Cărți

Pacientul, de Jasper DeWitt, un roman imprevizibil

Bună, tuturor! Pentru că mi-am promis faptul că voi citi mai mult în ultima vreme, pentru mine, nu neapărat pentru facultate, vin din nou cu o prezentare de carte. În ultima mea comandă de la Elefant, pusă în luna martie, am achiziționat cam 11 cărți și mi-am propus să le citesc pe toate până să le comand pe următoarele, așa voi ști sigur că nu voi pierde șirul lor.

Luminile din septembrie chiar m-a impresionat. A fost prima carte citită din colecția nou-venită în viața mea și m-a ținut cu sufletul la gură două zile până am dat-o gata. La fel s-a întâmplat și cu Pacientul, cartea pe care vreau să v-o prezint astăzi. Adunate, au fost 16 ore de lectură în 3 zile și cartea de 287 de pagini a fost gata. Mă entuziasmează faptul că ambele au fost cărți pe care le-am ales aleatoriu, fără să văd vreo recenzie pe undeva, fără să le răsfoiesc în librării, după cum mi-e obiceiul, așa că lecturile au fost mai mult decât plăcute până acum.

Pacientul, cartea publicată sub pseudonim de Jasper DeWitt, reprezintă de altfel și debutul autorului, în anul 2020. Între pagini cartea cuprinde o serie de povestiri care au fost scrise pe un forum dedicat cadrelor medicale, numit MDconfessions.com, care acum nu mai există, însă aceste istorisiri au fost păstrate și publicate acum într-o poveste uluitoare, care are și thriller și o parte psihologică și supranatural.

Personajul principal, doctorul Parker, este un psihiatru rezident aflat la început de drum, care se hotărăște să-și facă rezidențiatul la Azilul de stat din Connecticut, un loc misterios, care de altfel nu primește foarte multe fonduri. Ceea ce avea să afle mai târziu este faptul că în interiorul spitalului, printre pacienții cu diverse probleme psihice, se află un pacient învăluit de mister, Joseph M. Acesta este cel mai vechi pacient al spitalului, fiind internat de mai bine de 25 de ani. Nimeni nu-l vizitează, iar puținii oameni din spital cu care ia contact sunt infirmieri, asistenți și medici bine aleși, care nu petrec foarte mult timp cu el din cauza antecedentelor însemnate în dosarul său medical.

Joe, așa cum îl cunoaște tot spitalul pe Joseph, pacientul care are un salon izolat de restul pacienților, este inițial internat la vârsta de 5-6 ani pentru terori nocturne, însoțite de halucinațiile unui monstru cu brațe lungi și păroase, ca de păianjen, care iese în fiecare seară din perete și care vrea să îl sperie. Când una dintre asistentele care se ocupa de tratamentul lui Joe se sinucide, doctorul Parker vrea să facă tot ce-i stă în putință pentru a rezolva cazul lui Joe, băiatul devenit acum bărbat în toată firea, dar care a stat închis într-un salon de psihiatrie din copilărie. Fiind un caz special, doar o parte dintre notițele dosarului său stau în arhiva spitalului, restul informațiilor sunt ținute bine sub cheie în biroul directoarei.

Parker, într-un final, câștigă încrederea șefilor săi, astfel încât devine noul medic a lui Joe. Ulterior descoperă faptul că este urmărit constant de doi infirmieri bine făcuți, deoarece e medicul care a stat cel mai mult cu pacientul în toți acești ani și, spre surprinderea tuturor, singurul care a rămas atât întreg la minte, dar și în viață, pentru că Joe are un har aparte în a descoperi care sunt cele mai mari frici ale oamenilor și a profita de ele. Însă cu cât se afundă mai tare în cazul lui Joe, cu atât lucrurile iau o întorsătură neașteptată.

Vrând totuși să primească unele răspunsuri la niște întrebări nerostite, Parker pornește spre casa impunătoare a părinților lui Joe pentru a descoperi dacă aceștia îl abuzau sexual, dacă erau niște sociopați și, mai important, de ce în aproape 30 de ani de la internare nu l-au vizitat niciodată. Cere, de asemenea, să vadă camera veche a lui Joe, vrând să afle dacă era posibil totuși ca un monstru să se ascundă în peretele care dă spre exteriorul casei, așa cum i-a confirmat și mama lui Joe. Ceea ce urmează să se întâmple în acea cameră de copil peste care s-au așternut ani de praf, schimbă cu totul povestea.

Vă invit să citiți cartea care este apărută la editura Litera. Lectură plăcută să aveți!

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

13 comentarii

 1. Pare interesanta si pe gustul meu, am sa o caut si eu dupa ce termin ce am de citit

 2. Denisa spune:

  Am si eu cartea pe lista, abia astept sa o citesc, pare captivanta.

 3. Felicitări pentru recenzie. Pare o carte desprinsă din realitatea zilelor noastre imbinata cu elemente fantasy. Mi-a plăcut mult ce ai scris!

 4. Intrga pe care ai prezentat-o ma tenteaza si as vrea sa pot participa activ la descoperirea misterului din jurul acestui personaj.

 5. Ce m-a captivat recenzia ta, sper s-o găsesc la bibliotecă, mi-aș dori mult să o citesc!

 6. exact cartea asta am vazut-o si am comandat-o la libris ultima oara. abia astept sa o citesc!

 7. Pare a fi foarte interesantă această carte. Cred că o voi citi și eu pe viitor.

 8. Chiar imi doresc sa aflu povestea lui Joe si de ce familia a decis sa nu-l viziteze.
  O sa citesc cartea, mersi de recomandare!

 9. Majoritatea cartilor din colectia asta mi-a placut. Am pus-o si pe asta pe lista de dorinte.

 10. Wow, pare o carte surprinzatoare. Am tot auzit de ea, poate o voi lectura si eu!

  1. Simona Tucu spune:

   Pare foarte Interesanta, nu am citit-o, dar mi-ar plăcea cu siguranță.

 11. Este o carte pe care as citi-o cu siguranta, acum ca am citit recenzia ta!

 12. Am citit-o si eu si m-a impresionat placut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *