Trebuie să recunosc faptul că am avut multe bătăi de cap atunci când am renovat apartamentul. A trebuit să iau multe decizii singură, bine, am avut cu cine să mă sfătuiesc, însă fiind vorba de casa mea, la final am ales doar eu.
Pentru că apartamentul avea câteva finisaje deja făcute, am decis inițial că voi păstra același parchet de lemn în casă, așa cum păstram și gresia și faianța (dar am ajuns să le schimb și pe acelea).
Ulterior am decis să schimb toată instalația electrică din pereți și gândul meu de a nu schimba parchetul s-a dus pe apa sâmbetei. La spartul pereților parchetul nu a fost protejat corespunzător, astfel încât s-a umplut de zgârieturi și, pe alocuri, s-a decojit.
Mi-am zis în regulă. Timp de gândire mai aveam berechet, mobila venea în aproximativ 2-3 luni de zile, așa că am început documentarea, astfel încât să pot lua decizia cea mai bună.
Poate vă întrebați pentru ce naiba am avut nevoie de documentare când e vorba doar despre niște bucăți de parchet. Pentru că există pe piață mai multe tipuri de parchet, fie el parchet dublu stratificat sau parchet pentru încălzirea în pardoseală, trebuie să găsești nu numai modelul potrivit pentru tine din punct de vedere estetic, ci și potrivit nevoilor casei tale.
Pe lângă asta, dacă ești la fel ca mine, ai un pic de furcă și cu aspectul, pentru că, după calitate, acesta este cel mai greu de atins. Când am hotărât că voi schimba totuși parchetul am atins câteva puncte importante cum ar fi:
Raportul preț-calitate. Aici aveam de ales dacă merg pe parchetul vechi, zgâriat, dar recondiționat sau dacă aleg ceva nou. Să fiu sinceră, la un calcul micuț, am descoperit că econimiseam aproape 500 de lei dacă aleg ceva nou decât dacă recondiționez. Așa că am optat pentru schimbarea parchetului în cele două camere, respectiv living și dormitor.
Ce e dedesubt?! Acest aspect este unul foarte important și l-am învățat și în urma cursului de design interior, dar și prin prisma experienței proprii sau a celor din jur. Mai ales în blocurile vechi când scoatem parchetul putem avea fie o izolație foarte veche dedesubt fie…surpriză-surpriză…rumeguș!
Punem sau nu parchet nou deasupra parchetului vechi? Acest lucru se leagă și de ce este dedesubt, așa că nu, eu nu recomand suprapunerea parchetelor. Contrar așteptărilor, n-o să „țină căldura” mai bine. Mai rău, parchetul vechi poate suferi modificări și nu cred că își dorește cineva parchet cu gogoluțe umflate.
Cel mai bine e să depui un efort, mai ales dacă alegi Alma Parchet și să ai parte și de transport și de montaj profesionist. Despre transport trebuie să știi faptul că este inclus în costul total al lucrării dacă proiectul este în București sau Ilfov și depășește 50 mp, iar dacă ești din altă localitate din țară suprafața de lucru trebuie să fie mai mare de 100 mp dacă vrei să beneficiezi de acest aspect.
Așa că eu am ales un parchet nou, pus în urma eliminării parchetului vechi. Deși Alma Parchet recomandă montarea parchetului prin lipire cu un adeziv special, fără a mai fi nevoie totuși de o izolație pe dedesubt, eu am optat totuși pentru această izolație fiind vorba despre un bloc vechi de la care nu știam la ce să mă aștept să găsesc până la șapă.
Parchetul folosit special pentru încălzirea în pardoseală nu necesită izolație. Eu am ales un parchet din lemn masiv exotic pentru că, așa cum vă spuneam, m-am hotărât târziu să-l schimb.
Consultând site-ul Alma Parchet am hotărât că acesta este cel mai potrivit pentru mine și că vine perfect în completarea elementelor pe care deja le-am deifinitav: uși, gresia pe holuri, decorativa de pe pereți. Plinta am ales-o într-o nuanță puțin mai închisă, ca să creez un contrast frumos și acolo, pentru că nu mi-ar fi plăcut să pară că parchetul meu începe pe un perete, continuă pe pardoseală și sfârșește glorios pe celălalt perete.
Până și un parchet poate aduce o schimbare radicală a aspectului din casă. Ce e mai frumos decât să ajungi acasă și să zâmbești din ușă la gândul că ai luat cele mai bune decizii? Să ai alături o echipă devotată care să îți vină în ajutor cu produse de calitate.
Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 9 din cadrul competiției Spring SuperBlog!
Parchetul mi se pare o necesitate absolută, iar articolul tău e foarte util 👏