frisomat
SuperBlog

O „hală” cu speranță

Pentru că sunt pietreancă, mereu când am treabă în oraș trec pe lângă sediul Frisomat și îi admir structura: culori vii, luminoase, alese cu stil, un design exterior frumos care atrage priviri și, bineînțeles, o locație bună. Cred că acestea sunt elementele care fac un proiect să fie interesant și glorios și care, ridicat cu cap, reprezintă cheia succesului.

Anul acesta a fost haotic, însă pentru situații extreme, în domeniul meu de interes, trebuie să fim mereu pregătiți pentru astfel de scenarii. După cum observăm situația actuală, locuri în spitale nu mai sunt, iar containerele folosite pentru spitalele mobile sunt destul de mici, însemnând că un spațiu decent care să fie construit cu responsabilitate, rapid și în siguranță pentru situații de urgență ar putea fi o hală industrială care să ofere câteva condiții optime pentru un astfel de scenariu.

Pentru că este un partener de nădejde, Frisomat este compania potrivită care să preia frâiele unui astfel de proiect, având o gamă variată de posibilități de personalizare, folosind un sistem modular de construcție, ceea ce înseamnă că într-un spațiu ridicat rapid de ei, lucru care este necesar într-o urgență, se pot adapta condițiile necesare pentru a salva niște vieți.

Sursă foto: Facebook

Pentru un astfel de context, o hală pentru ateliere de la Frisomat este potrivită, pentru că prezintă câteva avantaje care să facă, mai departe, și activitatea personalului medical mai ușoară și anume:

 • îmbinarea zonelor de atelier cu birourile pot fi folosite ca saloane de îngrijire și spații de depozitare tip farmacie, pentru a avea la dispoziție, în apropiere, materialele necesare tratării pacientului;
 • iluminatul natural este un avantaj, iar faptul că înălțimea halei poate varia reprezintă un beneficiu pentru o iluminare bună;
 • climatul controlat datorită izolației – ceea ce este un beneficiu major, având în vedere că unii pacienți trebuie să stea la anumite temperaturi;
 • acoperișul cu pantă, de care ar putea fi suspendate suporturi pentru perfuzii, pentru a nu se încărca viitorul salon cu aparatură care se poate adapta în funcție de structura clădirii.
Sursă foto: frisomat.ro

Faptul că se pot integra foarte multe opțiuni, lucrurile se pot face eficient. Elementele necesare pentru o astfel de utilizare a unei hale sunt reprezentate de:

 • uși mari, prin care să încapă paturile, tărgile și toată aparatura necesară;
 • copertine și console, care pot fi adaptate pentru a separa paturile, creând astfel un confort mai mare pacienților, respectând intimitatea fiecăruia;

La detaliile arhitecturale, avem nevoie bineînțeles și de siguranță, așa că sunt necesare mai multe uși pietonale, care să fie bine semnalizate, pentru situațiile de urgență și pentru a face mai accesibilă intrarea cadrelor medicale prin circuite separate.

Sursa foto: Frisomat.ro

Poate cu puțină muncă în plus se poate găsi o soluție și pentru o anexă a halei, în care să se țină materialele inflamabile, în caz de dezastre, cum ar fi câmpuri sterile, butelii de oxigen, combinezoane, lenjerii de pat și altele care ar menține un foc în caz de incendiu. Acest lucru se poate realiza rămânând în continuă comunicare cu personal medical specializat, care să ajute arhitectul și proiectantul să poată finaliza în condiții optime un astfel de proiect.

Ca să se poată duce la bun sfârșit o astfel de construcție e nevoie de o echipă de oameni profesioniști, care înțeleg importanța unor dotări structurale care să ajute în crearea unei facilități medicale, care să ușureze și să mențină în siguranță echipa medicală în situații extreme.

Pentru că performanța, în acest domeniu și mai ales în situații de urgență, poate face diferența între viață și moarte.

Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 18 din cadrul competiției SuperBlog!

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

5 comentarii

 1. Faină și utilă ideea ta!

  1. Mi-ar placea sa stiu ca o sa o puna in practica cineva ❤️

   1. Buna Denisa,
    Chiar se discuta despre construirea unui spital modular in Moldova.
    Ai anticipat foarte bine aceasta nevoie.
    🙂

    1. Fiind viitor cadru medical si vazand toate dezastrele care se intampla in tara, imi doresc doar sa se poata prelua initiativele celor din afara. Ei pot construi orice din orice. Cred ca se poate face si la noi acest lucru

 2. […] povesteam despre Frisomat faptul că ar putea aduce în prim-plan o altă utilitate a unei hale industriale și anume aceea de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *