Cot
Medical Experiences

Durerea din și în cot – o afecțiune sau ceva trecător?

Bună, tuturor! Astăzi revin cu un nou articol din categoria medical experiences. Și am de gând să încep cu câteva explicații pe înțelesul tuturor. Puțină anatomie despre cot nu strică, înainte de toate.

Un cot nu este un os de sine stătător, deși dacă îl luăm la palpat, pare că ar fi unul. Cotul reprezintă o articulație complexă, formată la rândul ei din trei articulații. Pentru că în cot se prind trei oase, acestea se vor numi:

  • articulația humero-ulnară;
  • articulația humero-radială;
  • articulația radio-ulnară.

Membrului superior i se descrie un humerus, os lung care alcătuiește brațul. Antebrațul este format din oasele radius și ulnă/cubitus. Iar oasele mâinii sunt alcătuite din oase carpiene, metacarpiene și falange.

Astăzi ne vom axa în special pe oasele brațului și antebrațului, deoarece ele se unesc în…cot. Articulația cuprinde partea inferioară a humerusului și părțile superioare ale radiusului și cubitusului.

Componente cartilaginoase din cot

Contactul perfect dintre oase este, în general, dat de cartilajul hialin. Unirea însă se face cu ajutorul unei capsule fibroase care învelește complet articulația.

Această capsulă este susținută de inserția fibrelor unui tendon, respectiv cele ale tricepsului brahial. Aici ar putea fi o discuție mai lungă, despre inserțiile ulnare, radiale și humerale. Dar nu vreau să vă încarc mai mult decât trebuie cu detalii. 🙂 O să punctez ce este mai important despre cot.

Arhivă personală

Componente osoase din cot

Fiind vorba de o articulație, vom avea doar câteva elemente din oasele mari care vor intra în compoziția acesteia. Uitându-ne din partea superioară a articulației, avem trohlea și capitulul humeral. Urmează fosa oleocraniană (deși numită așa, nu are treabă cu craniul). Apoi incizura trohleară a ulnei pentru trohlea humerală și, bineînțeles, foseta capului radial.

Ce provoacă durerea?

În general durerea este provocată de lezarea nervilor, într-o intensitate mai mică sau mai mare. Uneori nu trebuie să ne lovim neapărat în cot, ci doar în umăr, iar durerea va iradia. Sau invers. Acest lucru se întâmplă deoarece la acest nivel se intersectează trei nervi importanți. Nervul median, nervul ulnar și nervul radial. Acești trei nervi pleacă, alături de alți nervi, de la nivelul plexului brahial. Aceste ramuri își au originea în regiunea gâtului, de la vertebra C5 la T1.

Din toți nervii care pornesc din acest plex, nervul radial este cel mai voluminos. El are un traiect care trece prin axilă, pe fața posterioară a humerusului, iar apoi pe laterala cotului și a antebrațului. Evident, se oprește la nivelul degetelor. Extensia cotului este o funcție importantă pe care o face nervul radial. La asta se adaugă și depărtarea degetelor unele de altele, extensia mâinii pe antebraț sau chiar ridicarea policelui – ca atunci când arătăm ok.

Mă doare în cot…de la radial?

Nervul poate fi lezat și fără să apară un traumatism, cum ar fi luxația, contuzia sau fractura. Intoxicațiile cu plumb pot afecta nervul. Iar o cauză pe care o trăim cu toții o reprezintă, simplu, presiunea localizată. Adică dormitul pe braț, cel mai des întâlnită. Însă și dacă avem alte afecțiuni în organism, cum ar fi diabetul zaharat sau afecțiunile renale, pot fi factori care contribuie la durere.

Dar țintit, durerea din sau în cot, poate fi cauzată de sindromul de tunel radial.

Arhivă personală

Alte cauze dureroase

Adesea oamenii râd pe seama unei boli, care e peste tot, dar nimeni nu o prea vede: lupusul. Știm și din serialele medicale că atunci când nu ai un diagnostic…sigur e lupus. Ei bine, acesta poate fi o cauză care duce la apariția durerii de cot.

Printre cele mai uzuale cauze se numără fracturile cotului, luxațiile, din păcate, fiind ușor de scăpat din vedere pe radiografii. Dar în general, când e vorba de o articulație care cuprinde două oase, mă refer la radius și cubitus aici, se recomandă două incidențe. Sunt șanse ca oasele să se suprapună, așa că vom cere incidență de față și de profil. Există și sindromul canalului nervului cubital. Iar printre cauzele ortopedice, ca să le încadrăm cumva, se numără artrita, osteomielita sau artrita reumatoidă.

V-am spus de o așa-zisă încadrare, pentru că există două specializări, adesea confundate sau puse în aceeași oală. Ortopedie și Traumatologie.

Concluzii

Ca să eliminăm elefantul din cameră, durerea de cot nu este un mit. Poate fi un episod care trece repede, din cauza unei poziții nepotrivite, cel mai des în somn. Sau poate fi un semn clinic pentru o afecțiune preexistentă nedescoperită sau nouă.

Dacă durerea persistă, evident, solicitați ajutorul specializat, mai ales suportul imagistic. Credeți-mă pe cuvânt, nici tijele, nici plăcile și nici șuruburile nu sunt piese prietenoase.

Aveți grijă de voi și de toți cei dragi!

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *