Congrese
Medical Experiences

Anticoncepționale sau depresii în pastile?

Bună, tuturor! În articolul precedent am menționat că o să vin cu un nou articol dedicat în totalitate unui singur subiect. Azi vorbim despre anticoncepționale. Pentru că multe femei suferă de ovare polichistice și aleg tratamentul cu anticoncepționale, m-am gândit să vorbim pe larg despre ele.

În România există o gamă variată de pilule contraceptive. Dacă mă gândesc bine, putem face o listă alfabetică, cu cel puțin un produs pentru câte o literă. Bineînțeles, așa cum vă spun mereu în articolele medicale, consultați întâi medicul. Și niciodată nu luați medicamente după capul vostru, după ureche sau după ce vă spune farmacistul. Iar ce e cel mai important de știut despre anticoncepționale este faptul că nu te protejează de bolile cu transmitere sexuală. Asta așa, ca să eliminăm orice elefant din cameră.

Alături de anticoncepționale stau și steriletele hormonale, implantul subdermic, inelul vaginal sau injecțiile. Toate având la bază contracepția hormonală. Pilulele contraceptive au o eficiență mare, de aceea sunt printre cele mai utilizate metode de contracepție.

anticoncepționale
sursa foto Pinterest

Beneficiile utilizării de anticoncepționale

Cum am menționat și mai sus, principalul scop în utilizarea lor este acela de contracepție eficientă. Pentru femeile care au un ciclu menstrual haotic, neregulat, pilulele reușesc să regleze menstruația la fix 28 de zile. Nu este acesta visul tuturor femeilor, de a-și pregăti exact la timp mini port fardul cu absorbante și produse de igienă, fără să le ia pe nepregătite o venire surpriză?!

Tot pilula contraceptivă se ocupă de scăderea durerii și a simptomelor premenstruale și, totodată, de scăderea fluxului de sânge din menstruație. Însă cel mai important aspect legat de corpul nostru sub anticoncepționale este faptul că acestea reușesc să pună ovarul în stand-by, astfel încât multe boli ovariene se tratează eficient. Iar pe lângă prevenirea endometriozei, a chisturilor ovariene sau a ovarelor polichistice, când vorbim de administrări de peste cinci ani, prevenim inclusiv cancerul ovarian. Ceea ce, dacă o luăm logic, e o chestie destul de cool pentru o singură pastilă pe zi, nu-i așa?

Câte tipuri de pilule contraceptive sunt?

În mod normal acestea pot fi fie doar cu progesteron, fie în combinație, estrogen cu progesteron. Cele doar cu progesteron se folosesc în general în perioada alăptării. Acestea sunt niște pilule foarte stricte- nu trebuie luate cu nicio întârziere, pentru că eficiența lor scade foarte mult. Și, față de cele cu hormoni combinați, îngrașă mai mult.

Pilulele estro-progestative sunt eficiente, însă de reținut este faptul că trec prin lapte, deci nu sunt recomandate în alăptare. Acestea se găsesc în diferite doze.

sursa foto Pinterest

Am uitat să iau o pastilă…ce fac?

În principiu există mai multe moduri de administrare, în funcție de tipul pilulelor. În cazul pilulelor de 28 de zile, acestea se iau continuu, fără pauză. Prima administrare fiind, bineînțeles, în prima zi a ciclului menstrual.

Cele de 21 de zile, cu 7 zile pauză, necesită prima administrare tot în prima zi de sângerare a menstruației. Trebuie luate tot la aceeași oră, așa că vă recomand să faceți ca mine și să vă setați o alarmă. Eu și după 3 ani și jumătate am nevoie de ea, că mai am obiceiul să mai uit să le iau. De reținut este faptul că, în general, nu se recomandă anticoncepționale pe perioade scurte, de două sau trei luni.

Dacă uitați o pastilă nu e un capăt de lume. Trebuie să înțelegeți faptul că pentru luna în curs în care o pastilă a fost uitată dispare efectul de contracepție. Așa că, dacă nu vreți un bebe, luați câteva măsuri de contracepție în plus, preventiv.

Niciodată nu luați pastilele din urmă. Dacă vă amintiți că ați ratat pastila din ziua respectivă, și dacă mai aveți posibilitatea, luați-o. Așa, cu întârziere de o oră, două, trei. Dar nu o luați pe aceea în ziua următoare. Și terminați folia, nu vp opriți în mijlocul ei. Orice întârziere sau ”uitare” a unei pilule poate aduce cu ea scurgeri maronii sau chiar mici sângerări la câteva zile de la ”uitare”.

Există câteva situații în care eficiența pilulelor contraceptive scade. Printre acestea se numără și unele tratamente cu antibiotice, medicamentele pentru afecțiuni precum depresia, anxietatea sau epilepsia sau chiar unele plante. Sunt multe persoane care iau suplimente naturiste pentru a-și scădea sângerările sau pur și simplu pentru alte afecțiuni. Rostopasca sau sunătoarea sunt două plante des întâlnite în consum care interferă cu anticoncepționalele. De asemenea, dacă vomitați sau aveți scaune diareice la câteva ore de la administrare, eficiența scade.

Contraindicații anticoncepționale

Până să ajung la efectele adverse o să vă spun câte ceva despre contraindicații. Ideea e că toate contraindicațiile în combinație cu anticoncepționalele pot da ceva. În special riscuri asociate cu alte afecțiuni. De aceea e mai mult decât indicat să spuneți tot atunci când medicul vă pune întrebări. Vârsta peste 35 de ani și fumatul se numără printre primele din listă. Varicele, trombofilia sau lupusul eritematos se numără și ele printre afecțiunile care pot produce modificări în organism când se iau anticoncepționale.

Istoricul de cancer, în general, e important. Însă se pune un mare accent pe sân și pe problemele ficatului sau cele ale căilor biliare, deoarece anticoncepționalele au o toxicitate destul de ridicată. Indicat e să se ia în paralel cu un hepatoprotect- dar credeți-mă, prea puține paciente o fac ca la carte.

Arată drăguț un prospect de anticoncepționale scris față-verso, nu-i așa?

Alte contraindicații: obezitatea, boala Crohn, un istoric de accident vascular cerebral sau trombembolism. Hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat nu sunt nici ele de ratat de pe listă.

Side effects, cum ar zice americanu’

Și aici lista e destul de lungă. Și, bineînțeles că ne punem din nou întrebarea, de ce noi și nu bărbații. În cazul în care nu ați avut niciodată la îndemână prospectul dintr-o cutie de anticoncepționale, vă recomand să faceți rost de unul. În cutie e mic, fragil, lipit și adorabil. În realitate însă, îți vine să-ți iei lumea în spate și să fugi doar cât începi să-l rostogolești până dai de un capăt.

Cu care parte să începem? Cu cea ușoară? Cu cea grea?

Cred că deja v-ați obișnuit cu faptul că eu sunt mai tranșantă de fel, așa că încep direct cu cireașa pe care n-o vrea nimeni. Și anume cancerul. Da, crește riscul de cancer de sân și de ficat. Însă partea bună e că toate lucrurile legate de efectele adverse țin de fiecare organism în parte și de doza la care este expusă. Cum ar spune alți specialiști, it is all about the genetics.

Printre efectele adverse ușoare se numără durerile de cap sau de sâni, scăderea libidoului și chiar uscăciune vaginală. Ele pot influența și crește retenția de apă din organism și pofta de mâncare, așa că trebuie să aveți grijă cum mențineți greutatea neinfluențată cu mult.

Cum menționam încă de la început, ele pot crește riscul apariției bolilor cu transmitere sexuală, deci 0 protecție pe frontul ăsta. De asemenea, cresc apariția virusului HPV, acesta indirect ducând spre creșterea riscului de cancer de col uterin.

Nu vă gândiți că anticoncepționalele în sine ridică acest risc. Este vorba de faptul că nu se folosesc în paralel alte metode de contracepție care să lucreze ca o barieră pentru BTS, mai ales în cazul adolescentelor și tinerelor.

Știți vorba aia, no pain no gain. La fel e și cu pastilele contraceptive. Nu riști, nu câștigi. Dar fiecare persoană, în acord cu medicul, știe cât poate să riște, fără să-și pună sănătatea în pericol.

După atâția ani de anticoncepționale încă sunt întrebată cât beau când cineva îmi palpează colecistul. Surprinzător, în România e mai simplu să pui eticheta de alcool când începi să simți ceva pe la ficat, decât să te interesezi de alte cauze.

Vă recomand să folosiți și hepatoprotect, ca să nu fiți nevoite la un simplu consult de rutină să vă justificați de ce aveți ficatul mărit. Și vă mai recomand să nu vă fie teamă să vă îmbrățișați afecțiunile și neliniștile feminine. Fac parte din noi și trebuie să le luăm ca atare.

Aveți grijă de voi!

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

3 comentarii

  1. Îmi place să îți citesc articolele medicale ❤ Sper să tot continui să scrii! Mi-ar plăcea, strict subiectiv, să nu grăbești mereu finalul, să oferi și o concluzie personală. Aici, în acest articol, mie mi-a lipsit un „dar” sau un „însă”. Multă lume nu are răbdare să citească până la final, din păcate, iar dacă se oprește după acest paragraf – „administrări de peste cinci ani, prevenim inclusiv cancerul ovarian. Ceea ce, dacă o luăm logic, e o chestie destul de cool pentru o singură pastilă pe zi, nu-i așa? – tu ca medic zici că e ok? Știu că nu, de aceea aș pune un „Dar…” sau „But stay tuned” 😀 în continuarea lui, să nu lași loc de interpretări naive. Te pup! Continuă! E nevoie de astfel de articole și informații! ❤🤗

    1. Acum reciteam și eu să caut greșeli, căci l-am cârpit în notes pe telefon și mi-am dat seama că fix la paragrafele de încheiere n-am dat copy-paste. Încerc pe cât posibil să aduc măcar un articol medical pe săptămână pe aici. Nu se știe niciodată când cineva are nevoie de ele 💓 Te îmbrățișez! 🤗🤗🤗💗

  2. Foarte bine explicat, big like 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *