Bună, tuturor! Astăzi voi reveni cu un subiect destul de interesant, care vizează în special femeile și anume consultul preconcepțional. O să încerc să nu intru în multe detalii, ci să ofer informații de bază care să vină în ajutorul tuturor.
Voi împărți în două articole aceste informații, pentru că sunt multe chiar și cele de bază și nu aș vrea să fac un singur articol lung cât o zi de post negru.
Ce rol are acest consult?
Consultul preconcepțional vine în ajutorul cuplurilor care vor un copil, deci în ajutorul femeilor care vor să rămână însărcinate într-un timp mai scurt.
În ce constă consultul preconcepțional?
Nu vă faceți griji, nimeni nu taie și nimeni nu spânzură.
În cadrul acestui consult se face o evaluare ginecologică generală minuțioasă, care cuprinde o consultație, o ecografie, la fel ca în cazul oricărui alt consult, doar că aici trebuie să vedem dacă viitoarea mămică este bine sau nu. Dacă nu este bine, se stabilește de comun acord cu medicul ce este de făcut mai departe pentru a rezolva orice problemă existentă și a pregăti corpul pentru o sarcină.
Pentru a vedea dacă sunt probleme în zona colului sau a vaginului, bineînțeles se recurge la testul Papanicolau și la un frotiu bacteriologic, pentru a se putea rezolva eventualele probleme înainte de o sarcină, iar dacă este necesar se vor lua și analize mai amănunțite – de exemplu dacă aveți suspiciuni că aveți virusul HPV.
Pe lângă acest control amănunțit urmează așa numita anamneză, o discuție pe care o aveți cu medicul despre voi – despre tine și partenerul tău – o să revin la această discuție imediat.
Tot în cadrul consultului preconcepțional se va face calculul perioadei fertile cu exactitate, într-un mod personalizat, nu așa cum găsiți informațiile pe internet cu ziua 14 și altele asemănătoare.
Recomandările medicale despre cum să rămâneți însărcinate mai ușor vin după toți acești pași, pentru că deja medicul are o idee formată despre corpul vostru și perioada fertilă.
La fel, dacă reușiți să ajungeți la un numitor comun cu medicul, puteți primi așa numitele suplimente preconcepționale care prezintă anumite avantaje, care pot scurta intervalul în care puteți rămâne însărcinate. 🙂
Ca să vă fie mai ușor să înțelegi acest consult, voi reveni asupra aspectelor prezentate mai sus, adăugând câteva detalii esențiale.
Evaluarea ginecologică
Chiar dacă femeile au mai multă grijă de părțile intime decât bărbații, foarte multe femei nu ajung totuși anual la ginecolog, deși ar fi indicat măcar testul PAP să fie făcut o dată pe an. Însă pot exista câteva motive pentru care femeile nu vor la ginecolog, le-am enumerat aici.
Dacă însă ați făcut toate aceste investigații recent, este bine să veniți cu istoricul medical și la consultul preconcepțional, astfel încât să se tragă o concluzie generală despre sănătatea ginecologică.
În cazul în care există suspiciuni cu privire la vreun virus sau vreo bacterie care poate pune sarcina în pericol, atunci se vor recomanda analize suplimentare pentru a se descoperi și a se trata cauza.
Anamneza/ Discuția liberă cu medicul
Aici vor intra o serie de întrebări esențiale pentru medicul vostru, atât despre voi cât și despre partenerii voștri. Întrebările sunt legate de istoricul medical al fiecăruia, de istoricul chirurgical, de istoricul familial și de istoricul obstetrical în cazul în care ați mai avut sarcini ori avorturi.
O astfel de discuție este importantă pentru că orice factor din istoric poate influența prognosticul sarcinii viitoare. Medicul este interesat de orice problemă ați avut, de cum a evoluat ea, dacă a necesitat sau nu intervenție chirurgicală, ce tip de anestezie, evoluția post operatorie etc.
Istoricum ginecologic este unul important pentru că este posibil ca femeia să se fi confruntat în trecut cu probleme ca ovarele polichistice, endometrioză sau alte boli asociate care să ducă la dificultăți în menținerea unei sarcini.
Este foarte important ca medicul vostru să știe dacă ați avut intervenții la nivelul colului uterin. Aici intră conizațiile sau întreruperile de sarcină prin chiuretaj, nu medicamentoase, pentru că pensa de col este una foarte ascuțită și în cazul întreruperilor fizice, prin chiuretaj, se poate traumatiza foarte tare colul.
Aceste lucruri sunt importante nu neapărat pentru a putea rămâne însărcinată, ci pentru a putea duce o sarcină la bun sfârșit.
Dacă ați avut în trecut sarcini care s-au oprit din evoluție este foarte important dacă vi s-a găsit cauza opririi sarcinilor din evoluții. Este posibil să aveți afecțiuni precum trombofilia, Lupus sau diverse afecțiuni genetice care să influențeze sarcinile. De aceea aveți nevoie de un diagnostic cât mai corect, iar acesta se poate pune și cu ajutorul dumneavoastră extras, bineînțeles, din istoric.
Totodată este important să spuneți dacă ați mai născut sau nu. Când ați născut. Pentru că sunt situații în care nașterea este prematură, ori sarcina este multiplă și atunci lucrurile se schimbă puțin. Detalii importante stau și în perioada de alăptare sau în perioada de refacere de după naștere. Din toate aceste informații, medicul poate să tragă niște concluzii și să vă spună dacă totul este în regulă pentru o viitoare sarcină sau nu.
Pe partea partenerului sunt esențiale informațiile legate de diferite traumatisme în zona genitală, dacă ele există sau nu, intervenții chirurgicale etc. Trebuie știut și dacă a mai fost în relații/căsnicii în care soția/iubira a rămas sau nu însărcinată, căci pot fi probleme de infertilitate dacă s-au dorit copii și nu au apărut și atunci trebuie căutate și la soț.
Calculul perioadei fertile
Mă voi opri cu informațiile pentru acest articol la calculul perioadei fertile. Pe internet sunt foarte multe informații greșite care nu numai că vă pot duce în eroare dar produc și frustrare, mai ales atunci când respectați cu strictețe ce scrie pe net și totuși sarcina nu apare.
Perioada fertilă nu este același lucru cu ovulația. Nu este o regulă ca toate femeile să aibă ovulație în ziua 14, iar perioada fertilă nu corespunde cu ziua ovulației. Voi lua termenii pe rând și îi voi explica.
Ovulația este un proces hormonal care are o dată fixă în calendarul oricărei femei, dar nu calculând ziua 14 de la ultima menstruație, ci calculând invers. Astfel încât noi anticipăm când am putea avea următoarea menstruație și calculăm înapoi 14 zile.
Acest lucru se face pentru că sunt femei, de exemplu, care au menstruație la 24 ori 34 de zile. Acestea își calculează ovulația la 24 minus 14 în cazul primei femei, respectiv 34 minus 14 în cazul celei de-a doua, astfel încât ovulația primei doamne va fi în ziua 10, iar celei de-a doua va fi în ziua 20. Partea această dintre menstruație și până la ovulație este mereu fixă, pentru că așa o spune corpul unei femei.
În schimb, de la o femeie la alta diferă perioada de dinainte de ovulație. Luând exemplul de mai sus, în cazul primei doamne, din prima zi de menstră și până la ovulație are doar 10 zile, din care putem presupune că primele 5 zile sunt cu sângerare, în acest caz sunt șanse ca ea să rămână însărcinată foarte aproape de menstruație. În cazul celei de-a doua femei, va exista o menstruație de câteva zile și după care abia în ziua 20 va avea ovulație, ceea ce înseamnă că va rămâne însărcinată undeva cu mult după 14 zile, să spunem undeva între zilele 18-21.
Trebuie reținut că acest calcul nu poate fi făcut pentru toată lumea la fel, din această cauză nu vă recomand să luați toate informațiile de pe internet.
Dacă femeia nu are intervalul acesta regulat, medicul vă ajută să găsiți cauzele și să reglați acest interval, +- două zile, pentru a putea aproxima.
O să dau un alt exemplu. Să spunem că am stabilit că avem ovulație în ziua 20. Trebuie luat în calcul faptul că un ovul trăiește aproximativ o zi, maxim 2. Pentru a putea rămâne însărcinate, avem nevoie de niște spermatozoizi care să găsească ovulul, firește, atunci când el este în viață. Aici ne gândim și la faptul că, în medie, un spermatozoid trăiește între 3 și 5 zile, uneori chiar mai mult, dacă bărbatul este perfect sănătos; deci are o viață mult mai lungă decât ovulul.
De cele mai multe ori secretul pentru a rămâne însărcinată este să calculați înapoi față de ovulație un număr de zile, pentru că spermatozoidul trece prin multe etape până ajunge la ovul, ceea ce durează uneori și câteva zile.
Este recomandat ca în perioada fertilă să aveți contacte o zi da, una nu, deoarece, în cazul bărbaților, spermatozoizii au un număr constant pe zi, ei dezvoltându-se în aproximativ 3 luni (în medie atât durează și tratamentele pentru fertilitate). Deci din cantitatea totală de spermatozoizi pentru o zi, dacă aveți 4 contacte pe zi, automat numărul de spermatozoizi se va împărți la 4, ceea ce micșorează șansele.
Să spunem că ne calculăm ovulația în ziua 20. Lăsăm 2 zile după, cât ar dura viața ovulului și luăm în considerare 5 zile înainte de ovulație, respectiv cât ar dura viața spermatozoizilor – timp suficient ca ei să ajungă și la ovul. Asta înseamnă că perioada fertilă începe în ziua 15, deci contactul ar trebui să apară în zilele 15, 17, 19 și 21.
Mă voi opri aici momentan. Sper că informațiile pe care vi le-am oferit până acum sunt de ajutor! Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, vă invit să le lăsați în comentarii și le voi adăuga în continuarea acestui articol!
Aveți grijă de voi și de toți cei dragi!
Toate cele bune!
Foarte util articolul! Ar trebui să scrii mai des astfel de articole, prind bine 😁
Foarte utile informatiile tale. Am gasit si eu un medic ginecolog ft bun anul trecut si vreau sa merg anul acesta sa imi fac un astfel de consult.
Mă bucur să aud asta! Avem nevoie de medici buni, cu care să putem rezona, mai ales în cazuri din acestea delicate
Multe informații utile, cautam si eu pe net o multime de întrebări, noroc ca am găsit un ginecolog bun. 💖
E foarte greu să găsești un medic ginecolog bun…ba chiar mult prea greu. Din acest motiv multe femei evita să meargă la ginecolog, fără să realizeze că își fac rău singure.
Din fericire eu am găsit un medic foarte ok și merg la el când trebuie.
Wow! Cred ca e cel mai util articol citit de foarte mult timp! Mulțumesc! Chiar e interesant, ținând cont ca o sa devin si eu mama la un moment dat
Mă bucur că pot fi de ajutor cu un astfel de articol 🤗
Super util articolul si ar trebuie citit de cat mai multi doctori, Pentru că putini sunt care fac toate treburile astea ca la carte. Privatul face ce face si iti ia si pielea de pe tine iar cel de la stat e mai putin interesat sau nu are aparatura. Bine eu aici vorbesc la general, sunt si doctori buni, dar eu pe unde am fost nu prea am gasit nici unul care sa isi dea interesul asa cum ar trebui cu taote ca unui sunt doctori foarte buni..
Așa e. Eu mereu merg cu părerile mele, nu luate de pe google, cum fac majoritatea, dar uneori simt că trebuie să vin eu să mă impun cu ceva, ca să se facă treaba ca la carte. Însă o persoană care nu are cunoștințe medicale poate să fie tratat superficial de unii medici
Foarte util articolul tău. Eu am in un Medic la care merg de mai bine de 10 ani și nu evit vizitele.
Mi-a placut mult articolul tau! Este foarte important sa avem grija de sanatatea noastra!
Cred ca articolul tau e mana cereasca pentru multi viitori parinti. Felicitari pentru modul clar in care ai prezentat lucrurile.
Mulțumesc! Chiar sper să ajute!
Foarte utile informatiile oferite de tine pentru viitoarele mamici!
Un articol foarte util!
Ce bine ar fi ca femeile să meargă relaxate și cu încredere la medicul ginecolog.