Bună tuturor! Dacă mă urmăriți de mult timp știți deja faptul că augustul este luna în care eu plec în Turcia. Și deși știu că trebuie să vă povestesc cum a fost în practica de vară, azi vin cu altceva. Și anume cu un articol care să vă ajute să vă umpleți bagajul atunci când veniți în Turcia.
O să vă spun în linii mari cu ce să vă întoarceți acasă atunci când plecați de la turci, mai ales dacă vizitați Istanbulul și Marele Bazar. Eu de fiecare dată plec cu mult bagaj, dar mă și întorc cu destul. De obicei îmi iau lucruri care să-mi ajungă de la o plecare la alta, dar am și câteva elemente trainice care rămân odată cu trecerea timpului.
Lampă din mozaic din Turcia
Cred că obiectul cel mai frumos din dormitorul meu este lampa din mozaic. Este micuță, albastră, bineînțeles și-mi redă mereu o stare de bine. Să nu mai spun că mozaicurile de pe lămpi reprezintă un element definitoriu pentru lumea musulmană; în special pentru Turcia. De obicei în Marele Bazar se găsesc la prețuri decente, însă sunt și magazine speciale pentru corpurile de iluminat din mozaic. Noi am optat pentru o astfel de lustră și pentru foișorul de acasă și îi oferă un aer aparte.
Pentru mine reprezintă un element de care nu mă pot despărți. Astfel am mereu o parte din Turcia în casa mea, un aer de acasă oriental. (O să revin cu o poză aici, nu am găsit una care să-mi placă în telefon)
Çay, turkish tea sau cele mai bune arome
Aici, pentru mine, nefăcuta e făcută. Ceaiul negru, al lor, pentru mine e un mister. Mereu când îl beau, am chef de vorbă chiar și în somn. Fiind destul de concentrat în majoritatea restaurantelor și cafenelelor, inima mi-o ia la galop, dar nu mă pot lăsa de el. Mereu plec din Turcia cu pungi de ceai, pe care să mi-l prepar eu acasă, așa cum știu eu că nu-mi cedează organismul. În rest, nota 200. Mi se pare cel mai bun, cel mai aromat, cel mai plin de cultură și învăluit în culori frumoase.
Totuși una e când îl bei acolo, în inima Istanbulului, ducând paharul acela drăguț la gură cu vederea spre vapoarele de pe Bosfor. Alta e când îl fac eu în bucătăria mea și-l beau încruntată pe balcon, uitându-mă a treia oară într-un an cum niște Dorei schimbă iar țeava de apă.
Turkish Delight
Peste tot în Turcia găsești rahat, însă cel mai bun este cel semnat Turkish Delight. Sinceră să fiu, prin orașele mici, am mai întâlnit cutii no name care aveau termenul de valabilitate schimbat. Cutiile de Turkish Delight le iau mereu din supermarketuri, sunt ambalate în folie, în cutie altă folie și tot așa. Nu spun că ăla vărsatul din bazarul de condimente nu e bun. Dar dacă vrei să duci acasă la neamuri rahat din Turcia, du-l măcar ambalat – nu împărți din 5 kile vărsate câte 10 bucăți la fiecare.
Plus că vine și în multe arome, preferatul meu e cel cu rodie. Ronțăi la el până simt cum îmi cad măselele, și nu mă las până nu termin cutia începută.
Pișmaniye
Treaba asta nu place la toată lumea. Mie îmi aduce cu vata de zahăr pe care o ador, însă pișmaniye reprezintă de fapt niște rotocoale de bumbăcel. Nu vă gândiți că-l treceți acum prin soluții diverse și scoateți materie primă de un tricou nou. Nu mi se pare nici prea dulce, dar nici foarte fără gust. E ceva echilibrat din punct de vedere al aromelor, interesant la gust, mai ales dacă încercați pentru prima dată.
Și e totuși altceva, față de clasicul rahat pe care toată lumea îl așteaptă din Turcia.
Nazar boncuğu, devil eye sau Ayin Harsha
De celebrul ochi care te protejează de deochi și de tot ce e rău a auzit toată lumea. Însă poate nu știți faptul că generic i se spune Devil eye, însă fiecare țară musulmană are propria denumire. În Turcia, bineînțeles, este Nazar boncuğu. La arabi, Ayin Harsha. Îl găsiți peste tot prin magazine, ori în decorațiunile pentru casă.
De obicei se dă gratuit, mai ales femeilor frumoase, care ar avea nevoie de mai multă protecție împotriva răului. Și eu l-am primit de câteva ori, pe străzile Istanbulului. Mi-a fost pus în piept cu o agrafă și le-am păstrat pe toate, cu drag. Cred că am adunate peste 40, dar le dețin și în forme mai mari, în Hamsa agățată pe perete sau în bijuterii.
Hookah
Chiar dacă nu fumați, unele narghilele sunt impresionante. Le puteți găsi împodobite tot cu mozaicuri, de la dimensiuni mici la cele mai mari. Un obiect interesant pe care să-l ții în casă și mult mai igienic dacă vrei să-l și folosești. Eu nu sunt adepta narghilelelor fumate în localuri, unde numărul lor e limitat și ajung pe la toată lumea. Dacă vrei să practici acest moft, ia-ți una deosebită și folosește-o în confortul casei tale, fără probleme.
Yeni rakı
Aici o să vreau să fac mai amplu subiectul. Băutura asta nu e pentru toată lumea. E foarte aromată, zici că e slabă, dar te ia ușor de cap. Este o băutură tradițională, ingredientul principal fiind anasonul. Este supranumit laptele leului, deoarece se adaugă apă peste el, care îi oferă un aspect alb-lăptos.
Ceea ce îmi place în Turcia este faptul că nu încurajează fumatul și băutul în restaurante. Chiar și în Istanbul, puține sunt locurile în care poți să mănânci și să bei. Se presupune că restaurantul este locul în care vii cu familia, astfel încât nu se încuranjează consumul de alcool și tutun de față cu copiii. Un lucru benefic, comparativ cu țara noastră, unde minorii rup țigările din toate magazinele.
Când eu și mama am vrut yeni rakı la cină, într-un resort all inclusive, chelnerul s-a uitat foarte ciudat la noi, două femei, cu tăria în față. Ce să facem, venim și de unde venim, în Turcia încă nu s-a aflat reputația moldovencelor. :)) Însă dacă nu sunteți iubitori de tărie, puteți face cadou câte o sticlă, unele sunt ediție limitată. Dar vă recomand să beți măcar un Efes Pilsen de la mama lui, din inima Turciei, care să vă răcorească sufletul.
În loc de final
Ca sfat, dacă intrați în Turcia cu mașina, păstrați toate bonurile de la cumpărături. Mai ales cele de la băutură. Turcului îi place să faci cumpărături de la el, însă bulgarul o să-ți dezmembreze mașina. Se opresc ofticați când văd că ai cârnați de bonuri pentru toate lucrurile cumpărate.
Nu vă îmbulziți pe lucruri pe care le-ați putea găsi și aici. Luați cu voi ceva tradițional și gustos, mai ales dacă vreți să împărțiți și la apropiați. Magneții nu mai sunt la modă, iar vederile ajung cu mult după voi înapoi acasă.
Poate anul acesta vă iau cu mine la cumpărături în Turcia. Vă țin oricum la curent cu tot ce se va întâmpla dincolo de malurile Bosforului.
Nu ai aratat lampa😂. Ce cute e articolul! Kisses my sweetheart!
Revin cu poza la lampa, ca e la Iași 😂
Și eu vreau să văd lampa!!!! Ador cay-ul turcesc, la fel și Turkish delight și am și eu nazar-uri răspândite prin casă de când am fost în Turcia.
Vine si lampa astazi. Am uitat sincer complet sa o mai pozez aseara 😂 abia astept sa imi fac aprovizionarea anul acesta iar