Travel

Jurnal de călătorie – ultima zi la Bodrum

Bună tuturor! Revin cu o ultimă zi în jurnal, ( pe celelalte le găsiți începând de aici ) la Bodrum, în hotel Voyage Torba. Cum v-am obișnuit, e decalat cu o zi, adică ieri, 24 august am plecat spre localitatea Kefken; dar despre asta vă voi povesti puțin mai încolo.

Zilele acestea de la Bodrum au fost nu doar însorite, ci și toride. Dimineața la 10 deja erau peste 35 de grade și după câteva ore de stat în cameră la prânz chiar nu te mai putea întoarce pe plajă. În continuare soarele ardea tare.

Nu am apucat să vizităm nimic în jur, asta pentru că nici nu am mai primit plicul cu oferte de excursii de la agenția din Turcia, pentru că nu se mai fac excursii organizate din cauză de Covid. La fel și spa-ul hotelului, a fost închis, probabil pentru că aproape la orice tratament pe care îl alegi se lucrează cu aburi și căldură, așa că ar fi destul de greu de suportat cu masca pe față, atât pentru client cât și pentru personal. În schimb sala de fitness era deschisă.

Singurul lucru care nu a fost pe placul nostru a fost faptul că nu am avut parte de apus în mare, dar nici de răsărit, în zonă fiind destul de mulți munți; dar ne-am mulțumit și cu reflexia soarelui în fațada unui alt hotel mai îndepărtat.

La mare în România vezi mereu soarele când răsare din apă, la Kușadasi apune mereu în mare, iar la Bodrum răsare și apune de pe după munți.

În rest totul a fost la superlativ. Noi de obicei preferăm să plecăm ceva mai târziu din țară, ca să prindem data de 30 August în Turcia, când e mare sărbătoare aici. Vă recomand să ajungeți la turci pe 30 august, indiferent în zona în care vă duceți. Nu veți regreta cu siguranță ziua de sărbătoare!

Noi am plecat după micul dejun. Am cerut ajutor cu bagajele de la recepție, apartamentul fiind între ultimele din resort (făceam cam 10 minute pe jos până la recepție) și a fost foarte simpatic un angajat să ne ajute.

A fost printre puținele dăți în care m-am simțit emoționată că sunt româncă. La una dintre valize aveam prinsă o bentiță cu tricolorul; aia e geanta cu care călătorim cu avionul și să o putem deosebi pe banda de bagaje, ori dacă o trimitem pe undeva pe autocar. Tânărul care a luat bagajele ne-a întrebat dacă poate lua el steagul. Așa că l-am desfăcut și i l-am oferit, simțindu-mă mândră.

Unde poți face cumpărături?

Ne-am oprit la Soke, la 100 și un pic de km de Bodrum. Acolo este un outlet cu peste 50 de magazine, Novada Outlet, în această perioadă și cu multe reduceri pe măsură. Puteți ajunge la Soke atât din Kușadasi cât și de la Bodrum și este locul perfect de făcut cumpărături, asta dacă nu cumva aveți drum prin Istanbul. Dar să nu vă așteptați să găsiți aici magneți de frigider și suporturi de pahare pe care să le duceți acasă pe la rude.

Cel mai probabil pe acestea le veți găsi doar în stațiune, în jurul hotelului sau chiar în magazinul din hotel. Noi la Voyage Torba nu am avut un astfel de magazine în hotel, am găsit unul vis a vis, de unde am luat câteva prosoape de bucătărie cu Bodrum și niște simboluri de-ale lor.


Am reușit oricum să umplem mașina de bagaje și cumpărături. Un alt aspect important: dacă vă plac smochinele și vreți să aduceți acasă, doar în zona Bodrum găsiți, pe marginea drumului, la lădițe. E în jur de 70-80 de lire o lădiță, puteți cere atât albe cât și normale sau mixte. Găsiți doar aici pentru că e zona cea mai călduroasă.

Taxe pe autostradă

Am plecat mai departe în drumul nostru. Ne-am urcat pe autostradă de la Izmir și am plătit de două ori autostrada, o dată 137 de lire, când eram la aproximativ 140 km de Istanbul, iar după Bursa am luat din nou tichet HGS – anul acesta nu am prins deschise căsuțele de aparate, o să vă detaliez mai multe într-un alt articol – și am mers pe acel tichet, plătind apoi 156,02 lire când am ajuns la pod, unde am trecut în partea asiatică a Turciei.

Kefken – limanul Mării Negre


Destinația noastră a fost Kefken, un loc micuț la celălalt capăt al Mării Negre. Putem spune că e un fel de sătuc, din comuna Kandîra, Kocaeli. Aici avem un locșor de liniște al nostru, așa cum a spus bunicul meu anul trecut când l-am adus aici, e chiar la capătul celălalt al Pământului. Și cam așa e. Mergi doar peste dealuri și munți, drumul este asfaltat, nu vă faceți probleme, dar să nu vă speriați că nu găsiți marea. E mai greu de ajuns la capătul Pământului, la marea noastră.

Hotelul se numește Kefken Liman Otel. E foarte curat, în această perioadă de Covid nu se servește nici măcar micul dejun în hotel, dar prin zonă puteți mânca liniștiți. Sunt foarte mulți pescari, așa că să vă bucurați de specialitățile locului, căci totul e proaspăt și bun. Ăsta e un loc doar cu săteni, cu oameni care se cunosc cu toții între ei și care se salută și te salută pe stradă, așa că, dacă vreți să ieșiți din rutină și chiar să vă odihniți pentru două trei zile, acesta e locul potrivit.


Puteți face și plajă, aici Marea Neagră e foaarte Albastră, plaja e curată, dar să nu vă șocheze faptul că o să întâlniți multe musulmance îmbrăcate pe plajă în costumele lor de baie de-a-ntregul, specifice.
La hotel se plătește patul, nu camera, o să vă las atașat în poză prețurile, ele sunt trecute în lire turcești. Managerul este foarte amabil, doar că nu prea se vorbește engleză aici – spre deloc.

Astăzi nu s-a întâmplat nimic interesant, oprirea la Soke a durat cam două ore, un timp rezonabil atât pentru iubitorii de cumpărături cât și pentru cei care preferă să stea doar la o cafea pe terasă la Starbucks ( doamnelor, ăsta e un sfat unde să vă lăsați soții 😀 ). De la Bodrum la Kefken am făcut nici mai mult, nici mai puțin de 10 ore jumătate, cam așa, cu tot cu cele două ore la cumpărături.

Imaginile toate sunt de la hotelul din Kefken, ca să vă bucurați și voi atât de priveliște cât și de Marea noastră frumoasă.

Ne revedem mâine într-un nou articol, să vă povestesc ce am mai văzut prin Istanbul.

Până data viitoare aveți grijă de voi și de cei dragi!

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

12 comentarii

 1. Oana spune:

  Multumim ca ai impartasit cu noi detalii din vacanta 🙂

 2. Am vizitat Turcia, dar la Bodrum nu am ajuns…poate data viitoare

 3. Am fost anul trecut in Bodrum, dar eram in trecere. Autocarul ne-a lasat intr-o parcare insalubra, cu un birt la fel de murdar, unde am baut un ceai, ce altceva sa facem pe o caldura de cca 40 de grade? Am cautat in zadar in imprejurimi o dondurma si nu am gasit. Sincer, nu am crezut ca intr-o statiune care trece drept de lux la ei, se pot gasi asemenea zone de toata jena. In schimb formatiunile calcaroase de la Cappadocia si weekendul petrecut acolo au fost un vis cu ochii deschisi!

 4. Cat de fain, nu stiam de zona asta, ma bucur ca am aflat detalii. 😊 😊

 5. Ma bucur ca ai prins cateva zile frumoase de relaxare. 😍😍

 6. Turcia a fost una dintre destinațiile în care nu mi-am dorit să ajung. În ultima vreme însă, am citit și aflat atâtea lucruri, experiențe încât mi-am schimbat opinia.
  Cu siguranță îmi doresc să ajung în Bodrum și alte câteva locuri ale Turciei.

 7. Ce frumos povestești. Sper ca zilele în Turcia au fost pe placul vostru 😘

 8. Super. Abia aștept și articolul de mâine despre Istanbul. Îmi doresc tare mult să ajung acolo.

 9. Iti citesc cu mare drag aventurile din vacanta. 😀 Ma bucur ca te simti bine si te relaxezi.

 10. Gabriela spune:

  Woaaa ❤❤❤ mulțumim pt articol. Daca voi ajunge pe acolo, mi-am notat deja ce pot face❤‼️

 11. Pfuai! Ce dor mi-e de Istanbul! In decembrie l-am vazut ultima data! Este special!

 12. O singura vacanta am avut in Turcia si am avut numai cuvinte de lauda. Poate reusesc sa ajung si in Bodrum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *