Peste tot în lume e minunat de sărbători, însă cred cu tărie că de Paște cel mai frumos e la noi. Nu neapărat pentru că totul e plin de tristețe, din cauza pânzei ce se lasă peste oameni în Postul Mare, ci pentru că românii știu altfel să se bucure de o sărbătoare.
Știți și voi, de Paște și de Crăciun se dă parcă o bătălie, care masă să fie mai bogată, nu doar în aceeași casă, ci în toată familia. Întotdeauna există această competiție de masa noastră trebuie să fie mai bogată ca a mătușii, dar nu față de cea de anul ăsta, ci față de ultimele mese de Paște pe care le-a avut în ultimii 5 ani și tot așa, până după sărbători, când spunem din nou, în zadar, că de la anul nu mai facem atâta mâncare.
Paștele înseamnă gătit cu mama, înseamnă vopsit ouă roșii în stilul clasic, înseamnă multă mâncare pe care eu nu o mănânc. 😀 Paștele, anul acesta, înseamnă vizita unui om pe care îl ador până în măduva oaselor, pe care îl urmăresc cu drag și pe care o să îl îndrăgiți și voi, indiferent de echipa cu care țineți.
Însă înainte de a vă dezvălui cine va gusta din bucatele noastre, trebuie să vă plimb prin rețeta pentru masa de Paște pe care am pregătit-o cap coadă eu, cu mânuțele astea ale mele: cozonacii. Poate vă întrebați ce e așa special la rețeta mea, pentru că toată lumea pune cozonaci de Paște pe masă, însă nu ține totul doar de cum îi prepari, ci și de ce aparatură dispui. Eu folosesc electrocasnice Franke și nu numai că-și fac treaba, dar pare că am un mic Gordon Ramsay care sare mereu în ajutorul meu. Cuptorul Smart ales de mine este un ajutor de nădejde pentru că pe lângă aspectul minunat și elegant pe care îl are, vine și cu o tehnologie inovatoare, câteva funcții care să te lase să te ocupi și de alte bucate atunci când preparatul tău este în cuptor.
Rețeta mea de cozonac este una simplă, se face cu maia, trebuie să ai doar răbdare și forță să trântești aluatul cum trebuie. Apoi lași cuptorul Smart să-și facă magia, selectând programul de coacere a pâinii și patiserie care vine ca o binecuvântare.
Ce face atât de special cozonacul meu? Faptul că atât rahatul cât și nuca pentru umplutură sunt aduse din Turcia. Putem practic să spunem că e un preparat cu iz de Bosfor, însă e făcut cu toată dragostea în inima Moldovei. Pentru umplutură puteți folosi ce vreți voi, doar să nu depășiți 250-300g. Nu de alta, dar o să vă dea umplutura pe lângă. Bogat, bogat, dar să rămână totuși umplutura într-un singur loc.
Pentru aluat aveți nevoie de:
- lapte cald (500 ml)
- zahăr (200 g)
- unt (150g)
- drojdie uscată (20g)
- 5 gălbenușuri
- făină (1kg)
- vanilie (eu folosesc un sfert de pliculeț, ar fi indicat să aveți păstaie)
- un praf de sare
Drojdia împreună cu puțină făină și cu lapte cald se amestecă într-un bol ceva mai micuț și se lasă la dospit cam 15-20 de minute, ori până considerați că a crescut destul încât să o amestecați cu restul conținutului. Restul laptelui îl voi amesteca cu zahărul, învârtind bine până simt că tot zahărul s-a topit. Apoi, pregătiți de puțin sport, amestecați într-un bol mare făina, maiaua omogenizată frumos, cele 5 gălbenușuri și apoi începem frământatul, adăugând treptat laptele călduț deja amestecat cu zahărul, praful de sare și vanilia.
Dacă aveți și un mixer care să vă facă treaba înseamnă că sunteți cu toată bucătăria din dotare Smart. Mie mi se pare că totul are un gust mai autentic când e făcut cu puțină forță, cu multă trudă și un strop de iubire, mai ales atunci când ai un invitat special care să-ți deguste bucatele.
Când aluatul este omogen și ușor moale, este numai bun de întins pe blat și amestecat cu umplutura. Eu împart în 3 porții egale aluatul, pentru că vreau să fac 2 cozonaci, unul împretit cu rahat, unul doar cu nucă, simplu. Înăuntru puneți umplutura cum doriți voi, mai multă sau mai puțină, apoi ungeți o tavă de cozonac cu unt, îl așezați frumos la nani și-l lăsați acolo să mai crească puțin, înainte să lăsați cuptorul să-și facă treaba.
Acum că sunt gata cozonacii, îi pot așeza pe masă, alături de ouăle roșii ținute de iepurași colorați, alături de mielul ținut la baiț, sarmalele clasice și ciorba făcută cu borș de casă, acră. De drob nici nu mai spun, că deja îmi plouă în gură.
Acum poate vă întrebați de unde atâtea pregătiri și pentru cine. Ei bine, după cum știți sunt fană mare Formula 1, așa că am prins unica ocazie din viață să-l am la masă pe Toto Wolff, director de echipă și CEO pentru Mercedes AMG Petronas Motorsport. Toto este un austriac veritabil de 49 de ani, slăbuț, de asta mă gândesc să-i pun atâtea bunătăți pe masă, să nu leșine data viitoare când va lua cu Mercedes titlul cu numărul 8 și va trebui să ia în brațe iar pilotul câștigător, pe Lewis Hamilton.
Pentru restul lumii care nu se uită la Formula 1, Totot Wolff este doar un investitor, un om elegant și carismatic, care niciodată nu a spus vreun cuvânt rău despre oamenii din jurul său. Este mereu atent atât în viața profesională cât și în cea de familie, fiind căsătorit cu un pilot (ori poate avem voie să-i spunem piloată? 😀 ) și având trei copii.
Toto este iepurașul meu de Paște. Însă adevăratul magician este Franke magazin online.
Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 16 din cadrul competiției Spring SuperBlog!
[…] All I want for Easter is… […]