părere
Blog

Ai dreptul la o părere dacă ești expert în domeniu!

În ultima vreme am tot găsit oameni care-și lasă aruncate părerile pe internet. E în firea omului să ne exprimăm opinia legată de un anumit lucru sau o situație. Însă, din păcate, mulți au depășit stadiul de părere și au devenit, peste noapte, mari experți.

M-am trezit în această dimineață și am început clasicul dat cu degetul pe ecran să văd ce s-a mai întâmplat peste noapte în online. Bineînțeles că m-am oprit ca fraiera la o postare ca să citesc comentariile. Cred că e o plăcere a oamenilor să caute drama în orice. Și totul a plecat…de la o părere. Apoi, ușor, în comentarii, au venit oameni care și-au exprimat, decent, punctul de vedere. Mi-a plăcut. Am dat cu like-ul. Apoi au venit alții și s-au urcat cu bocancii peste opinia omului, venind cu propria lor părere. Care, evident, era adusă direct de Duhul Sfânt, la expert. Însă la această situație o să revin imediat, căci vreau să dezvolt acum mai multe aspecte.

Blogul ăsta are aproape 10 ani. Nu sunt nici vreo vedetă, dar pe lângă experiențele personale, vreau și eu să vin să îmi spun public o părere. Dacă îți place, o aprobi. Dacă nu, sunt aici să-ți ascult propriul punct de vedere și să-l respect. Nu să-l mototolesc și să-l arunc la gunoi.

sursa foto: Pinterest

Așa că astăzi, de dimineață (pentru mine), las și eu aici, în nelimitatul internet, o părere, o frustrare ori cum vreți s-o numiți legată de anumiți oameni. Pentru că eu văd lucrurile altfel și vreau să văd dacă și voi.

Mamele influencerițe

Am să încep cu un subiect mai light. Pentru că am văzut pe instagram o mămică influenceriță stupefiată de comportamentul unei doamne la vaccinul copilului. Și alte mămici, evident, care au share-uit postarea. Ok, înțeleg, ăsta e jobul tău. Pachete PR, recomandări și toate cele și te felicit pentru asta. Și eu primesc rareori pachete PR și e îngrozitor de multă muncă în spate, și chiar cred că o părere directă de la un cumpărător contează, dar din start ți-e puțin la obraz să scrii de rău. Zic, având în vedere că primești produse gratis, care de obicei nu costă 10 lei oricum. Dar să revenim la ideea de bază legată de părere.

Mă bucur că o lași publică și împărtășești din experință. Și poate multe mame au nevoie de o asemenea părere. Însă am văzut multe postări care aproape instigă la ură. Și să fim sinceri și serioși acum, ești mamă de 6 luni, e primul copil și te crezi buricul universului. Sună rău, știu, dar știu mame eroine care nici după 7 copii, și toți născuți natural, nu s-au mai plâns de nimic. Și nici nu au făcut reclamă la clinicile unde au născut, la crema cu care dau copilul la fund când se irită de la scutec sau altele.

sursa foto: Pinterest

Eu o urmăresc de mult timp pe Fabuloasa Diana, soția lui Otravă. Model și influencer până la sânge. Skinny, fit, tot ce vrei. Și-mi place cum pune toate problemele și cum vorbește de experiențele ei. Și cum se bucură de kilogramele în plus lăsate de sarcină. Și cum cere sfaturi de la mame, de la doici și de la femei în general când nu se descurcă. Și mereu relatează frumos chiar și experiențele mai puțin plăcute. Pentru că asta de face un influencer bun. Nu atitudinea de păi bine mă, dar cu ce drept îmi spui tu mie cum să-mi cresc copilul. Cu dreptul că omul ăla probabil are mai multă experiență decât tine. Și nu-ți impune cum să-l crești, îți spune o părere sinceră.

Expertele de beauty

Eu personal le-aș da în judecată. Cunosc atât de multe adolescente care și-au distrus tenul doar pentru că urmăresc încolo și încoace pipițe cu 10k followerși care știu cu bidinitul feței. Și care-și iau și niște bănuți frumoși pe dat din gură și făcut reclamă.

Câte dintre aceste experte au scos pe gură o părere sinceră și pertinentă legată de produsele pe care le recomandau? Și eu primesc adesea produse de beauty care nu se potrivesc tenului meu. Le folosesc o dată ca să îmi pot face o idee despre ele, să nu vorbesc doar după eticheta lor. Dar niciodată n-o să folosesc un produs doar pentru că mi l-a dat cineva gratis.

Eu prefer să mă duc la dermatolog. Să-mi fac controlul de rutină și totodată să văd ce scot sau ce adaug în lista de produse care să-mi facă bine. Pentru că eu vin în spate cu un bagaj emoțional și cu unul plin de alergii. Nu mi-ar plăcea să dau din gură legat de eficacitatea unui produs, când el poate face rău unei persoane la fel ca mine. Așa că hai să o lăsăm mai moale cu ridicatul în slăvi atunci când vine vorba de produsele de beauty. Ori, înainte de toate, să învățăm oamenii care ne privesc să citească înainte de toate eticheta.

Da, urmăresc medici dermatologi, ori chirurgi plasticieni care recomandă diverse tratamente și pun pe masă toate informațiile. Și chiar și atunci am dubii, dar prefer să aleg un specialist, decât pe Găbitza_lifestyle2000. 🙂

Vaccinul – cea mai bună părere e a sănătății tale

De când a venit pandemia am încercat să mă feresc de astfel de discuții, deși sunt în măsură să expun o părere pertinentă și documentată despre asta.

Dacă cineva m-a întrebat ceva în privat, am răspuns cu tot dragul. Însă fiind ceva personal, am preferat să-mi țin gândurile departe de public. Au fost și unele momente în care m-am mai strecurat printre câteva discuții, dar m-am retras la timp. Am descoperit între timp că nu ai cu cine, chiar dacă discuți cu oameni care au totuși niște studii și puțină ieșire la societate și la…lume.

În anul 2 la microbiologie înveți destul de mult despre familia Coronaviridae. Dai și examen și e îngrozitor de multă materie. Și prima oară când a pătruns pandemia și la noi și oamenii apropiați au început să se panicheze, crezând că ne vânează marțienii, am scos cursurile și am început să despicăm firu-n 4. Dar e mult mai mișto când îți iei informația de la tv, de pe sfatumedicului sau de pe siteuri diverse care sunt surse sigure dom’le, doar sunt scrise în engleză.

sursa foto: Max Pixel

M-am plictisit să aud oameni care spun că ATI-urile sunt pline și încă sunt niște inconștienți care nu vor să se vaccineze și de tot abuzul care se face prin campanii și reclame care-ți spun că-ți pierzi din drepturile fundamentale dacă nu te vaccinezi. ATI-urile au fost pline mereu, de când s-a înființat secția de terapie intensivă, că A-ul vine de la anestezie, pentru necunoscători. 🙂 Și dacă vreodată ați avut contact cu spitalul din acest punct de vedere, știți că nu e un frecuș atât de mare la ATI, fiind un loc altfel față de un simplu salon. Și că în mod normal, când nu e pandemie, aparținătorii au voie strict o oră pe zi la vizită. Nimic în plus, nimic în minus. Și că niciodată n-o să te duci tu la neamul tău la ATI, și o să-l găsești singur pe toată secția. Nu înțeleg de unde șocul ăsta.

Poate am eu o problemă

Totodată, experților, terapia intensivă nu găzduiește doar pacienți cu Coviduț, ci și oameni proaspăt operați, pacienți comatoși sau cu traumatisme severe. Deci din start secțiile sunt oricum pline de cei care deja sunt în spital cu alte probleme, rezolvate sau nu chirurgical, și nu cu covid.

Însă nu înțeleg de unde atâta ură și constrângere între oameni. Că X, care nu e vaccinat, merită ars pe rug, să nu atingă, să nu intre în contact cu spuma societății, vaccinată. Ori și mai bine, asta-mi place, doctorii care nu s-au vaccinat să nu mai trateze pacienții, pentru că prezintă riscul să-i infecteze. Asta se face doar la covid? Că dacă e să o luăm așa, hai la consultații să vină și pacientul cu toată schema de vaccinare din copilărie, doctorul la fel, iar dacă n-au ceva în ea hai să-i batem cu pietre, nu? Cumva, mă doare sufletul…de prostia unora.

Aș vrea dacă intru într-un magazin și e totuși corectitudine peste tot să nu mi se ceară doar certificatul de vaccinare covid, ci și hemoleucograma completă, ultimul EKG făcut, rezultatul de la Papanicolau și un test de secreție vaginală. Nu? Dacă toate aceste lucruri și decizii strict personale au ajuns să intereseze pe toată lumea și să ne constrângă libertățile.

Și mă întreb…se întâmplă asta doar pentru că eu, tu, cumătru, nașu’, sora lu’ vecinu’ și mulți alții se pot documenta mai bine și pot avea o părere diferită? Sau se întâmplă asta pentru că alții sunt spălați pe creier de guvern, masoni, civilizația maiașă și mai știu eu ce?

În loc de final, ca să nu mă crizez

Nici aici nu vreau să intru în polemici, că deja mă doare capul. Dar consider că dacă ești specialist într-un domeniu ai dreptul la o părere pertinentă, publică, despre un subiect. Altfel, mă constrângi, dându-te mare bulină. Da, avem și noi virusologi, mame eroine și toate cele. Dar eu, personal, mă gândesc mereu că de asta niciodată nu se spune nimic despre cercetătorii români. Când, știți voi, există ăia americani și ăia britanici. Și de ce nu o prefer pe mama aia proaspătă de 6 luni cu păreri pe care am șters-o de pe insta, când Angelina Jolie nu mi-a spus cu ce lapte praf și-a crescut copiii.

Nu-mi vorbi despre boli, dacă nu ești medic. Nu-mi vorbi despre creme și licori magice de beauty, dacă nu lucrezi în industrie. Nu-mi recomanda ce pastile să iau la mine în concediu, dacă nu ești farmacist. Nu-mi spune cum să mă îmbrac, dacă nu ești designer.

Înțelegeți treaba? Că întotdeauna, pe lângă mine, va exista o părere mai pertinentă a unui specialist care știe mult mai multe decât știu eu. Și ăia sunt prea ocupați să fie cei mai buni din domeniul lor, ca să mai apară și pe la Digi 24. 🙂

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

3 comentarii

  1. Bravo!!
    Sigur, ca „mama influencerita” la propriu (pentru ca sunt mama și pentru ca am fost suficient de neinspirata sa îmi numesc firma în concordanta, „înainte sa fie cool”), las capul plecat, căci ma simt atinsa. Dar asta nu însemna că nu îți dau dreptate în totalitate!
    Mi-a plăcut total!

    1. Multumesc! Nu a fost cu intentie sa ating pe cineva. Dar deja mi se pare exagerat sa scriem pe instagram despre fiecare puseu de crestere, fiecare cremuta pentru iritatii, etc. Adica multe dintre mamele influencerite mi se pare ca sunt influencerite intai, si nu mame. Imi place si mie sa aud parerile altor mame, e frumoasa experienta si practica. Ca nimic nu e ca la carte. Insa am vazut deja pe cateva grupuri de mame cum vin unele si fac asta: doctorul mi a recomandat medicamentul X, voi ce parere aveti, mamici? Deja mi se pare ca vrei singura sa iti pui in pericol copilul, doar pentru ca pui la spate ce ti-a spus medicul si cauti intre alte mame tratamentul

  2. Ohoooo, nici nu ai idee cat de bine inteleg ce spui. De fapt, fiind mama de pui extramic, sunt in multe grupuri si, fara sa vreau, vad o gramada de postari (ca sa nu mai zic ca a sunat ceasul generatiei mele la facut de copii si toate prietenele mele au cate unul, asa ca vad numai bebei si pareri). Si da, ma irita de mor competitia dintre mame pentru cel mai cel bebelus… la fel cum si parerile inguste sunt foarte frustrante.
    Asa ca da… ai dreptate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *