Bună, tuturor! Pentru că se apropie examenul de admitere pentru facultățile de Medicină, vreau să vă prezint astăzi câteva materiale esențiale. Nu întotdeauna un student la Medicină este ghidat spre ce lucruri ar trebui să achiziționeze pentru noul început. Nici eu nu am avut niciun sprijin și mi-a fost destul de greu să mă orientez. Însă voi încerca să fac o listă cu toate lucrurile esențiale care să fie de folos unui student la Medicină din anul I.
Am să încep totuși cu lucrurile de care nu ai nevoie în primul an de facultate. Nu da banii pe stetoscoape scumpe. În primii doi ani de facultate nu o să ai ocazia să asculți inima cuiva, poate doar a celor din familie. Cu greu chiar și în anul trei se întâmplă asta, la semiologii, pentru că nu întotdeauna pacienții au afecțiuni cardiace. Deci e foarte probabil să stai cu un stetoscop la gât doar pentru poze și chiar să-l pierzi într-un moment de neatenție. Și crede-mă, când un Littman costă 700 lei +, e o grijă în plus să iei stetoscopul în spital.
Haine pentru un student la Medicină
Când vine vorba despre scrub-uri și halatul medical, trebuie să știți că vă trebuie din anul I. Halatul alb vă va fi de folos și în facultate, la lucrările practice. În continuare sunt mulți profesori care te dau afară de la stagii dacă nu ai halatul pe tine așa că, bine ar fi să nu uiți să-l pui în geantă dimineața.
Pentru început eu v-aș recomanda să aveți două halate. Știți voi, pentru momentele în care îl puneți la spălat și nu se usucă până a doua zi. Eu am avut unul cu mânecă lungă și unul cu mânecă scurtă, pe care le-am alternat, iar acum am cam 6 halate albe și unul polar. Nu vă grăbiți cu numărul, aveți timp să vă cumpărați destule pe parcursul facultății.
De asemenea, aveți nevoie de costume chirurgicale. Pentru început vă recomand maxim două, deoarece în primul an nu prea aveți ocazia să intrați în sala de operație. Sunt destul de mulți medici care cer un alt costum pentru sală, așa că e bine totuși să aveți două la dispoziție. Nu se știe niciodată din care colț al spitalului sare norocul vostru! 😀 Însă aveți mare grijă la ce produse cumpărați. Eu recomand eHalate.ro. Nu numai pentru că au o varietate de culori și de modele, ci pentru că folosesc materiale calitative. Și când fugi de colo-colo prin spital, ai nevoie de materiale bune prin care pielea ta să poată respira.
Cărți, atlase și oase
Nu vă hazardați să vă cumpărați cărțile de rezidențiat din anul I. E un drum atât de lung până acolo, încât uneori o să vi se pară că nu mai vedeți luminița de la capătul tunelului.
Totodată, nu încercați să căutați cărțile din care o să vi se predea. Pe majoritatea le primiți de la biblioteca universității însă sunt mulți profesori care vin cu alte recomandări de cărți, uneori și din literatura internațională. La fel, nu toate seriile fac stagiile în același spital. În funcție de spitalul la care mergi, ți se pot cere cărți diferite față de colegii din alt spital.
În primul an ca student la Medicină o să te ajute un atlas. Cel mai bine explicat este Netterul, pe care de altfel îl recomandă și majoritatea profesorilor. Îl puteți găsi și în format pdf, însă unul în format fizic o să vă ajute mai mult. Îmi amintesc faptul că la unele lucrări practici de anatomie ni se cerea cel puțin un atlas pe masă. Așa că e bine să îl ai totuși, mai ales pentru că unele cărți sunt vechi și au imagini neclare. Pe acesta eu l-am achiziționat direct de la editura Callisto, de unde mi-am luat și Langman-ul pentru embriologie.
De asemenea vă recomand să vă găsiți oase. E un trafic enorm de mulaje și oase naturale la începutul noului an universitar, mai ales pe facebook și o să vă ajute foarte mult. Mulți medici te ascultă cu piesele osoase în mână, ori pe schelet și informația se fixează mult mai bine dacă la fel repeți și tu acasă. Asigură-te că faci rost măcar de o scapulă, un femur, un humerus, o ulnă și poate câteva falange și carpiene care să te ajute în primul an. Și, obligatoriu, craniu în al doilea. Eu nu am reușit să mă despart de Grigore, craniul meu, așa că l-am păstrat. Însă poți să vinzi cărțile și oasele odată ce ai terminat cu ele și-ți poți recupera o parte din bani.
Mic sfat de luat acasă
Urmează să pășiți pe cel mai frumos, dar și cel mai greu drum din viața voastră. Alegeți să vi-l faceți ușor îmbrățișând lucrurile așa cum vin, nu vă aruncați spre ele mai repede. Aveți la dispoziție 6 ani în care să râdeți, să plângeți, să învățați mii de pagini. Aveți 6 ani la dispoziție să vă răzgândiți, să renunțați, fără să fie vreo rușine. Aveți la dispoziție atâția ani în care să vă spuneți în orice moment că vreți să renunțați la facultate. Și, credeți-mă, toate aceste trăiri și reacții sunt normale. Pentru că e o facultate care, în afară de timp, o să vă mănânce nervii și toate resursele energetice.
Dar la sfârșitul ei veți avea puterea de a salva oameni. Și toate aceste trăiri vor fi meritat efortul. 🙂