Medical Experiences

Sindromul ovarelor polichistice – problema femeii moderne

Tot mai multe femei ajung astăzi la ginecolog și pleacă din cabinet cu un diagnostic comun: sindromul ovarelor polichistice.

V-am mai vorbit în trecut despre “frica de ginecolog”. Însă astăzi o să vă vorbesc despre importanța vizitei, strâns legată de sindromul ovarelor polichistice (SOP). Multe femei aleg să sară de controlul anual la ginecolog. Eu nu pot decât să vă rog să nu ratați această vizită. Dar hai să revenim la oile noastre.

Ce este sindromul ovarelor polichistice? 

PCOS reprezintă, simplu, o dereglare hormonală. Am scris acronimul PCOS pentru că acesta este cel oficial, recunoscut internațional. Și vine de la polycystic ovary syndrome. Această tulburare se întâlnește cel mai des în rândul femeilor aflate la vârstă ferilă. Deși pare o afecțiune minoră, dacă nu este tratată poate fi un factor de risc pentru sănătatea femeii.

Cum diagnosticăm sindromul ovarelor polichistice?

Putem spune că această afecțiune dă câteva semne care ne pot determina să fugim repede la ginecolog. Printre acestea se numără nivelul crescut de hormoni masculini. Ca și manifestări clinice, putem observa acneea, pilozitatea excesivă, numită hirsutism, asociată cu pierderea părului scalpului. Simptomatologia este cea care definește PCOS și nu neapărat prezența chiștilor ovarieni. Simptomele apar de obicei la vârsta pubertății, însă trecute cu vederea, acestea se pot agrava cu timpul.

O femeie cu PCOS va avea cicluri menstruale neregulate, la care se adaugă cel puțin încă un simptom dintre cele de mai sus (hirsutism, acnee). Adesea pot apărea chiar și amenoreea, care reprezintă absența completă a menstruației sau creșterea în greutate.

La consultul ginecologic, de obicei, se observă și o cantitate mai mare de mucus cervical. Acesta reprezintă un nivel crescut al estrogenilor. Medicii ginecologi recomandă mai multe teste care să confirme diagosticul. Printre acestea se numără și testele de sarcină, măsurarea concentrațiilor estradiolului seric, a FSH-ului, a TSH-ului și a prolactinei.

Sindromul ovarelor polichistice
Sursa foto: Netter

Ecografia transvaginală este cea mai bună metodă imagistică ce poate identifica sindromul ovarelor polichistice. Fiecare ovar trebuie să aibă cel puțin zece foliculi, dispuși la periferia ovarului, pentru ca diagnosticul să fie confirmat. Mai departe sunt prezentate schemele de tratament de medicul ginecolog.

Cauze

Din păcate nici în anul 2022 nu se cunoaște o cauza exactă pentru această afecțiune. Cert este că avem o listă de factori care pot conduce la apariția sindromului ovarelor polichistice. Unul dintre factorii importanți este excesul de hormoni androgeni, care produc simptomele vizibile asociate PCOS pe care deja vi le-am menționat. Excesul de insulină din organismul unei femei cu sindromul ovarelor polichistice poate influența creșterea producției de androgeni.
Factorii ereditari sunt importanți, ca în orice altă afecțiune. Sunt unele cercetări care asociază PCOS cu anumite gene. Și, de asemenea, inflamația cronică se întâlnește adesea la femeile care au acest sindrom. Inflamația poate favoriza și apariția problemelor la nivel circulator și la nivel cardiac. Deci pe lângă mersul la ginecolog, ar fi bine să treceți măcar o dată pe an și pe la cardiolog.

Tratament

Ca în orice altă afecțiune, tratamentele sunt variate și depinde foarte mult de viața pe care pacienta dorește să o aibă. În general pacientele tinere își doresc copii în viitor, așa că tratamentul chirurgical nu este neapărat o opțiune. Medicul ginecolog trebuie totuși să pună pe masă toate variantele posibile și să alegeți opțiunea cea mai bună.

Regimul igieno-dietetic este un tratament nemedicamentos, care trebuie să meargă în paralel cu unul medicamentos. Acesta este important mai ales pentru pacientele care au avut kilograme în plus apărute atunci când li s-a pus diagnosticul de ovare polichistice. Aceste paciente trebuie să ajungă la un IMC (indice de masă corporal) cuprins între 18 și 25.

În cazul tratamentelor medicamentoase, unele cazuri necesită antidiabetice orale. Pacientele care sunt insulino-rezistente trebuie să le ia, pentru a scădea rezistența la insulină. Totodată, acestea ajută și la scăderea nivelului de testosteron, facilitând ovulația.

Sursa foto: Pinterest

Despre anticoncepționale nu aș dori să vă vorbesc foarte detaliat aici, deoarece mi-am propus să scriu un articol doar despre ele, pe care o să-l găsiți tot aici. Acestea sunt recomandate persoanelor care vor să aibă o sarcină în viitor. Ca și beneficiu suplimentar, anticoncepționalele orale scad riscul de hiperplazie endometrială sau cancer endometrial. Practic, nu tratați doar ovarele polichistice, ci împușcați mai mulți iepuri deodată.

Drillingul ovarian este procedura chirurgicală folosită pentru a stimula ovulația. Deoarece corticala ovarului este îngroșată, se intervine laparoscopic, perforându-se corticala. Opțiuni sunt. Trebuie doar să aveți o comunicare bună cu medicul ginecolog. 🙂

Experiența mea cu PCOS

Pe scurt o să vă spun și experiența mea cu sindromul ovarelor polichistice. Eu am mers pentru o ecografie pelvină la ginecolog, trimisă de dermatolog. Am ajuns la dermato în 2019 în urma unei acnee destul de urâte care apărea doar pe un obraz și în bărbie. Singura problemă era faptul că începuse să mi se descuameze pielea pe față și m-am speriat. Am primit tratament dermatologic corespunzător, am fost trimisă la analize pentru dozarea hormonilor. Și, evident, la gineco, pentru ecografie.

Am rezonat din prima cu doamna doctor. Eu având atunci 22 de ani și o viață frumoasă înainte, din punct de vedere fertil. Endometrum meu era puțin îngroșat, însă problema era multitudinea de chisturi. A fost destul de evident că toate acele găuri negre de pe ecografie sunt chiști care nu fac decât să-mi pună la îndoială fertilitatea. 17,9 mm avea cel mai mare chist de pe ovarul stâng. Și lângă el mai erau încă destui mai mici.

Țin minte că nu voiam neapărat să încep pastilele. Nu-mi suna bine în cap noțiunea de anticoncepționale pe durată nedeterminată. Însă doamna doctor a fost îndeajuns de blândă încât să-mi scrie rețeta și să-mi spună că dacă aleg să le iau, să le încep în prima zi a următorului ciclu menstrual. Pentru că nu și-ar dori să ne vedem la 25 de ani (ai mei) la chirurgie. Acesta a fost clickul de care aveam nevoie pentru ca mintea mea să coopereze.

Am ajuns la 25 de ani și în continuare iau pastile. Nu mă mai omoară durerile, iar ovarele mele sunt din ce în ce mai curate. Însă dacă le opresc, chisturile o să apară iar. Așa că, până ce mă hotărăsc că vreau să fac un copil, merg în continuare cu folia de Belusha. Lună după lună, după lună.

Sursa foto: Pinterest

Aveți grijă de sănătatea voastră. E cea mai importantă, înainte de toate. E cea care vă ajută să vă bucurați din plin de viață!

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

5 comentarii

  1. Util și informativ, sper ca acest articol să inspire și să educe cât mai multe femei! Diagnosticul cu PCOS mi-a picat greu, dar am învățat că se poate trăi și cu el!

  2. […] tuturor! În articolul precedent am menționat că o să vin cu un nou articol dedicat în totalitate unui singur subiect. Azi […]

  3. Multumesc pentru informatie!

  4. Este bine de stiut, multumesc pentru informatie!

    1. Cu mare drag! Ma bucur ca a fost o informatie utila!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *