Merhaba! V-am tot spus până acum de trasee, de cazări și de parcursul meu în Turcia. Însă m-am gândit că ar fi de bun augur să vă mai spun câteva dedesubturi.
În primul rând, de reținut este ziua de 30 August. Pentru Turcia este mult mai importantă aceasă zi decât cea de 29 octombrie. Diferențele dintre aceste zile sunt următoarele: pe data de 29 octombrie se serbează ziua Republicii. Însă astăzi, pe 30 August, este serbată ziua Independenței. Și ea, în principiu, îi este dedicată lui Mustafa Kemal Ataturk, omul care a redat Turciei un nume.
Dacă veți veni în Turcia în această perioadă veți observa multitudinea de steaguri puse peste tot. Niciodată să nu încercați să luați în râs steagul lor, căci este sfânt pentru ei. De fiecare dată când îl au în apropiere sau îl strâng, îl lipesc apoi de frunte și îl pupă, în semn de respect.
Expresii frecvente din Turcia
Pentru turci este fascinant când noi venim și știm multe lucruri despre cultura, religia și civilizația lor. De aceea am încercat mereu să intru în decorul turcesc, măcar cu un salut sau cu câteva expresii de bază.
Cel mai frecvent salut folosit în general la nivel global în lumea musulmană este: As-Salāmu `Alaykum. Însă cel mai simplu este clasicul Merhaba, pe care îl poți folosi la orice oră. Dar dacă urmează să saluți o persoană mai bătrână, ar trebui, în semn de respect, să înveți și formele mai serioase de salut.
Dacă vă plimbați prin Istanbul și vreți neapărat să vă luați ceva dar nu vedeți niciun preț expus, e simplu. Întrebați ne kadar? care înseamnă cât costă. Puteți folosi și limba gimnastică sau chiar engleza, însă e posibil mulți vânzători să nu cunoască engleza. În schimb, dacă vă vede că sunteți străini și totuși întrebați în turcă, vă vor scrie ori vă vor arăta pe degete sau pe calculator prețul produsului.
Iar după ce vă luați cele cumpărate, ca un popor educat ce suntem, trebuie să știm expresiile Teşekkürler, care înseamnă mulțumesc și İyi günler care poate fi folosit ca la revedere sau o zi plăcută.
Atunci când călătoriți cu mașina veți observa mereu cel puțin un indicator într-un oraș cu scrisul Șehir Merkezi. Poate credeți c-o fi vreo moschee, ori ceva important. Acest indicator vă va arăta mereu încotro este centrul orașului – aceasta este traducerea.
Locuri specifice pentru lucruri specifice
Când vine vorba de Turcia ne gândim la un amalgam de cultură, tradiții și obiceiuri. De aceea trebuie să știm în care parte a țării trebuie să ne uităm după ele. În resorturile all inclusive în fiecare seară vor fi showuri. Și cel puțin la seara turcească veți găsi câteva elemente tradiționale.
Despre pictura cu hena n-o să vorbim, căci este peste tot în lumea arabă și pentru unii occidentali chiar și un moft. Însă Turcia ascunde o mulțime de lucruri frumoase care chiar merită văzute.
Spre exemplu dervișii rotitori. Chiar dacă găsiți demonstrații peste tot în țară, originea rugăciunii lor vine din Konya. Pe cei cu adevărat originali îi veți găsi acolo. Da, ați citit bine. Rotirile dervișilor nu reprezintă un dans, ci este ritualul lor de rugăciune. Ei trebuie să fie mereu îmbrăcați în alb, cu mâinile așezate simetric, una cu vârful degetelor în sus, spre cer, iar cealaltă spre pământ.
O altă bucată importantă din folclorul turcesc se află la Trabzor. O bună parte dintre orchestrații aduc cu horele noastre, însă pașii sunt unici, minuțioși și greu de reprodus. Cu adevărat trebuie să ai în sânge treaba asta.
Despre Cappadocia deja v-am povestit aici. Este locul ideal pentru zborul cu balonul, fiind o locație celebră pentru așa ceva. Însă mai noi, cu baloane ceva mai micuțe, puteți face un tur și la Pamukkale, pentru a vedea mai bine, de sus, piscina Cleopatrei și terasele de calcar.
Însă la Cappadocia mă voi întoarce într-un articol viitor pentru a vă povesti pe îndelete despre oamenii unici pe care i-am descoperit aici. Și, totodată, o să vă spun despre lucrurile unice pe care le (mai) găsiți aici, și unde trebuie neapărat să ajungeți. Cum s-ar spune, doar ca să mai luați o gură de aer proaspăt.
În Turcia se găsește un record mondial, care-și are originea chiar într-o făbricuță din Cappadocia. Este vorba despre cel mai mare covor de mătase țesut manual din lume. Însă pentru acest lucru o să vă mai țin puțin în suspans până în episodul următor.
Bijuterii, tutun sau superstiții?
Peste tot în Turcia veți găsi acel ochișor albastru care reprezintă ochiul răului. Însă un lucru pe care poate nu-l știți este faptul că, prin Coran, este interzisă credința în superstiții. Peste tot însă veți vedea acest simbol: la case, pe mașini, în toate suvenirurile sau prin copaci. Însă prin copaci ori pe ziduri, în anumite zone, cum este casa Fecioarei Maria din Ephes, veți găsi hârtii sau eșarfe agățate. Se spune că oamenii, atunci când au un necaz de orice fel, își pun dorința pe hârtie sau o rostesc în gând, agățând eșarfe sau hârtii în copaci. Iar atunci când va cădea pe pământ dorința lor, aceasta se va îndeplini.
Când vine vorba de tutun nu știu să vă ajut, dar vă pot confirma că expresia fumezi ca turcii chiar are semnificație aici. În schimb, dacă vreți să găsiți băutură și tutun, trebuie să urmăriți magazinele cu pancardă albastră. În general ele se deschid mai spre seară și sunt echivalentul liquid store-urilor de la noi.
Dar despre bijuterii pot să vă spun o groază, dar n-o să mă lungesc acum nici cu asta. Mai ales în Istanbul, la orice colț de stradă care pare că ar fi bulevard mai mărișor găsiți magazine cu aur. Vă puteți schimba aurul, puteți să vă turnați lingouri pe sume mici de bani sau doar să vă cumpărați ceva nou. Însă bijuteriile în Turcia nu se rezumă doar la căruțele de aur răsturnate peste această țară, ci și la unele elemente unice pe care doar Turcia le deține, din toată lumea. Dar, la fel, vă voi spune aceste mici secrete în următorul articol.
Până data viitoare, bucurați-vă de tot ce vă înconjoară!
30 Agustos Zafer Bayramimiz kutlu oslun!