Bună, tuturor! Nu cu mult timp în urmă am primit în dar 5 cărți de la editura For You. Trebuie să recunosc faptul că 4 dintre ele mi le-am ales eu. Dar una am păstrat-o ca pe un element surpriză din partea editurii. Însă printre cărțile alese de mine se află și Frica de a-ți fi frică, scrisă de 3 doctori: Andre Marchand, Andree Letarte și Amelie Seidah.
Așa cum spune și coperta, cartea reprezintă un ghid pentru tratamentul atacurilor de panică și agorafobiei. Iar după ce am citit asta mi-am spus: stai să vezi, la recenzie, încep cu definiții și toate alea. Însă nu va fi nevoie, pentru că această carte le are pe toate. Este scrisă într-o manieră foarte științifică, însă pe înțelesul tuturor.
Ce reprezintă frica de a-ți fi frică?
În primul rând este o carte-tratament, dacă vrei să o numești ca mine. O carte care vindecă, însă doar dacă tu ai dorința să te vindeci. Și faptul că a fost scrisă în urmă cu 25 de ani și încă se actualizează denotă faptul că oamenii au nevoie de autovindecare. Structurată în două părți, Înțelegerea și Schimbarea, pe parcursul celor 8 capitole, ne întâlnim cu diagnostice, riscuri, temeri și exerciții care să ne ajute să birum în lupta cu…noi.
În al doilea rând, Frica de a-ți fi frică reprezintă o carte a conștientizării. O persoană, până nu-și conștientizează fricile și emoțiile, nu poate începe să lucreze la ele. Răspunsul luptă sau fugi este ceva cu care suntem toți dotați, genetic, însă trebuie să percepem mai întâi triggerul pentru care merită să lupți, ori de care trebuie să fugi.
Ce luăm cu noi atunci când închidem cartea? Deosebirile dintre frică și fobie, dintre anxietatea normală și cea care se transformă într-o patologie. Și când am intrat în pâinea înțelegerii, începem să lucrăm asupra eliminării fricilor. Iar cartea Frica de a-ți fi frică urmează un curs fain prin capitole care să ne ajute.
Demersuri științifice de înțelegere
Ce mi-a plăcut extrem de mult a fost faptul că, deși eu înțeleg foarte bine cu ce se mănâncă, această carte nu vine cu explicații științifice sofisticate. Iar dacă ele există, nu trebuie să stai cu un dicționar medical lângă tine, pentru că imediat ți se spune și la ce s-a referit autorul. Știu că eu, înainte să ajung la terapie, am căutat câteva semne care să-mi valideze fricile și semi-depresia. M-am intersectat cu multi factori care pot influența, pe care i-am înțeles cu adevărat abia după ce am trecut pragul psihoterapeutei.
Și tot atunci am descoperit și că vulnerabilitatea poate fi de mai multe feluri și că trebuie să găsesc dozajul potrivit. Însă Frica de a-ți fi frică expune toate explicațiile de care ai nevoie astfel încât să-ți înțelegi panica, teama, anxietatea. Chiar înainte de a ajunge pe mâna unui specialist.
Exerciții cu…probleme
Pe parcursul celor 269 de pagini, cartea are 33 de exerciții. Recunosc că nu am trecut prin toate, pentru că unele erau prea profunde și m-a speriat puțin ideea. Altele necesitau o schimbare pe care nu sunt dispusă să o fac acum, când abia m-am stabilizat post-terapie. Însă am descoperit și că făceam deja niște exerciții care să mă ajute cu problemele mele, doar că acum am aflat că e o practică recomandată.
Toate exercițiile țin de conștientizare și de schimbare. Ca de exemplu, schimbarea discursului interior, de la senzații și interpretări nerealiste la gânduri realiste și constructive. Ori pur și simplu să descrii un atac de panică tipic prin care ai trecut. Bineînțeles, să te concentrezi asupra gândurilor și a reacțiilor tale și a senzațiilor fizice resimțite. Iar eu, fiind un om care avea și 10 atacuri de panică pe zi, am ajuns să le descriu, și să le separ chiar, după ce am aflat care sunt etapele cheie.
Iar panica se diminuează când accepți senzațiile. La fiecare persoană se poate manifesta altfel – subiect dezvoltat și în cartea Frica de a-ți fi frică, de aceea e bine să descrii de fiecare dată senzația, ca apoi să știi unde să acționezi, cu pace. După vine vorbirea realistă. Iar asta nu se rezumă doar asupra atacurilor de panică, ci asupra tuturor fricilor. Eu sunt arahnofobă. Și am purtat o discuție cu mine în care-mi spuneam că un păianjen e inofensiv, și doar vrea să conviețuiască cu mine în baie, nu să mă mănânce. Încă îmi e frică. Însă am diminuat absurditățile în detrimentul realității. Și nu mă mai ia panica atunci când văd un mititel care-și țese pânza. Și nici nu mai leșin.
Iar ultima dar, zic eu, cea mai importantă etapă este să stai pe loc. E un exercițiu foarte greu, dar care ajută, pentru că panica vine din activarea sistemului nervos simpatic. Atunci corpul îți spune să faci mișcare, să te iei, practic, cu altele, însă e important să rămâi pe loc măcar 3-5 minute, ca parasimpaticul să preia frâiele și să scadă nivelul de adrenalină. Așa va scădea ușor și anxietatea.
Frica de a-ți fi frică – note de final
M-am ferit mult timp de cărți cu subiecte psihologice, pentru că e greu să mulțumești pe toată lumea. Psihicul e atât de complex, încât nici toți oamenii de știință din univers, aliniați, nu i-ar putea da de capăt. Însă în continuare noi avem controlul.
Această carte e de mare ajutor pentru persoanele care au probleme cu gestionarea emoțiilor, cu frica ori anxietatea. Atacurile de panică sunt doar un bonus ca răspuns la temerile noastre. Iar dacă o parcurgi dintr-un capăt în altul realizezi că nu e nevoie decât de câteva elemente de bază și jocul fricii se poate schimba. Iar vulnerabilitatea devine o virtute. Și nu o pedeapsă.
Cartea o puteți găsi pe site-ul celor de la Editura For You la prețul de 34 de lei. Vă invit să o citiți și să vă devină ajutor la nevoie.