Când vine vorba de blogging, cu siguranță nu ești pe deplin pregătit pentru ceea ce urmează să vină ori să nu vină peste tine. Deși sunt de părere că acum, cu YouTube-ul și cu TikTok-ul, două platforme vizuale care câștigă teren, bloggingul a cam căzut în ochii publicului, nu pot lăsa pasiunea pentru scris deoparte. În decembrie sunt 10 ani în capăt de când scriu, așa că pot alcătui o listă despre lucrurile pe care aș fi vrut să le știu la început despre blogging.
Succesul nu apare peste noapte
Nici nu știu dacă în blogging se poate numi succes cu adevărat, pentru că poți rămâne anonim și oamenii n-o să te arate cu degetul niciodată pe stradă spunându-ți: uite aia scrie pe blogul x. Trebuie să recunosc faptul că am fost dezamăgită atunci când am văzut doar 2-3 vizualizări pe zi, ori chiar deloc, în trecut, mai ales că mă hotărâsem după alții, cu succes, că vreau să scriu și eu. Ce făceam greșit?!
Odată cu trecerea timpului, mi-am dat seama că nu asta contează pentru mine cu adevărat. Și acum am zile sub 100 de vizualizări, ori zile cu câteva sute, însă nu pot decât să mă bucur că în spatele ecranelor sunt niște oameni care rezonează cu ceea ce scriu. Iar ăsta este, de departe, cel mai mare succes de care pot să am parte.
SEO. sio. seio. s-e-o. Știți voi, cu optimizarea.
Pe partea de SEO încă am lipsuri și nu mi-e rușine să recunosc asta. Indiferent dacă vrei să faci bani din blogging, ori pur și simplu, ca mine, dorești să îți duci pasiunea la un alt nivel, trebuie să ai totuși o bază în optimizarea conținutului de pe blog. Nu e ceva care să mă încânte, însă e de luat în calcul, mai ales că acum sunt foarte multe plug-in-uri care îți sar în ajutor.
Frecvența publicării și conținutul
Pot spune că asta se leagă puțin și de partea de succes. N-o să vină niciodată una după cealaltă, mai ales dacă scrii de Paște și de Crăciun. Am încercat pe cât posibil să îmi fac un stil al meu unic, care să fie dictat mai mult de suflet, nu numai de SEO, pentru că multe dintre subiectele de pe blog sunt regăsite și în alte bloguri. E destul de greu oriunde să vii cu conținut nou și mișto, însă aici cred că poți prinde avânt dacă reușești să-ți faci un program regulat de publicare, care să aibă o diversificare de conținut care să-ți țină cititorii aproape.
Nu e de ajuns să ai un conținut țiplă, dacă îl ții în draft cu lunile. Aici, recunosc, la începuturi aveam și mai mult timp liber, însă nu prea selectam conținutul postat. Acum prefer să mă axez strict pe calitate, nu pe cantitate, iar în principiu, pe perioada SuperBlogului, prefer să nu public și altceva, ca să mă pot dedica încontinuu competiției.
Spamurile
Credeam că blogul e o bulă de energie spre care doar eu am cheie și n-o să mă deranjeze vreodată comentarii date de roboței legate de infertilitate sau altele de genul. Recunosc că uneori îmi face plăcere să le citesc, mă amuză foarte tare ce mai poate debita translateul în primul rând, însă nu pot lăsa așa ceva la mine pe blog, cum de altfel mă gândesc de două-trei ori înainte dacă vreau să las și comentariile răutăcioase. Uneori sunt constructive. Alteori oamenii nu citesc nici măcar printre rânduri, prind ei din zbor două idei și o fac pe a treia. Și chiar credeam că blogosfera e lipsită de astfel de oameni.
Domeniul
Aici am fost cam întârziată. Am crezut mereu că sunt la adăpost pe Blogspot, până mi-am dat seama că pierd tot dacă într-o zi oamenii se gândesc să închidă această platformă free, să o vândă sau altele de genul. Se ștergeau ei la nas cu drepturile mele de autor pentru articolele de pe blog.
Am întârziat muuult prea mult cu mutarea pe domeniu. În mai se face abia un an de când am ales să mă mut, să dau un ban, dar să stau în față, cum ar zice vorba. Însă deși acum o văd ca pe cea mai benefică decizie pe care am luat-o, bine, făcând excepție relațiile toxice din care am ieșit :D, mi-am dat seama că domeniul nu poate aduce decât beneficii, indiferent dacă alegi sau nu să îți monetizezi blogul.
Cred că acestea sunt elementele esențiale pe care aș fi vrut să le cunosc, măcar în linii mari, atunci când vine vorba de blogging. Nu stă nimeni să-ți deschidă un portal și să te pună să iei o foaie de hârtie și să scrii după dictare despre ce lucruri să te documentezi. Fiecare e pe cont propriu și, doar uneori, dacă dai de oamenii potriviți care au pornit tot de la 0 ca tine, reușești să furi ceva experiență. Sper să-i ajute măcar puțin pe cei care vor să intre în această lume a scrisului, din dorința de a păstra veșnic ceva frumos întipărit.
Aveți grijă de voi și de toți cei dragi!
Foarte util și pertinent 😁 Mai ales partea cu succesul, mulți cred că e de ajuns să scrie ceva și vor fi plătiți…
Asa e. Eu nici dupa atata timp nu am reusit sa obtin colaborarile pe care le voiam…