student la Medicină
Medical Experiences

Ce reprezintă uniforma medicală

Mi-am călcat halatele și le-am așezat frumos pe umerașe în dulap. O bară este destinată doar halatelor, iar un raft doar costumelor chirurgicale. Nu am avut niciodată o problemă în a-mi aranja hainele în dulap pe diferite categorii, ori pe culori.

Totul e perfect normal până pe raftul cu hainele medicale, unde totul trebuie să stea într-o cromatică desăvârșită. Halatele albe de pe umeraș fac un contrast frumos cu seturile chirurgicale așezate de la cea mai închisă culoare la cea mai deschisă, iar lângă ele, aproape în aceeași ordine, stau bonetele chirurgicale.

Niciodată nu mi-a plăcut uniforma în gimnaziu și credeam că nu voi ajunge să fac o obsesie pentru astfel de uniforme. Însă cumva, uniforma de pe atunci era o obligație, un semn de egalitate cu cei din jurul tău, colegii. Era benefică într-o oarecare măsură pentru că puteai face diferența între așa numitele haine de bune și hainele de școală.

Acum însă, chiar dacă halatul alb reprezintă un semn de egalitate între doctori, s-au inventat costumele chirurgicale cu diverse imprimeuri prin care poți ieși în evidență, mai ales dacă lucrezi pe secții care implică și copii, cum e Pediatria. Când ai ursuleți jucăuși și colorați pe bluză, pare că aduci o rază de soare în salonul în care un copiluț schimbă a opta branulă într-o săptămână de spitalizare.

Uniforma medicală nu e un bau-bau, însă foarte mulți părinți amenință copiii în glumă că o să vină doctorul și o să îi facă injecție dacă nu o să fie cuminte. De aceea se încearcă eliminarea acestei frici prin imprimarea hăinuțelor cu diverse imagini vesele, care să elimine frica de halatul alb.

Mulți cred că personalul medical purtător de halat alb e situat undeva pe un piedestal deasupra lor. Într-adevăr există și astfel de doctori, însă de-a lungul timpului am descoperit faptul că cei care par mai plictisiți și mai afurisiți sunt printre cei mai buni, însă în spatele atitudinii lor pot sta mai mulți factori, cum ar fi orele multe de muncă, incidende nu prea fericite în trecut care și-au lăsat cicatricile și încă multe ore de studiu.

Uniforma medicală reprezintă un prestigiu și nu o simplă etichetă aruncată în societate. Mulți medici din afară folosesc strict costumele chirurgicale pentru că au senzația că halatul alb reprezintă o sursă mai mare de microbi, însă cu cât ești protejat mai mult, cu atât e mai bine.

Halatul alb are cusut pe el toate diagnosticele pacienților care au dreptul la o șansă la viață, fără boală. Halatul alb nu te reprezintă doar pe tine, ci reprezintă lucrătura manuală a celor care o fac, în cazul meu, reprezintă eHalate.ro.

Reprezintă profesionalism, devotament și respectul față de sine, față de colegii de muncă și, cel mai important, față de pacient.

Reprezintă legătura cu Jurământul lui Hipocrate, lucru care rămâne pe viață.

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

5 comentarii

  1. Un articol frumos pentru cea mai frumoasa meserie din lume

    1. Mulțumesc, Mari ❤️

  2. […] să mă iau după unele principii din astfel de cărți. N-a funcționat nimic. În schimb, pentru meseria pe care mi-am ales-o, citesc multe cărți care să mă ajute să am o comunicare eficientă cu pacienții mei, cu cei […]

  3. […] eHalate.ro v-am mai povestit deja și cred că sunteți familiarizați cu faptul că eu ador costumele de la […]

  4. […] vine vorba despre scrub-uri și halatul medical, trebuie să știți că vă trebuie din anul I. Halatul alb vă va fi de folos și în facultate, […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *