de studenta nu se putea invata, daca mai voia cineva care nu prea a fost la curs sa invete. Subliniam cu culori diferite, faceam comentarii pe margine, apoi pe foi faceam la fiecare bilet de examen – pe vremea mea ni se dadea continutul biletelor dinainte, doar ca nu stiai pe care aveai sa-l tragi – un mini-rezumat cu cuvintele cheie ale subiectelor respective.
Ai punctat perfect. Si ma ghidez dupa aceste aspecte si ma ajuta mult