Îmi place mult să călătoresc. Și dacă am preluat ceva negativ, dar benefic, de la tata, atunci asta înseamnă verificarea. Mereu când plecăm la un drum mai lung în familie, tata spune mereu un singur lucru: verifică valabilitatea RCA. Mașina mea nu e pe numele meu, deoarece o asigurare RCA m-ar ajunge foarte mult. Până acum am avut mașini cu diverse motoare, de la 1.8 la 3.0, iar în cazul celor din urmă asigurarea ar costa enorm. Și deja la ele costă și impozitul.
În prezent conduc o mașină cu motor 2.0 care este pe numele mamei. Întotdeauna, atât rovinieta cât și asigurarea le fac pe un an de zile. E mai ușor să rețin luna în care le fac, ca să nu verific totuși la fiecare urcare în mașină când expiră. Și apoi, când te gândești la tot procesul creației, cât frecuș să ajungi la peco pentru rovinietă, la un broker de asigurări pentru RCA… Nu mai bine sintetizezi totul, din patru clickuri, bând o cafea în fața laptopului tău?
Verific valabilitatea RCA cam de cinci ori pe an. De obicei asta se întâmplă când plec în vacanță și când plec la drumuri care înseamnă condus peste 400 km. Atunci când plec cu mașina în afara țării, nu verific doar dacă asigurarea este valabilă, ci și dacă este făcută cum trebuie pentru țara în care merg.
Valabilitatea RCA bună, țara nu prea
După cum deja știți din povestirile mele, merg des în Turcia. Pentru o asigurare normală, la un preț decent, Turcia este tăiată din valabilitatea teritorială. A fost singurul an în care ne-a luat valul mării prea repede și nu ne-am uitat cum trebuie la asigurare. Când am ajuns în vamă la turci am avut o surpriză. N-avem asigurare. Valabilitatea RCA era bună, aceasta expira în cinci luni. Însă Turcia nu avea valabilitatea teritorială inclusă. Atunci am fost nevoiți să facem o nouă asigurare la ei, care a fost aproape 200 de euro. Asta înseamnă niște bani în minus de cheltuit în vacanță. Așa că, învățați din experiențele altora și verificați de câte ori puteți, mai ales înainte de concediu, toate datele de pe asigurare.
Eu nu recomand oamenilor să facă ilegalități, deși am auzit persoane care circulă fără asigurare. Mereu mă gândesc la faptul că se poate întâmpla ceva. Am fost ferită de accidente, dar mereu mă gândesc că odată ce plătesc o asigurare bună, dacă se întâmplă ceva, nu trebuie să scot bani din buzunarul meu, ci stau liniștită că am asigurarea la mașină care mă scoate din belele.
Amenzile nu sunt nici ele partea mea favorită. După șapte ani de permis am luat și eu prima amendă pentru viteză, și m-a durut sufletul și pentru acea amendă. Am sperat că văd panseluțe noi prin oraș și mă motivează să-mi spun că sunt puse din amenda mea. Dacă valabilitatea RCA este expirată și te prinde poliția, riști o amendă între 1000 și 2000 de lei. Dar aceasta vine și cu reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor.
Când spui că viața are prioritate, această propoziție nu se referă doar la condusul prudent și la respectarea legislației rutiere și conduitei din trafic. Viața are prioritate când ești un om responsabil și cu polița RCA valabilă, cu CASCO la mașină, cu asigurare de sănătate atunci când pleci în călătorii. Fii prudent, pentru o sumă modică dată pe an, trăiește-ți viața liniștit, dacă alții de pe drumuri nu au la fel de multă grijă ca tine.