În medicină nimic nu stă într-un singur loc și vă pot spune asta din ceea ce am observat până acum. Nu o să spun că de la zi la zi se schimbă lucrurile, pentru că nici nu trăim într-o țară în care medicina să evolueze la o asemenea rapiditate, însă de la an la an lucrurile se schimbă chiar și pentru noi.
Ceea ce rămâne totuși neclătinată este baza. În acest articol și chiar și în unele ce vor urma vă voi purta pe scurt printr-o parte de bibliotecă pe care orice student la medicină ar trebui să o aibă. Firește, unele dintre aceste cărți sunt de interes și pentru cei care nu au nicio legătură cu domeniul, dar vor să dețină câteva informații concrete care să nu fie luate totuși de pe Wikipedia.
Mini-cartea lui Bruce Shade am achiziționat-o înainte cu vreo 2 ani de 2016, anul debutului meu la Universitatea de Farmacie. A fost o cărticică pe care am achiziționat-o din librăria Alexandria, atunci cred că am dat vreo 40 de lei pe ea, un preț destul de mare ați spune, pentru ceva ce încape într-un buzunar. Ekg Pocket, varianta veche pe care o am eu, deține 11 capitole scrise de-a lungul a 154 de pagini. Cărticica este acum într-o variantă nouă, apărută tot la editura All și, în funcție de site-ul de pe care vreți să o achiziționați, prețul variază între 40 și 60 de lei.
Ekg Pocket – o bază doar pentru domeniul medical?!
Pentru că eu îmi țin mereu cărțile cu și despre medicină la vedere, oricine vine în vizită le poate răsfoi. Adesea am primit o întrebare legate de aceste cărți care au ca subiect de interes medicina și anume dacă un om care nu are legătură cu domeniul le poate ține în casă. Firește, însă nu e nevoie ca un simplu om fără un bagaj medical mai încărcat să aibă în casă tratate medicale sau ghiduri de tratamente.
Însă această carte este benefică pentru că de-a lungul capitolelor care sunt și încărcate de imagini sugestive sunt explicații oferite în detaliu, însă pe înțelesul oricui. Să fim serioși. Cu toții ne-am confruntat cel puțin o dată în viață cu o serie de analize mai amănunțite care să necesite și o electrocardiogramă. În majoritatea cazurilor un medic specialist ne interpretează rezultatele și noi ajungem acasă apoi și ne uităm mai ceva ca mâța-n calendar la toate acele linii care nu au parcă nicio noimă.
Cu siguranță un astfel de ghid de buzunar nu o să vă facă să fiți ași în citirea EKG-urilor. Însă pe mine, în calitate de studentă la medicină, m-a ajutat să înțeleg fiecare undă în parte, fiecare interval și fiecare segment, astfel încât, atunci când pun informațiile cap la cap să reușesc să fac diferența pe ekg între afecțiuni.
Ce cuprinde EKG Pocket
Primele două capitole din această carte cuprind informații generale legate de electrocardiogramă și de elementele unui traseu înregistrat. Următoarele patru capitole desemnează traseele ekg pentru aritmiile sinusale, atriale, nodale și ventriculare.
Un capitol întreg este dedicat afecțiunilor de bloc atrio-ventricular, unul este dedicat ischemiei și infarctului miocardic, aceste două afecțiuni aflându-se și printre primele afecțiuni responsabile de decesul persoanelor care suferă de boli cardiovasculare. Pe scurt într-un capitol sunt prezentate alte afecțiuni cardiace, mai puțin întâlnite și un alt capitol important este cel în care axa electrică este prezentată.
Din proprie experiență pot spune că oamenii se tem să meargă la doctor mai ales din pricina faptului că le vor pune un diagnostic și apoi îi vor ruga să renunțe la anumite obiceiuri. Sunt din păcate și medici care au senzația că orice pacient care le intră în cabinet are pregătire medicală, de aceea un astfel de ghid rapid ar fi de folos, pentru a putea înțelege și de acasă diferitele situații medicale cu care ne putem întâlni de-a lungul vieții.
Ekg Pocket este o carte pe care eu o recomand tuturor oamenilor care vor să înțeleagă în linii mari ce se întâmplă cu inima lor atunci când aceasta este scrisă pe hârtie.
ar fi bine sa o avem in casa, sigur cuprinde informatii utile.
Desi nu sunt de specialitate, am in casa doua dictionare medicale si cateva carti despre diverse boli. Mi se pare absolut normal sa te poti informa profilactic sau nu despre diverse interventii, proceduri, medicamente si boli.
Îmi place că ocupă puțin loc, însă conține informații valoroase!
Imi place să citesc chestii de genul si sa aflu lucruri noi despre tot. Carticica asta este utila pentru oricine.
Deși sunt designer grafic, medicina nu imi e indiferenta si ma documentez cât pot de mult pe aceasta tema. Mi-as dori sa am cartea în biblioteca.
Chiar cautam o astfel de carte, sa o am in casa, dar nu stiam ce sa aleg 😀 Multumesc pentru recomandare!
Chiar pare o carte utila de avut in buzunar, mai ales medicii.
Pare o carte interesantă. Nu știam de ea.
Cat de utila pare carticica asta. Cu siguranta avem multe de invatat din ea.
Fiind la medicina stiu cat sunt de importante astfel de carticele. Am si eu o multime!
Vai, pare foarte utila cartea pentru cei aflati la medicina si nu numai!!
As fi curioasa sa răsfoiesc o carte despre medicina.
Chiar pare o carte utila si importanta in biblioteca
Chiar daca nu lucrez in domeniul medical si eu obisnuiesc sa cumpăr cărți in domenii – pe limba mea.