Pielea
Medical Experiences

Pielea – un organ protector sau un strat echilibrat?!

Bună, tuturor! Astăzi vorbim despre cel mai ușor de admirat organ. Bineînțeles, asta v-o zic din punctul meu de vedere: pielea.

Poate sunt încă oameni care nu încadrează pielea la nivel de organ, ci doar de țesut. Ei bine, ea nu este un organ oarecare, ci cel mai mare dintre toate.

Pielea, în totalitate, cântărește în jur de patru kg și are diferite roluri care ajută la menținerea sănătății.

Din ce este alcătuită pielea?

Aceasta este alcătuită din trei straturi: epiderm, derm și hipoderm. O să le luăm pe rând și o să vedem cu ce se ocupă fiecare.

Stratul exterior al pielii este epidermul. În mod normal dimensiunile lui nu depășesc grosimea unei foi de hârtie.

La rândul lui, epidermul, la suprafață, este alcătuit din keratinocite, celulele care produc keratină. La acest nivel, celulele cresc din jos spre în afară. Astfel keratinocitele mor, în timp ce celulele tinere înaintează spre exterior. În final, celulele cad sau se exfoliază, reînnoindu-se complet cam o dată pe lună. Până la vârsta adultă pielea se reînnoiește continuu.

Tot în epiderm găsim melanocitele, în partea bazală. Melanina este pigmentul care se ocupă de colorarea pielii. Însă pigmentul are și un rol protector împotriva radiațiilor UV.

Când expunerea la soare este continuă, se produce prea multă melanină. Atunci pielea se închide la culoare, ca un mijloc de protecție. Din această cauză este indicat să ne protejăm mereu pielea cu SPF și creme hidratante.

Pielea
Sursa foto: romedic.ro

Dermul urmează direct sub epiderm. Aici se găsesc mai multe elemente. Pe lângă vase de sânge, nervi, vase limfatice, foliculi de păr și glande care produc sebum și transpirație, mai găsim un element. Colagenul. Acesta este secretat de fibroblaste, rolul colagenului fiind de a oferi elasticitate și fermitate pielii.

Vasele de sânge din derm sunt responsabile de menținerea constantă a temperaturii corpului, contractându-se sau dilatându-se. Tot în derm găsim fibre de elastină, bogate în proteine, care contribuie de asemenea la elasticitatea pielii.

Ultimul, dar nu cel din urmă, hipodermul. Sau țesutul subcutanat, stratul cel mai profund al pielii. Alcătuit din grăsime și țesut conjunctiv, și datorită vaselor sanguine și celulelor albe, luptă alături de derm contra infecțiilor. Nu atât de profund totuși, căci grosimea are rolul de a izola și proteja mușchii și oasele.

Ce trebuie să știm despre piele?

Sunt unele aspecte legate de pielea noastră pe care fiecare persoană trebuie să le cunoască. Unele dintre ele se pot număra în rândul curiozităților, altele pot să-ți răspundă la unele întrebări :).

Grosimea pielii este diferită în funcție de zona spre care ne axăm. În timp ce palmele și tălpile au pielea cea mai groasă, pleoapele o dețin pe cea mai subțire. Pielea pleoapelor nu depășește aproximativ 0,05 milimetri. De asemenea, ea variază și în funcție de sex și vârstă, fiind mult mai subțire la copii, femei și bătrâni.

Ridurile pot apărea în funcție de modul în care dormi. Pare o glumă, însă oamenii care dorm cu fața în pernă vor dezvolta mai ușor și mai rapid riduri. În acest sens, încercați doar să aveți o rutină de hidratare și îngrijire care să încetinească procesul.

Distrofia dermo-hipodermică

Voi face aici o scurtă paranteză la nivelul acestei expresii pompoase. Ei bine, este vorba despre aspectul de coajă de portocală, ori celulita, cum o știm cu toții. Preponderent se întâlnește la femei, localizându-se în zonele bogate în țesut adipos: coapse, fese, abdomen. M-am oprit asupra celulitei doar pentru a menționa că folosim greșit termenul. În mod normal celulita este o inflamație de tip microbian a țesutului adipos, încadrându-se în același grup cu erizipelul sau osteomielita. Formele acceptate de denumiri sunt distrofie dermo-hipodermică, liposceroză, paniculopatie.

sursa foto: pinterest

Tratamentele dermato-cosmetice pentru această distrofie are câteva puncte de atins:

  • reducerea edemului, prin stimularea drenajului limfatic venos;
  • reducerea depozitelor de lipide prin inhibarea lipogenezei;
  • blocarea rigidizării fibrelor de colagen;
  • refacerea, pe cât posibilă, a dermului și epidermului alterat secundar.

Fotoprotecția cosmetică

În general substanțele fotoprotectoare reduc reacțiile negative pe care le au razele UV asupra pielii. Există două tipuri de astfel de substanțe: cele filtru și cele ecran, care trebuiesc deosebite unele de altele.

Cele ecran împiedică total pătrunderea razelor UV în piele. Acestea au indicații specifice în lupusul eritematos sistemic, pentru profilaxia îmbătrânirii, ori în asocierea cu retinoizii în sezonul plin de soare. Cele mai folosite substanțe ecran sunt carbonatul de calciu, oxidul de magneziu sau de zinc și dioxidul de titan.

Substanțele filtru doar absorb razele UV. Printre ele se numără și beta-carotenul, acidul salicilic și derivații lui, acidul para-aminobenzoic. Și chiar unele uleiuri vegetale, cum ar fi cel de măsline ori cel de cocos, pe lângă uleiul de parafină – care oferă totuși protecție scăzută.

Și mare atenție la substanțele care au în compoziție metale grele. Citiți cu atenție ambalajele, mai ales la machiaje. Eu am dezvoltat în timp o alergie pentru acestea, ulterior fiind operată de un șalazion și credeți-mă, nu e deloc plăcut să te taie cineva sub microscop pe pielea cea mai subțire a corpului. Pe pleoapă.

În loc de final


Acest articol nu are scopul de a vă recomanda expres produse care să vă îngrijească pielea. Însă, dându-vă câteva informații de bază despre piele, sper că v-am ajutat să găsiți unele răspunsuri. Vă recomand în continuare să mergeți la medicul dermatolog și să nu folosiți produse după ureche. Unele pot fi foarte bune, dar foarte periculoase, dacă nu vă cunoașteți pielea.

Și nu ezitați niciodată să puneți întrebări medicilor specialiști. Vă aștept și la alte articole medicale aici!

Aveți grijă de voi și de cei dragi.

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

1 comentariu

  1. Sunt total de acord cu mersul la dermatolog si sa nu ne tratam acasa dupa leacuri „babesti”. :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *