Astăzi vă prezint un articol scris de Mari, care a acceptat invitația mea de a-și așterne câteva cuvinte aici, pe Atitudine. Dacă intrați pe blogul ei, Copper Attitude, o să dați de multe experiențe fascinante, pe alocuri luxoase, pentru că Mari, o roșcată deosebit de frumoasă, locuiește în Dubai.
Vă invit să o citiți, atât pe blog-ul ei, cât și în articolul de mai jos. Te îmbrățișez strâns, draga mea!
Viața ne arată la fiecare pas tipare care ne impun cum să trăim, cum să arătăm și ce atitudine să avem. Începând cu școala, ba chiar de la grădiniță, apoi antrenați de Social Media și revistele glossy, uităm încet, încet cine suntem și încercăm să fim cum ne vrea societatea.
Lucrăm cu noi să devenim ceea ce alții așteaptă de la noi și uităm sau ne este teamă să readucem la viață stilul lejer în care suntem noi înșine. În care ne este bine cu noi și facem ceea ce simțim, dar care ni se sugerează că nu este potrivită poziției sociale, grupului din care vrem să facem parte.
Suntem în continuă editare și așa uităm să fim, să ne fim suficient. Să nu mă înțelegi greșit, ajustările sunt binevenite, când simți că vrei să schimbi ceva la tine, să devii mai bun. Dar trebuie să simți asta undeva în profunzime, în interiorul tău, că trebuie făcută, nu impus de agenda altora. Pentru aceasta însă, trebuie să vezi cum stai cu iubirea de sine și pe aceasta trebuie să o ai mereu în vedere.
Iubirea de sine, o călătorie cu noi înșine
Să te iubești așa cum ești nu este o stare care vine peste noapte, este un exercițiu de introspecție de durată, de autocunoaștere, acceptare și încredere în sine. Să contezi în primul rând tu și să nu accepți nimic care nu te face să vibrezi intens. Și care să te facă să reziști la presiunile exterioare. Dar, bineînțeles, într-un mod ecologic, care nu îi rănește pe cei din jur. Really? No pressure at all!
Pandemia a pus presiune pe noi, de la a ne trezi cu zâmbetul pe față dimineața, de a fi profi și joviali în ședințele de pe Zoom, de a privi optimiști că totul va trece curând și ne vom reîntoarce la viețile noastre. Viața în pandemie a devenit ca mersul pe sfoară, un exercițiu concret de echilibru, care pleacă de la iubirea de sine.
Cum spuneam, aceasta nu este vreo magie, ci trebuie să o practicăm zi de zi. Ea ne va ajuta în perioade mai dificile dar va construi o relație sănătoasă cu noi înșine.
Ea este o aventură, o experiență personală, o cale către o stare cu câștiguri mari pe drum: cunoașterea și acceptarea de sine, autoperfecționarea, încrederea în sine și grija de sine.
Cele patru etape ale iubirii de sine
#1. Cunoașterea de sine
Una din menirile noastre este să ne cunoaștem pe noi înșine. Este prima etapă în a te iubi și a te pune pe primul loc.
Este etapa care vine și revine în viețile noastre și care este necesară pentru orice perioadă nouă în care vrem sau trebuie să intrăm și este baza oricărei schimbări.
Cunoașterea sinelui este despre introspecție și curajul de a descoperi și bune și rele despre noi și de a desface firul în patru. Este despre a-ți pune întrebări și de a te înțelege, de a găsi valori și necunoscute.
Ce te motivează?
Ce scop puternic ai?
Ce îți place?
Ce nu îți place?
Ce nu accepți?
Ce îți dă putere să mergi mai departe?
Stai cu ele cât mai mult și fii sincer în alegerea răspunsurilor.
#2. Acceptarea de sine
Este esențială, atunci când explorezi cele mai ascunse gânduri, obiceiuri, momente din trecut. Nu va fi totul roz și este ok să fie așa. Aceasta este acceptarea, este momentul când îți îmbrățișezi întregul așa cum este, fizic și psihic. Accepți că nu tot ce se întâmplă poate fi controlat de tine ci doar felul cum reacționezi la situații și oameni.
Valorile tale vor fi esențiale în acest proces dar amintește-ți întotdeauna că ești un om și nu un robot. Acceptă-ți emoțiile, problemele, dorințele, greșelile și valorile.
Este mult mai practic și mai eficient să scrii de mână toate aceste trăiri, în felul acesta le scoți la suprafață și le accepți mai ușor.
#3. Autoperfecționarea
Toate eforturile pe care le depunem în fiecare zi construiesc sau perfecționează cunoștințele și expertiza noastră, îndemânarea și caracterul nostru. Până la a deveni experți într-un domeniu, câștigul de fiecare zi este să devenim mai buni, mai empatici, mai înțelegători și mai flexibili decât am fost cu o zi înainte.
Ce vreau să spun aici este că învățarea sau antrenarea sunt căi pentru o viață mai bună și nu spre perfecționism. Acesta nu face decât să stimuleze amânarea, să limiteze creativitatea și curajul de a fi vulnerabili.
Schimbă obiceiuri dacă asta simți că îți îmbunătățește relația cu tine, începe cursul acela pe care vrei de mult să îl începi, fă-ți un blog sau un podcast dacă simți că ai ceva de împărtășit. și sunt multe exemple, numește tu unul care nu îți dă pace, dar eviți să îl pornești. Trebuie doar să începi. Te vei perfecționa pe drum și asta contează cel mai mult.
Scrie-ți obiectivele sau intențiile, construiește un vision board sau alege cuvântul care te va reprezenta în perioada următoare. Oricare acțiune care ți se potrivește te va ajuta mai mult decât să nu ai niciun plan pentru tine.
#4. Încrederea în sine
Încrederea în sine este izvorul care ne stimulează să începem ceva nou, să ne exprimăm opiniile când este cazul și să arătăm iubire de sine.
Nu trebuie să confundăm încrederea în sine cu nevoia de a ne exprima opinia cu orice preț sau a ne expune oricărei situații.
Acest pilon este tocmai despre a ține cont de valorile noastre, în primul rând și a ne concentra doar pe ce ne interesează cu adevărat. Să știi că ești pe drumul cel bun și să știi cum să reacționezi la provocări.
#5. Grija de sine
Grija de sine este despre tot ce ai învățat despre tine, despre ce îți place sau nu, despre a fi empatic cu tine și a nu te judeca prea mult.
Este despre obiceiuri și rutină care îți pică bine pentru suflet și minte, despre respect pentru tine, despre a ști să spui nu.
Fie că faci sport sau îți place să dansezi, să râzi sau să pictezi, să meditezi sau să faci journaling, fă-le zilnic pentru doza de dopamină. Citește sau lucrează într-un colț amenajat special pentru sufletul tău sau, pur și simplu stai cu tine și gândurile tale. Doar fii consecvent în tot ce îți propui.
Fiecare are propriul stil de self-care, de aceea nu există rețete. Ce am enumerat mai sus sunt doar câteva exemple. Dacă ești un împătimit al listelor, poți să îți faci propriile programe pentru minte, corp și suflet.
Testează și vezi ce ți se potrivește și nu uita să practici iubirea de sine, zi de zi.
Sper să găsești utile aceste informații care să te ajute să ai o relație sănătoasă și fericită cu tine, pentru că doar atunci când ești ok cu tine poți fi și cu ceilalți.
Este atat de greu sa facem asta in ziua de azi, incat ne pierdem in cursa asta. Foarte bun articolul, felicitari!
Multumesc Izabella! Știu că este greu, încerc și eu să mă antrenez și să nu uit să practic. Dar, deși știu, recunosc că apar des, prea des situații când îmi schimb planurile pentru alții să nu îi refuz și reușesc să mă refuz tocmai pe mine.
[…] mai liniștită acum, pentru că o știu mai aproape de mine, aici, în țară. M-a mai vizitat pe aici. E o roșcată cu trăsături minunate și vă invit să-i citiți gândurile pentru Moșul, dar […]