Bună, tuturor! De mult timp nu ne-am mai auzit cu un articol de travel, așa că iată-l chiar aici. Urmează să plec în cea mai lungă călătorie a mea de până acum. Va fi cel mai lung zbor al meu, așa că m-am pregătit puțin diferit față de obicei în ceea ce privește bagajul. Fără alte introduceri vă prezint lista mea de lucruri care mă însoțesc în călătorie.
În primul rând, fiind vorba de un zbor cu escală destul de scurtă (având în vedere că deja e anunțat primul zbor întârziat) am și un bagaj de mână. În acesta nu am foarte multe lucruri: o carte pentru zborul lung, actele, gadgeturile. Dar cel mai important, am un rând de haine de schimb în bagaj. Nu se știe niciodată cum se manipulează bagajele de la cală. Cel mai sigur deci, mai ales în zborurile cu escală, este să fii pregătit pentru o posibilă întârziere a bagajelor de cală.
Călătorie lungă, ciorăpei compresivi
Fiind vorba de un zbor de mai bine de 11 ore, mă asigur că am în bagajul de mână ciorăpel compresivi. Este o călătorie lungă. E indicat totuși ca după orice zbor să găsești un loc în care să-ți ridici picioarele. Un perete sau un pat cu mai multe perne așezate una peste alta. Astfel toată presiunea din zbor și toată circulația deficitară se reglează. Fiind un zbor de noapte, eu am hotărât că o să folosesc ciorăpeii cât mă voi odihni, pentru a facilita totuși circulația.
Gustări
Aici cred că ține de fiecare dacă vrea așa ceva în bagaj sau nu. De obicei nu-mi iau nici eu de ronțăit, dacă știu că țara în care merg e rezonabilă din punct de vedere culinar. Însă atunci când pe listă sunt destinații exotice, renumite pentru mâncare condimentată, prefer măcar niște biscuiți să am în bagaj. Nu se știe niciodată ce picanterii ai de reglat cu niște gofre de acasă.
Borsetuța cu pastile
În nicio călătorie nu plec nepregătită. Întotdeauna sunt însoțită de un mic portfard în care am medicamente pentru de toate. Având în vedere că eu am inclusiv medicație cronică de luat, trebuie să fiu mereu pregătită. Pe lângă cele de toate zilele, nu uit de antihistaminice, alcool sanitar și de plasturi. Nu există călătorie din care să mă întorc fără să fiu julită la picioare sau zgâriată pe undeva.
Protecție solară
Chiar și atunci când verific prognoza meteo și văd că totuși vremea este înnorată. Soarele este din ce în ce mai periculos, așa că e bine să nu favorizăm apariția unor boli de piele. Mai bine protejați și precauți, decât cu Insolații și probleme cu pielea.
Haine de călătorie
Fie că vorbim de o destinație exotică sau de una mai normală, mereu în valiză am toate tipurile de haine. De atât de multe ori am ajuns într-un loc care trebuia să fie călduros, însă m-am trezit în furtună… Așa că cel mai bine e să fii pregătit pentru orice. O bluză cu mânecă lungă, o jachetă, n-o să cântărească foarte mult în plus în bagaj. Și, bineînțeles, e favorabil să economiei bani și să nu fiți nevoiți să vă cumpărați de acolo haine lungi. Recomand, ca toată lumea, haine din materiale cât mai naturale, ca să lase pielea să respire.
Gadgeturi
Acum ceva ani obișnuiam să călătoresc inclusiv cu aparatul de fotografiat după mine. Un aparat profesional, greu. Mă bucur că am renunțat la căratul lui. Dar îmi pare rău că acum stă nefolosit în casă. În schimb, mereu am cu mine un selfie-stick, încărcătoare și cabluri de tot felul. De asemenea, de cele mai multe ori, nu-mi lipsește din bagaj un adaptor universal pentru prize. Am mai întâlnit situații în care să nu am decât o priză europeană în cameră și să fie greu de încărcat toate electronicele. Mai bine ocup un spațiu mic în bagaj degeaba, decât să duc lipsa unui lucru.
Carnețel și cărți
Probabil mulți dintre voi aveți cel puțin o carte pusă în bagajul de călătorie. Așa cum vă spuneam la început, eu am una și în bagajul de mână, pentru a putea citi în timpul zborului. Dar de cele mai multe ori, o singură carte nu mi-e de ajuns. Așa că în bagajul de cală iau mereu o carte în plus și un carnețel. De obicei în carnețel am notate lucrurile importante ale zonei în care merg. Eventual fac și un mic itinerariu, dacă nu am deja un traseu stabilit. Îmi place să mă las surprinsă de locurile noi pe care le vizitez, dar nu-mi place să fiu luată prin surprindere. Așa că mă documentez puțin de acasă, iar apoi, pe traseu, îmi notez lucruri care sunt demne de memorat.
Chef și voie bună
O să le menționez și pe acestea, pentru că uneori călătoriile încep cu niște nervi neașteptați, mai ales atunci când călătoriți în grup. Nu trebuie să pierdeți nicio clipă din cele ce vin. Bucurați-vă de tot ce vă oferă viața. Amintirile sunt cele mai frumoase comori pe care le avem. Și, pe lângă liniște și iubire, sunt cea mai importantă hrană pentru suflet!
Tot Turcia?
Nu, Sri Lanka