Se apropie sărbătorile de iarnă. Pentru mine acestea sunt cele mai importante din an. Însă de când a venit pandemia, lucrurile s-au schimbat destul de tare. Am resimțit asta eu, ca un semi-adult de 24 de ani.
Dar au resimțit-o și tinerii, adolescenții și copiii din toată lumea. Și deși pentru mulți părinți pandemia a venit cu mai mult timp pentru stat pe acasă, acest aspect nu a adus o ameliorare. Din contră, un studiu UNICEF a confirmat faptul că mulți copii au dezvoltat stări de anxietate, de tulburări psiho-emoționale din cauza ritmului de viață schimbat brusc, în pandemie.
Chiar dacă munca pentru mulți părinți s-a mutat online, asta nu înseamnă că nu au reușit să-și modifice programul, astfel încât să aibă mai mult timp pentru copii. Iar acest lucru este un beneficiu, mai ales acum, în preajma sărbătorilor, când magia trebuie să fie prezentă. Și în orice moment e de bun augur să întărești relația părinte-copil, indiferent că vorbim despre un preșcolar, ori un tânăr adolescent.
Câtă vreme timpul petrecut împreună este unul calitativ, cred că pandemia poate fi învinsă. Prin apropiere și prin iubire.
Activități de făcut alături de copil
Nici nu știu de unde să încep. Sunt atât de multe activități care pot aduce zâmbetul pe buze în familie, chiar și când pandemia pândește de la colț.
Boardgames
În ultimii ani, lumea boardgames-urilor au acaparat planeta. Beneficii sunt multe: pun imaginația la treabă. Un lucru de care avem nevoie la orice vârstă. Testează abilitățile artistice ale persoanelor implicate în joc. Majoritatea au cel puțin o probă de desen. Și știm cu toții că atunci când suntem sub presiunea clepsidrei, accidentele se pot întâmpla. Și în drumul nostru spre foaia de hârtie, pixul își testează mina pe haine. Iar pentru această mică probă de culoare ne sare în ajutor soluția de scos pete de la Asevi. Ieftină, eficientă și pregătită să acționeze pentru a nu se întrerupe jocul.
Vă recomand, pe lângă Activity sau Dixit, care au luat cu asalt lumea jocurilor, să încercați și Trivia. Acesta este benefic pentru îmbogățirea cunoștințelor despre România.
Cititul
Când pandemia ne-a luat prin surprindere, mulți părinți au avut dificultăți în a explica puilor care e traba cu virusurile, în general. Așa că mulți autori tineri, părinți la rândul lor, au conceput câteva cărți foarte animate, care să descrie situația pe înțelesul celor mici. Și cititul acestor povești, singuri sau cu ajutorul părinților, a adus puțină lumină în…mijlocul întunericului.
Șah, cărți sau table
Cred că cele mai vechi activități de interior rămân șahul, cărțile sau jocul de table. Toate trei pot fi jucate atât de cei mici, cât și de cei mari. Și dacă voi, cei mari, le-ați dat uitării…nici nu vă puteți imagina cu ce plus de imaginație pot fi reinventate aceste jocuri.
Pandemia și jocurile copilăriei
Vă mai amintiți baba oarba? Sau de-a v-ati ascunselea? Ori prinsa? Ultimele două sunt puțin mai greu de jucat dacă aveți o locuință mică. Însă starea de bine nu trebuie oprită ori diminuată doar din cauza unui mic impediment. Găsiți un perete gol, de care să vă sprijiniți, în timp ce numărați până la 20 și începeți distracția!
Cort întins în casă
După ce am curățat bine toate suprafețele cu dezinfectantul Gerpostal Plus de la Asevi, ne putem întoarce cu drag și cu nostalgie în copilărie. Nu știu despre voi, dar eu adoram să ies cu cortul…în casă!!! Ce-i drept, un cort adevărat întindeam doar acasă la bunici, în curte. Însă nimic nu mă oprea din improvizat un cort din pături, perne, scaune și bucăți de mobilier în care să mă bucur de lumea mea.
De obicei adulții nu au voie în astfel de corturi, fix datorită faptului că și-au pierdut din sclipirea copilului interior. Însă dacă ajutați la construcția cortului, e foarte probabil să primiți o cartelă de acces.
Împodobitul
Pandemia nu a reușit să ne ia un singur lucru: bucuria de a decora casele și, totodată, sufletele. Iar Crăciunul e magic, chiar dacă Moșul n-a mai ajuns de câțiva ani buni pe zăpadă.
Însă freamătul sărbătorilor trebuie simțit de la mic la mare. Să ne implicăm cu toții în curățenia generală, ca mai apoi să ornăm cât mai frumos căminul nostru. Și știm cu toții că atracția principală a copiilor, pe lângă Moș Crăciun, e bradul. Așa că dați-le voie copiilor să devină designerii bradului de Crăciun din acest an. O să le placă la nebunie și o să se entuziasmeze.
În loc de concluzii
Se apropie cu pași repezi Crăciunul. Al doilea ca numărătoare din pandemie. Și sperăm că ultimul din acest context. Să uităm de clișeul să fim mai buni. Căci nu ar trebui să fie un lux pentru nimeni. Ci să alegem, cu ajutorul celor mici, celor bătrâni și înțelepți și a tuturor celor dragi, să ne întoarcem în copilărie. Să regăsim sclipirea în tot ce ne înconjoară. Și să ne bucurăm de viață la capacitate maximă!
Rămâneți voioși și sănătoși!
Frumos! Mi-ai stârnit un chef de joacă de nici nu știi! Poate fac și un cort în casă 😂 Și foarte bune și sfaturile despre curățenie, vin la fix în perioada asta!
Daaa. Eu la Iași aproape am terminat curatenia. Sa las totul fresh pentru la anul. Acasa e in curs de desfasurare ♥️