Cappadocia
Travel

Cappadocia – istoria de dincolo de baloane

Bună, tuturor! Cum șederea mea aici e pe sfârșite, o să vă povestesc cum a fost și în Cappadocia. Aici am avut a doua oprire a vacanței noastre. După ce am plecat din Kefken, dacă ați ratat informațiile despre drum vi le las aici, am pornit-o pe autostrăzi. Norocul cel mai mare a fost faptul că până la vreo 20 km de hotel am avut parte doar de autostradă. Din Kefken am pornit la ora 9 iar în jurul orei 16 ne-am cazat în Cappadocia la hotel.

Autostrăzile pe care am mers în partea asiatică a Turciei au fost 0-7, 0-4, 0-20 și 0-21. Sunt ușor de găsit, doar trebuie să aveți în vedere faptul că sunt autostrăzi noi și încă se lucrează pe unele porțiuni. Puteți căuta foarte ușor de acasă traseul, asta dacă nu aveți internet în Turcia pentru Waze sau Maps. De ce vă spun de traseu? Pentru că nici navigația mașinii și nici GPS-ul nu detectau autostrăzile noi.

Cazarea în Cappadocia

Majoritatea cazărilor din Cappadocia sunt în hoteluri săpate în stâncă. Mă gândesc că dacă vreți să ajungeți aici, nu doriți un hotel obișnuit ci ceva special. Asta am căutat și noi. Ne-am cazat la Cappadocia Cave Suites, un hotel de 4 stele aflat pe o străduță foarte îngustă. Rezervarea am făcut-o prin Booking undeva în luna martie. Pentru că suntem 5 oameni plecați am avut luate două camere, una dintre ele reprezentând un family room, cu trei paturi individuale. În prețul camerei intră și micul dejun, însă hotelul poate oferi atât prânz cât și cină.

Probabil știți că internetul e plin de fotografii cu baloanele cu aer cald făcute de pe o terasă cu multe perne. Ei bine, acea terasă se află în cadrul hotelului Cappadocia Cave Suites. Deci dacă vreți ședințe foto unice dimineața când baloanele sunt pe cer, vă recomand hotelul.

Cazarea noastră aici a fost de trei nopți, începând cu data de 23, luni. Personalul este foarte amabil, toți vorbesc engleza foarte bine. Hotelul deține și parcare proprie în față, de pe unele terase chiar se și văd mașinile. Și de asemenea, dacă nu procedați ca noi (revin imediat pe subiect) la intrarea în recepție sunteți întrebați ce faceți în Cappadocia. Dacă nu aveți nimic organizat, hotelul vă prezintă câteva opțiuni pentru seri turcești, zbor cu balonul sau tururi organizate.

De asemenea, holelul deține un spa în care au acces doar cei cazați aici. Iar nouă ni s-a făcut un discount de 20 de euro la fiecare pachet din broșură.

Bună, Turcia!

Pentru că în zonă sunt peste 300 de muzee și puncte turistice de vizitat noi am optat pentru două zile de excursie cu ghid. Când vii pe cont propriu este destul de greu să atingi obiectivele cele mai importante, așa că vă recomand să faceți același lucru. De asemenea, degeaba am eu itinerariul făcut de acasă, dacă socoteala din târg e alta și nu reușesc să mă documentez destul. Astfel încât noi am apelat la doamna Andreea, din cadrul agenției Bună, Turcia. Dumneaei a fost extraordinar de drăguță, ne-a făcut un program interesant, s-a modelat după venirea noastră și totul a ieșit perfect.

Am avut un ghid amabil, doar în engleză, eu am fost translatorul de serviciu, deoarece doamna Andreea așteaptă un bebe și nu a putut veni din Alanya pentru a ne fi alături. Însă îi mulțumim pentru tot, a fost la superlativ excursia, și îi dorim creștere ușoară. <3

Prin Bună Turcia am luat și zborul cu balonul. În prețul pachetului a intrat zborul și turul de două zile al zonei, unde am atins obiectivele cele mai importante și cunoscute. Vă voi lăsa mai jos programul. Ghidul nostru a fost domnul Alican, ghid licențiat pe toată Turcia, dar care ne-a stat alături acum prin praf, pe dealuri și prin ruine la orice pas. Jos pălăria atât pentru el cât și pentru șoferul nostru. Și acesta a stat totuși după noi două zile și fără el nu ne-am fi mișcat, practic, din loc. 😀

Ürgüp balloons

Chiar dacă zborul cu balonul a fost luat prin agenție, am avut parte de un zbor excelent. Dimineața la ora 5 un microbuz a venit după noi pentru a ne duce spre punctul de ridicare al balonului. Ürgüp balloons au avut două baloane în acea dimineață care s-au ridicat din același punct. Această companie este de 13 ani în Cappadocia. Și unul dintre piloții noștri a fost Tuncay.

A fost tare amabil să ne explice cât de importante sunt decolarea și aterizarea pentru siguranța oamenilor, 20 la număr, din balon. Nu de alta, dar cu acele 4 butelii de propan, dacă săream în aer, ajungeam înapoi în Piatra Neamț într-o secundă. Însă zborul a fost surprinzător de lin și de frumos. Noi ne-am aflat cred într-un balon care zboară la înălțime medie. Am ajuns la 900m deasupra solului, dar în jurul nostru erau baloane la înălțimi și mai mari. Am stat în aer cam o oră și 10 minute, deoarece vântul adia ușor sus.

Însă de ce vă spun separat de balon și nu doar de Bună Turcia? Ei bine, la finalul zborului am primit medalii, un pahar de șampanie – fără alcool, bineînțeles și pentru cine a vrut, 5 euro am plătit pe 3 fotografii. Una de grup cu toți din balon și două făcute strict cu grupulețul nostru, înainte de decolare. Tuncay ne-a oferit pentru 25 de euro un stick cu toate pozele și filmările lui la 360 de grade din balon. Și pe lângă asta a câștigat toată admirația și recomandarea noastră pe mai departe.

De mult timp ne-am dorit să ajungem în Cappadocia. Anul trecut pandemia ne-a făcut să ne amânăm rezervarea la hotel chiar înainte de plecarea spre Turcia. Însă anul acesta nimic nu ne-a mai stat în cale. Este un loc care chiar merită văzut, poate și o dată în viață.

Gânduri de plecare

Priveliștea din balon e uluitoare. Dacă prindeți vreme bună, puteți vedea și unul dintre vulcanii, acum inactivi, care au dus la crearea acestui loc. Însă atelierul de olărit, ori moștenirea familiei Çınar în materie de covoare merită cu adevărat vizitate. Și, de ce nu, să plecați de acolo și cu un suvenir micuț, așa cum am făcut eu.

Dacă vreți să vedeți mai multe fotografii din acest loc minunat, intrați pe pagina mea, Atitudine Slabă. Tot acolo, dacă doriți mai multe informații legate de prețuri, mă puteți contacta.

Până la următoarea destinație, aveți grijă de voi și de toți cei dragi!

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

9 comentarii

  1. „Pe cine iubeste Dumnezeu, il duce in toata lumea pentru a-i arata frumusetile lui” spune o vorba. Sunt sigura ca se aplica si la tine.🤗😘♥️

    1. Ce draguta esti, ca de obicei 😘😘😘 te imbratisez tare

      1. Ce experienta frumoasa! Imi doresc si eu sa zbor in Capadoccia, am deja experienta balonului si vreau poze pe terasa aia, cu decorul baloanelor!

  2. Geniaaaaaaaal! <3 Cat de tare imi doresc sa ajung si eu acolo!!

    1. Și eu mi-am dorit mult timp să ajung. Și s-a întâmplat, într-un final. Este tare tare frumos 🇹🇷

  3. Absolut magic, pare o poveste! Ma bucur ca ai avut asa o experienta frumoasa.

    1. Da, a fost minunat! Dar continua aventura 🤍

  4. Superb!!!

  5. […] Cappadocia deja v-am povestit aici. Este locul ideal pentru zborul cu balonul, fiind o locație celebră pentru așa ceva. Însă mai […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *