SpringSuperBlog SuperBlog

Marea Neagră e albastră. Dar oare are și…colțuri?

Dacă ar fi să am concret de ales dacă să merg la mare sau la munte, clar aș alege muntele. Sunt fată născută la poalele Ceahlăului, iubitoare de frig și nu de căldură, de nori de ploaie și nu de soare torid. Plimbările la mare au fost din ce în ce mai urâte, până într-un punct, iar apoi mi-am luat inima în dinți și am mai dat o șansă și turismului în România, la Marea Neagră.

Poate vă întrebați de ce am avut experiențe urâte pe litoralul românesc. Ei bine, când am început să merg la mare, a fost la recomandarea medicilor, pentru că aveam depuneri mai mari de calciu pe un picior și începusem să merg strâmb. Atunci era frumos, deși nu-mi amintesc foarte multe lucruri, abia învățam să merg când am mers la mare prima oară, însă știu șigur că era frumos și pentru că era alta societatea și, parcă, oamenii erau mai buni și mai interesați să păstreze totul din jur frumos.

Cu timpul am început să descopăr plajele aglomerate, pline de oameni nepoliticoși, care-și împrăștie gunoaiele peste tot. Am descoperit că Marea Neagră e, de fapt, albastră, însă cred că îi spune Neagră pentru că, din cauza algelor multe, pare foarte întunecată. Apoi am descoperit cum e în colțuri și mi-a plăcut mai tare acolo.

Da, Marea Neagră are și colțuri și e la fel de frumoasă și acolo. Malul celălalt al Mării Negre este în Asia, undeva la 350 km față de Istanbulul asiatic și poartă numele turcesc de Kara Deniz. Acolo, în fața valurilor nervoase și pline de spumă, mi-am dat seama că dacă se poate aici, în colțul ăsta atât de îndepărtat, sigur se poate și înapoi acasă, așa că m-am întors cu inima făcută ghem de emoții și am început să caut oferte pentru litoral 2021.

arhivă personală

Aproape niciodată nu-mi iau un bilet last minute, ci caut printre ofertele agenției de turism Litoralulromanesc.ro din timp pentru a găsi oferta potrivită pentru mine. Am observat că la noi oamenii tind să se înghesuie mereu, așa că mai bine caut ceva din extra-sezon, ca să prind și oferte decente la prețuri și să găsesc liber și hotelurile peste care îmi cad ochii. De fel nu sunt foarte pretențioasă, însă vreau să am niște condiții minime de curățenie măcar în hotel, dacă oamenii de pe plajă nu știu să-și strângă gunoaiele după ei. Iar acum un bilet last minute, mai ales pentru alte țări, este greu de luat din cauză că aproape peste tot se cer teste Covid. 🙂

Că tot vorbim de teste, vă spun sincer că niciodată n-am plecat de acasă fără două lucruri: tot dulapul și…glumesc, glumesc. Este vorba despre cele două asigurări, acum devenite trei la număr: asigurare ștorno, asigurare de sănătate și acum, asigurare Covid. La noi e mai simplu să ajungi într-un spital dacă se întâmplă ceva, în afară e mai complicat pentru că și costurile de spitalizare sunt mari. Și pentru unele țări de dincolo de graniță, e mai ușor să faci o asigurare pentru Covid separată pentru că, la fel ca și în România, spitalele sunt divizate pentru pacienții Covid.

Poate vă întrebați dacă există vacanță în siguranță în această perioadă. Ei bine, da! Și v-o spune o persoană care, pe lângă lunile de lockdown, a călătorit responsabil în lung și-n lat prin lume, nu doar cu tălpile prin valurile de la Marea Neagră. Avem nevoie, bineînțeles, și de manageri de hoteluri responsabili care să ne facă să ne simțim în siguranță, însă trebuie să știm și noi care este datoria noastră în aceste condiții: distanțarea socială față de cei care nu fac parte din grupul nostru, purtarea de mască în spațiile publice din hoteluri, respectarea inscripțiilor de distanțare din restaurante și, să nu uităm, dezinfectăm, dezinfectăm, dezinfectăm.

Părerile în jurul meu au fost mai mult sau mai puțin împărțite cu privire la vacanțele din pandemie: nu mă risc, am timp la anul, dacă iau virusul, dacă dau virusul și tot așa. Mie nu mi-a fost frică să-mi cer și să-mi manifest libertatea, chiar și așa, cu riscul de a reinventa roata intitulată bronz de tractorist pe față, din cauza măștii. Și, la fel, cum puteam eu să când Andre Liberă laaaa maaare când eu stau închisă în propria locuință și mă bronzez la lustra de pe hol? Și să vă mai spun un secret: la cum a arătat litoralul românesc în 2020, cred că am mai multe șanse să fiu înțepată de o pisică de mare ori alergată de un rechin de la Constanța la Neptun decât să iau virusul de pe plajă dintr-o mare de oameni. 😀

sursa foto: super-blog.eu

Eu știu ce vreau de la o vacanță: să stau la umbră, da, ați citit bine și dacă aveți o voce interioară plină de personalitate care citește pentru voi, ați și auzit bine. Nu-mi place soarele, merg la mare să-mi iau vitamina D din briza mării, din soare, dar stând în apă, și nu la plajă. Îmi doresc liniște când stau la umbră. Am fost și eu mică, însă vreau să stau deoparte de familiile alea care-și lasă copiii ca bezmeticii pe plajă, să urle și să arunce cu nisip în ochi în timp ce aleargă printre șezlonguri. Venim la mare, nu la balamuc.

Hotel de cât de multe stele se poate și cu all inclusive, ultra all inclusive, ultra galacticus all inclusive. Un all inclusive din ăla de-l promite și Elon Musk în hotelul lui de pe Marte, ce să mai…Iar ca să am parte de toate aceste condiții nu mă zgârcesc la bani. Și dacă mai iau biletul și cu câteva luni înainte, sigur prind măcar 200 de lei jos de pe sejur. Numai bine, îi punem deoparte pentru excursii, sporturi extreme sau cumpărături. Și nu, nu cumpărăm magneți pentru toată familia și desfăcătoare de bere cu salutări de la Mamaia. Am crescut și noi un pic, în materie de suveniruri.

Marea Neagră e albastră, însă poate fi și mai frumoasă de atât, la fel cum o găsim la colțul celălalt al ei: pură, curată, transparento-clară. Ea e mereu acolo, ne așteaptă la o plimbare romantică pe faleză, la niște poze faine cu ea înghețată, iarna, dar și la marea bălăceală în mijlocul sezonului estival.

Am să te rog să închizi ochii și să-mi spui de ce ți-e cel mai tare dor de la malul Mării Negre. Încep eu: de sarea care-mi desenează forme frumoase pe corp când ies din mare, de gogoșile de pe faleză și de răsărit, un răsărit altfel în fiecare zi. Dar ție?

Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 14 din cadrul competiției Spring SuperBlog!

Denisa

Câteva cuvinte despre această domniță nu sunt chiar ușor de înșirat pe o foaie goală...Denisa Maria a.k.a future Miss Doc e un mic uragan care, odată pornit, nu poate fi oprit până ce această „comandă” nu este dată chiar de ea. O cunosc de mulți ani ca să îmi permit creionarea unei imagini cât de cât fidele a ei.
Ambițioasă, cu o inimă de dimensiuni normale din punct de vedere anatomic, însă cu un suflet capabil să ofere adăpost și sfaturi multor oameni care au nevoie, Denisa va reuși mereu ceea ce își propune.
Long story short, dați-i Denisei câteva (multe...) perechi de tocuri, pixuri colorate, agende cu nemiluita și pisici, iar ea va cuceri inimile tuturor și culmile strălucitoare cu pasiune și multă muncă atent camuflată sub machiajul de 10! - Ștefana <3

3 comentarii

  1. Nu te dezici de stilul tău, bravo ❤️

    1. Trebuie sa ma recunoasca cineva si dupa stil, nu-i asa? 😂

  2. […] Marea Neagră e albastră. Dar oare are și…colțuri? […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *